לא להילחץ! כשהילד לא מתהפך
כל ילד מתפתח בקצב שונה אבל יש נורות אזהרה שצריך להתייחס אליהן. אפשר לעזור לתינוקות להתפתח בעזרת משחקים ותרגילים פשוטים בשלבים מוקדמים מאוד. אז איך מתחילים ומתי?
ההתהפכות היא שלב חשוב בהתפתחות המוטורית של התינוק. בדרך כלל, בשלב הראשון התינוק מתהפך מהבטן אל הגב, ובשלב השני מהגב אל הבטן. אבל מה קורה כשהתינוק לא מתהפך? מתי צריך להתחיל להילחץ, אם בכלל?
"ההתהפכות היא שלב שלא ניתן לדלג עליו", מסביר ד"ר רפאל פרטר, כירופרקט מומחה והמנהל הקליני של מרכז רפאל לרפואה משלימה. "מכיוון שהוא מלמד על התפתחות יציבה של מערכת העצבים, השרירים, הקואורדינציה בין הצד הימני והשמאלי של המוח ועל שליטה בשרירי הליבה והגפיים. מחקרים רבים מצביעים על קשר גבוה בין התפתחות מוטורית להתפתחות נפשית והתנהגותית".
- מתי נדע שהילד צריך עזרה?
"תהליך התהפכות התינוק מתחיל כבר מהיום הראשון של ההתפתחות המוטורית של הגוף, ולכן אין צורך לחכות לבעיות ורק אז לטפל בהן. אפשר לעזור לתינוקות כבר בשלבים הראשונים של מערכת העצבים והשרירים כדי לעזור להתפתחות בריאה של כל הפעולות המוטוריות.
"כל ילד מתפתח בקצב שונה, אך מגיל שלושה חודשים ומעלה יש כמה נורות אזהרה שיש לשים לב אליהן: הילד לא מצליח להחזיק את הראש (כלומר הראש נשמט לאחור), הוא מתקשה לאגרף את כף היד ולאחוז בעצמים, מתקשה להתמקד בגופים נעים, אינו מחייך, אינו מגיב לרעש חזק, אינו מגיב לפרצופים חדשים ומרגיש לא נוח עם אנשים ומצבים חדשים. במידה שאחד או יותר ממקרים אלה מתקיים לאחר גיל שלושה חודשים, כדאי לעקוב ובמידת הצורך להגיע למומחה שיבדוק את ההתפתחות המוטורית של הילד".
- איך אפשר לסייע לילד להתהפך?
"ההנחה שאי אפשר לעזור לילד וצריך לתת לו להתהפך בזמנו איננה נכונה. ניתן לעזור לתינוק להתפתח ואף רצוי לא לחכות להיווצרות בעיה מורכבת יותר".
אל תפספסו:
- 8 דברים שכדאי ללמד תינוק לפני גיל שנה
- רק שלא יישן הרבה כדי שיירדם בלילה
רוצים לעזור לתינוק להתהפך? ד"ר רפאל עם כמה עצות פשוטות:
1. השכיבו את התינוק על הבטן
אפשרו לתינוק להיות על הבטן מספר פעמים ביום. בגיל חודשיים לערך, התינוק מתחיל להרים את הראש, ובין גיל חודשיים לארבעה חודשים הוא מתחיל להישען על המרפקים או הידיים ולהרים את החזה. תנו לו להישאר על הבטן בהשגחתכם. גם אם הוא מעט מיילל זה בסדר ואין צורך להתרגש. הוא מפתח את שרירי הצוואר ואת השקע הצווארי שיוביל בהמשך להתפתחות עמוד השדרה. כמו כן, שכיבה על הבטן תסייע לתינוק לפתח את השריר הצווארי מותני והקיפוזה (קשת) הבריאה של הגב העליון.
הורים רבים נוטים להניח את התינוק באותה התנוחה כל הזמן, אך חשוב לתת לו להיות באופן שווה על הבטן, הגב והצדדים. כדאי לשנות כל הזמן את התנוחה והאופן שבו התינוק שוכב. ניתן לדוגמה בפרקי זמן של כעשר דקות להחליף לתינוק תנוחה מהבטן לגב, לצד ימין ולצד שמאל. בדרך זו, התינוק מפתח את שרירי הגב, הצוואר והגפיים, המסייעים לו במלאכת הגלגול וההתהפכות.
