שתף קטע נבחר

 

יורש לחאלד משעל: המועמדים בקרב על הנהגת חמאס

המנהיג בעזה, הדיפלומט הוותיק או בכיר משוחררי עסקת שליט: חאלד משעל רמז שלא יתמודד בבחירות הבאות לראשות חמאס - ואלו המועמדים המובילים להחלפתו. עוד לפני כן: קרב עם הרשות בבחירות המקומיות

 

 

תערוכת חמאס בעזה. שנתיים לצוק איתן

תערוכת חמאס בעזה. שנתיים לצוק איתן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אחרי תקופה ארוכה של קיפאון, צפויים להתרחש שני אירועים מכוננים בזירה הפלסטינית הפנימית, ושניהם קשורים בחמאס. הראשון צפוי באוקטובר הקרוב, אז ייערכו הבחירות לרשויות המקומיות ברשות הפלסטינית. המהלך השני צפוי להתרחש עד לסוף השנה הנוכחית, כאשר חמאס יבחר מחדש את הנהגתו המדינית.

 

הבחירות המקומיות

בשלהי 2012 קיימה הרשות הפלסטינית בחירות לרשויות המקומיות בגדה המערבית. הפיצול והחשדנות בין פתח לחמאס הובילו אז את האחרונים להודיע כי לא יאפשרו בחירות ברצועת עזה. בנוסף החרים הארגון את הבחירות בגדה, לא הציג רשימה המזוהה איתו וקרא לתומכיו שלא להצביע. החרמת הבחירות על ידי חמאס יצרה מצב שבו פתח נלחם בעצמו – מועמדים מטעמו נאבקו זה בזה בבחירות למועצות בערים ובכפרים.

 

בשבוע שעבר הפתיע חמאס כשהודיע בחגיגיות כי יאפשר לקיים את הבחירות הקרובות ברצועת עזה כדי לשקף את רצון העם. בתנועה הדגישו את חשיבות ההזדמנות השווה, ההגינות וכיבוד תוצאות הבחירות. כעבור ימים ספורים בישר חמאס לציבור כי נציגיו יתמודדו במסגרת מפלגה לאומית שתורכב מטכנוקרטים – שם קוד לרשימה שכולה תיצבע בירוק מבלי לקרוא לה חמאס.  

הפגנת תומכי חמאס בעזה, אפריל 2016 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הפגנת תומכי חמאס בעזה, אפריל 2016(צילום: רויטרס)
 

התגובה להודעה הדרמטית של חמאס לא איחרה לבוא: ראשי ועדת הבחירות המרכזית, היושבת ברמאללה, הגיעו השבוע לרצועת עזה ונפגשו עם סגן מנהיג חמאס איסמאעיל הנייה כדי לדון עמו באופן קיומן של הבחירות גם ברצועה. הממשלה הפלסטינית אמנם שיגרה הודעת ברכה אוטומטית על המהלך של חמאס, אך מאחורי הקלעים לא מעט גבות הורמו ברמאללה נוכח ההודעה המפתיעה.

 

הסיבות למהלך של חמאס מגוונות. הארגון עוקב מקרוב אחר הסקרים שמפרסמים חדשות לבקרים מכוני המחקר בגדה, ובהם ניכר המיאוס של הציבור מהרשות הפלסטינית ומהעדר דמוקרטיה אמיתית. חמאס גם רשם הצלחה בחודשים האחרונים בבחירות לאגודות הסטודנטים באוניברסיטאות – וזכה בניצחונות חשובים באוניברסיטת ביר זית היוקרתית ובפוליטכניק בחברון.

 

 

כוחות ביטחון פלסטיניים בעזה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כוחות ביטחון פלסטיניים בעזה(צילום: רויטרס)

בחמאס חשו שהמומנטום לצדם בגדה המערבית, ואין טוב יותר מלהפריח בלון ניסוי בדמות בחירות מקומיות כדי לבחון את דופק התמיכה בו בקרב הציבור הפלסטיני שם. חמאס גם יודע שהשתתפות שלו בבחירות המקומיות תעיר מהמתים את הלחץ הציבורי הפלסטיני לעריכת בחירות לפרלמנט ואולי גם לנשיאות.

