צעצועים שבורים. הילדים שנמכרים ע"י הוריהם
כשהורים ברומניה לא יכולים לשלם למלווים בריבית, אז הם נותנים להם את ילדיהם כדי לכסות את החובות העצומים. הילדים סובלים בין היתר מהתעללות מינית, נמכרים ברחבי אירופה ונאלצים לקבץ נדבות, לגנוב ולמכור שירותי מין. הממשלה הרומנית לא נלחמת בתופעה בגלל היעדר משאבים וחוסר רצון
מריה הייתה רק בת תשע כשאביה שלח אותה לעבוד ברחובות העיר הגדולה ביותר ברומניה, קלוז'-נאפוקה. בגיל שבו היא הייתה אמורה לשחק כפי שעושים ילדים אחרים, היא סבלה מהתעללות מינית ונאנסה על ידי גבר מבוגר.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
ההתעללות נמשכה שלוש שנים עד שהמשטרה הרומנית אספה אותה ושכנעה אותה להעיד נגד הוריה, שכל אחד מהם מרצה עונש של תשע שנות מאסר בגין סחר בבני אדם - במקרה הזה בבתם הקטנה.
ההורים הסתבכו עם כרישי הלוואות
שלוש שנים לאחר ששוכנה במקלט לקורבנות סחר בנשים, החלה מריה לסבול מסיוטים בלילות. "היא הייתה מתעוררת בבכי", סיפרה יאנה מאטיי, מנהלת ארגון "להושיט יד לרומניה", שמנהל שלושה מרכזים לקורבנות סחר בבני אדם. "הוקל לי. סוף סוף יכולנו לדבר על כל הזיכרונות וההתעללויות המודחקים".
בשנת 2014, יותר משני שליש מקורבנות הסחר בבני אדם מתחת לגיל 18 נסחרו על ידי אחד מבני משפחתם או מכרים שלהם. כך לפי נתוני הסוכנות הרומנית למלחמה בסחר בבני אדם. "הורים לווים כסף מכרישי הלוואות (אנשים שמלווים בריבית גבוהה במיוחד) וכשאינם יכולים לשלם את חובותיהם, הם נותנים את הילד שלהם למלווים בריבית", אמרה מאטיי לסוכנות הידיעות רויטרס.
"ילדים יודעים שאם הם יברחו, כרישי ההלוואות יהרגו את אימא שלהם אז כשהמשטרה אוספת אותם הם מספרים שהאיש שניצל אותם הוא קרוב משפחה וכך הם לא יוצרים בעיות".
לפי הסוכנות הרומנית למלחמה בסחר בבני אדם, מאות ילדים רומנים נסחרים בערי אירופה, שם מאלצות אותם כנופיות פורעות חוק לקבץ נדבות, לגנוב ולמכור שירותי מין תמורת כסף.
ב-2013 וב-2014, ה"יורופול", משרד המשטרה האירופי, קבע שרומניה היא אחת המדינות המובילות באירופה ב"ייצוא" קורבנות סחר בבני אדם.
מומחים טוענים כי מדי שנה מתקבלים דיווחים על כ-700 קורבנות בסחר בבני אדם, אולם הנתון האמיתי גבוה בהרבה משום שרבים מהקורבנות מפחדים להיחשף.
עובדים סוציאלים ברומניה אומרים שרבים מהקורבנות שחולצו לא זוכים לטיפול ראוי - או שהם מסיימים בבתי יתומים שבהם הם עדיין נמצאים בסכנת התעללות או שהם שבים למשפחות שלהם, שמלכתחילה היו אחראיות לניצולם לרעה.
"ילדות שהיו קורבנות סחר בבני אדם נאנסו בבתי יתומים"
"יש לנו ארבעה מקרים של ילדות שנאנסו בבתי יתומים וכשאחת מהן דיווחה על כך לממונה, האישה אמרה שאין לה מה לעשות בנידון משום שאיש לא יאמין לה", אמרה מוניקה בוסף מ"קרן דלת פתוחה", שמנהל מקלט חירום לקורבנות סחר בבני אדם ברומניה.
עובדי צדקה ברומניה אומרים שלרוב, ילדים נסחרים מתוך בתי היתומים שבהם הם מתגוררים. לדבריהם, עובדי מדינה שעובדים בבתי היתומים ממלאים תפקיד מרכזי בתוך רשתות לסחר בבני אדם. התוצאה היא שיש ילדים שבורחים מבתי היתומים וגרים ברחובות.
מבקרי מערכת הרווחה ברומניה טוענים כי אלה שכן נשארים בבתי היתומים לא מקבלים טיפול או ייעוץ שלו הם זקוקים כדי להתגבר על הטראומה שלהם, ולרוב שמים אותם ביחד עם ילדים אחרים עם צרכים שונים. גורמים במערכת הרווחה מודים שהיא סובלת מכמה חסרונות. "יש בעיה גדולה עם מערכת הרווחה הרומנית שסובלת ממחסור בעובדים מיומנים בגלל משאבים מוגבלים", אמר ג'ורג'-אדריאן פטרסקו, ראש הסוכנות הרומנית למלחמה בסחר בבני אדם.
ברומניה, מדינה שבה חיים 20 מיליון תושבים, פועלים קומץ של מקלטים לקורבנות סחר בבני אדם בניהול ארגוני צדקה. אף שנבנה לפני חמש שנים, המרכז הממשלתי היחיד לקורבנות סחר בבני אדם מעולם לא נפתח בגלל מחסור בכוח אדם. רק ילדים מטעים מופנים למקלטים שמנוהלים על ידי ארגוני הצדקה, שמציעים להם ייעוץ, סיוע משפטי ואפילו חינוך פרטי. "יש לי שתי בנות שסיימו ראשונות בכיתה שלהן בבית הספר, יש לי שתי ילדות אחרות שלומדות עכשיו משפטים ועובדות במשרה חלקית", סיפרה מאטיי.
דו"ח של מחלקת המדינה האמריקנית בנושא סחר בבני אדם המליץ לממשלת רומניה להקצות משאבים לארגונים לא-ממשלתיים כדי לעזור לקורבנות, ולהקצות כספים כדי לאייש את המקלט הממשלתי לסחר בבני אדם.
פטרסקו מהסוכנות הרומנית למלחמה בסחר בבני אדם מקווה שהמדינה תחוקק חוק שיאפשר לה לממן ארגונים לא-ממשלתיים, אבל הוסיף כי הנושא אינו נמצא בראש סדר העדיפויות שלה. הסוכנות הקימה קווי סיוע שפועלים בימים שני עד שישי משמונה בבוקר ועד ארבע אחר הצהריים. "זה לא מצב אידיאלי. לאחר המשבר הכלכלי, הסוכנות עברה בנייה מחדש וכעת יש רק אדם אחד שעובד בקו הסיוע", אמר פטרסקו והוסיף כי יש צורך בשישה עובדים נוספים.
מאטיי, מנהלת ארגון "להושיט יד לרומניה", חושבת שהדבר שנמצא בראש סדר העדיפויות הוא לשנות את החוק שנוגע לקורבנות סחר בבני אדם ואת החוק שנוגע להגנה חברתית. לדבריו, שני החוקים סותרים זה את זה והדבר מקשה מאוד להוציא ילדים שהיו קורבנות לסחר בבני אדם מההורים שלהם שהתעללו בהם וניצלו אותם.
"אפשר להציל את הילדים האלה, אבל המדינה לא מעוניינת לעשות את זה. הם צעצועים שבורים שאנחנו זורקים", אמרה מאטיי. אנחנו מתעסקים עם דור של קורבנות".