2. הרימו את התינוק דרך הצד
כשהתינוק מתחיל להחזיק את הראש בצורה יציבה, עזרו לו לקום, סובבו את הגוף אל הצד ותנו לו להרים את הראש מהצד לבד. כך הוא יפתח את שרירי הצד של הראש שיעזרו לו בהמשך להרים את הראש ולהתגלגל מהבטן לגב ומהגב אל הבטן. כמו כן, אפשרו לתינוק לשחק על הצד - השכיבו אותו על הצד עם תמיכה מאחורי הגב ותנו לו לשחק. הוא יפתח את שרירי הצד של הגוף שיעזרו לו בהתהפכות.
3. הניעו את הגפיים ביחד ולחוד
בזמן שהתינוק שוכב על הגב, קפלו את ברכיו אל הבטן ויישרו אותם בחזרה. באותה צורה כופפו את המרפקים, כופפו את היריכיים ומתחו את הכתפיים כלפי מעלה. יש לעשות זאת בעדינות ואיטיות, מומלץ תוך כדי שיר או ריקוד. הפכו את התרגול למשחק עבור התינוק.
המלצה נוספת היא להניע את הגפיים באלכסון - כופפו את רגל ימין אל יד שמאל, ואת יד שמאל לרגל הימנית – ביחד ולחוד. פעם אחת הדגישו יותר את תנועת היד ופעם אחרת הדגישו את תנועת הרגל. פעולה זו מעודדת התהפכות ולאחר מכן את שלב הזחילה שמגיע בגיל 4-6 חודשים.
4. חזקו את שרירי הגוף של התינוק
הנטייה שלנו כהורים היא להקל על הילדים שלנו, כך שאם התינוק נתקע בשלב של סיבוב תנועה, או אם הוא רוצה להשיג דבר מה, מיד נעזור לו, אך העזרה הזו אינה תמיד מועילה לתינוק. חשוב לתת לו, בכל גיל, להתאמץ ולעבוד קצת כדי לפתח את עצמו. לדוגמה, אם אתם עוזרים לתינוק לקום למצב ישיבה, הניחו אותו על משטח ישר (למשל שטיח), שבו מולו, החזיקו את שתי ידיו בידיכם ותנו לו למשוך את ידיכם על מנת להרים את עצמו.
בתחילת הפעולה תמשכו אותו מעט ושחררו כדי שיחווה את הפעולה, אבל אל תרימו אותו כל הדרך. אם התינוק מוכן, הוא יחקה את התנועה וימשוך את עצמו כלפי מעלה כשהוא נעזר בידכם. כך גם כשהתינוק שוכב ויש פעילות מעניינת בגובה העיניים שלו, תנו לו לעשות בעצמו את הפעולה של הרמת הראש 3-5 פעמים ואל תביאו את מוקד העניין אל מתחת לעיניים.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
דרך תרגול נוספת היא להחזיק עצם מול התינוק ולתת לו להושיט את היד או להתגלגל אל עבר העצם החביב עליו. הפכו את זה למשחק והשתדלו לשחק איתו לעתים קרובות. חשוב לשים לב שהתנועות איטיות ומתונות. כמו כן, מומלץ לעשות הפסקות כל כמה דקות ולוודא שהתינוק מרוכז ואינו קצר רוח, כדי לא להתיש או להכעיס אותו.
התפתחות התינוק מקבילה בגוף ובנפש
"אם התינוק יעבור את שלבי ההתפתחות באופן חלק ובריא, כן הוא יתפתח באופי, בנפש ובהתנהגות", מסביר ד"ר רפאל. "אם התינוק יחווה קשיים ותסכול, אכזבות ודאגות, מרפאות ורופאים, כך הוא יפתח אופי קשה ועקשן.
"עזרו לתינוק לצמוח ולצלוח את ההתפתחות תוך השגחה על התהליך. ההורים מכירים הכי טוב את הילד שלהם וכל יום הם ממשיכים להכיר אותו קצת יותר. קחו חלק בהתקדמות שלו, היו חלק מהתהליך וסייעו לו להתפתח ולהתקדם".