 

ברשות הפלסטינית כאמור יעקבו בדאגה רבה אחר המהלכים של חמאס בחודשים הקרובים להרכבת הרשימה. סביר שהמנגנונים ינסו לשבש את פעילותה בדרכים מגוונות תוך תקווה שגם במערכת הביטחון בישראל לא ייתנו לירוקים להרים את ראשם גבוה מדי.

 

הבחירות הפנימיות

כאמור, המהלכים של חמאס כעת הם דו-כיווניים – כלפי חוץ וגם כלפי פנים, נוכח הבחירות הפנימיות שיקבעו את זהות הנהגת הארגון בארבע השנים הבאות. בחודש יוני חשף העיתון "א-ראי אל-יום" כי משעל החליט לא להתמודד פעם נוספת על תפקיד ראש הלשכה המדינית של חמאס. למרות זאת הוא לא הודיע זאת באופן רשמי ובקולו. מעמדו של חאלד משעל היה כמעט בלתי מעורער בארגון, אך הוא נחלש בעקבות מבצע צוק איתן וחילוקי הדעות על ניהול המערכה בין הנהגת "החוץ" של חמאס לבין ההנהגת "הפנים".

 

האיתות של משעל, הגם שאינו מוגמר (משעל הודיע גם בבחירות האחרונות ב-2012 שלא יתמודד וברגע האחרון שינה את דעתו וניצח), פתח את המרוץ להחלפתו בהנהגת הארגון. חמאס מסמן בשלב זה שלושה מועמדים ריאליים לתפקיד: מוסא אבו מרזוק, איסמאעיל הנייה ויחיא סינוואר.

 

אבו מרזוק: הדיפלומט

אבו מרזוק היה הראשון שנשא בתפקיד ראש הלשכה המדינית של חמאס בתחילת שנות ה-90. בחמאס רואים בו בעל כושר חשיבה אסטרטגי ורשת קשרים ענפה בקרב מנהיגים איסלאמיים בעולם הערבי והמוסלמי. נקודת החוזק שלו טמונה ביכולותיו הדיפלומטיות ובעיקר בקשריו הטובים (בהשוואה לשאר מנהיגי חמאס) עם ראשי ההנהגה המדינית והביטחונית במצרים, שמעדיפים באופן מסורתי להידבר באמצעותו מול הארגון.

 

מוסא אבו מרזוק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מוסא אבו מרזוק(צילום: רויטרס)
 

בשנים האחרונות הפך אבו מרזוק דה פקטו לגורם שמקשר בין חמאס לבין מצרים, והוא נע בין קהיר שבה התגורר בשנים האחרונות לבין רצועת עזה. במקביל לקשרים העדינים שטווה במצרים, יש לאבו מרזוק גם קשר ישיר עם ההנהגה באיראן ובחיזבאללה, אולם קשרים אלה ספגו מכה קשה השנה אחרי שמקור עלום, ככל הנראה גוף מודיעיני ערבי, הדליף לתקשורת הקלטה של שיחת טלפון שבה תוקף אבו מרזוק את איראן ומאשים אותה בשקרים ובחוסר סיוע לחמאס.

 

לאבו מרזוק יש גם קשרים טובים עם הזרוע הצבאית של חמאס, שאינה רואה עין בעין עם ההנהגה המדינית. הוא נושא תפקיד חשוב נוסף כמחזיק תיק הפיוס עם פתח, ולפיכך טווה קשר טוב יחסית גם עם חלק מההנהגה ברמאללה.

 

הנייה: בעל סיכויים גבוהים

איסמאעיל הנייה הוא כיום מספר 2 בהנהגה המדינית של חמאס והדמות החזקה והדומיננטית ביותר של חמאס ברצועה. בחמאס נחשב הנייה לדמות כריזמטית מאוד, מנהיג בעל יכולת לסחוף אחריו קהל בנאומים חוצבי לבבות, איש שיודע להבליט ולשווק את אורח חייו הצנוע.

 

איסמעיל הנייה (צילום: AFP) (צילום: AFP)
איסמעיל הנייה(צילום: AFP)
 

הנייה יצר לעצמו מערכת קשרים ואמון עם שאר הפלגים הפלסטיניים ברצועת עזה ובראשם הג'יהאד האיסלאמי. בסקרי דעת קהל עולה כי הוא בעל הסיכויים הגבוהים ביותר בחמאס לנצח בבחירות לנשיאות הפלסטינית. הוא דמות מקובלת בקטאר (התורמת העיקרית לשיקום רצועת עזה), בטורקיה (הפטרון האיסלאמי העיקרי של חמאס כיום) ואפילו באיראן.

 

סינוואר: שר הביטחון של חמאס

יחיא סינוואר הוא אחד ממייסדיה של הזרוע הצבאית של חמאס. הוא נכלא במהלך האינתיפאדה הראשונה והיה בכיר משוחררי עסקת שליט. מאז שחרורו התברג סינוואר גבוה מאוד בהנהגת חמאס ונבחר כחבר בלשכה המדינית של הארגון בבחירות האחרונות, ב-2012.

 

במקביל הוא העמיק את קשריו בזרוע הצבאית של הארגון והפך לאחד הקרובים ביותר למוחמד דף, ראש הזרוע הצבאית. דף משתמש בסינוואר כדי להעמיק את השפעתו (הגדולה ממילא) על הזרוע המדינית של הארגון. אם אפשר להקביל את דף לרמטכ"ל חמאס, הרי שסינוואר הוא שר הביטחון של הארגון.

 

בחמאס מעריכים שלמרות שהוא נוטה לפרוש, לחאלד משעל תהיה השפעה גדולה מאוד על זהות מחליפו בשל קשריו העמוקים עם מועצת השורא שבוחרת את המנהיג הבא. חלק מהזרמים בחמאס מדגישים דווקא את החשיבות של חיזוק קשריו של חמאס בזירה האזורית, האיסלאמית והבינלאומית – תפקיד שמנהיג הארגון יכול לבצע רק כשהוא נמצא ''בחוץ'' ולא ברצועת עזה. כמו כן, מנהיג שנמצא ''בחוץ'' יהיה חשוף הרבה פחות לסכנת התנקשות ישראלית מאשר ברצועת עזה, בעיקר אחרי ניסיון החיסול הכושל של המוסד במשעל בירדן שפגע בקשריה של ישראל עם הממלכה ההאשמית.

 

הזרוע המדינית של חמאס תעדיף שהמנהיג הבא של הארגון יבוא משורותיה, כמו אבו מרזוק והנייה, במסגרת מאמציה ''להלבין'' בעולם את פעילותה. סינוואר אמנם שייך בפועל לזרוע המדינית, אך הוא מזוהה מדי עם הזרוע הצבאית ולכן תהיה למועמדותו התנגדות גדולה. מצד שני, הוא בעל כוח והשפעה רבים בחמאס.

 

ייצוגה של הזרוע הצבאית בלשכה המדינית התחזק בבחירות הקודמות, והיא תפעיל את כל המשאבים והלחץ האפשריים כדי לזכות בתפקיד. וכאמור גם משעל הוכיח כבר בעבר שזה לא נגמר עד שזה נגמר.

 

בכל מקרה, נכון להיום – חודשים לפני הבחירות – איש אינו יכול עדיין לדעת או להעריך מי הוא בעל הסיכויים הגבוהים ביותר להיבחר להנהגת הארגון. 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
מוסא אבו מרזוק ואיסמעיל הנייה
צילום: רויטרס
מומלצים