שתף קטע נבחר

הלילה של טראמפ: "המורשת של הילרי - מוות וחולשה"

הוועידה הרפובליקנית ננעלה עם נאומו של מועמד המפלגה ששלף הבטחות מהשבת הביטחון ועד עצירת ההגירה. על יריבתו קלינטון אמר: "בתקופתה, דאעש קם והתפשט, מצרים עברה הפיכה ואיראן הייתה בדרך לגרעין". ואיך הגדיר את ישראל?

 

המועמד הרפובליקני לנשיאות דונלד טראמפ עלה הלילה (יום ו') לנאום בוועידה הרפובליקנית בקליבלנד, בנאום החשוב ביותר מתחילת הקריירה הפוליטית הקצרה שלו. שלשום זכה טראמפ באופן רשמי במועמדות הרפובליקנית לנשיאות, ונאומו הלילה חתם ועידה רפובליקנית סוערת שבה מנסה המפלגה להתאחד סביב המועמד השנוי במחלוקת.

 

"יש לי הודעה בשביל כולכם", פתח טראמפ את נאומו. "הפשיעה והאלימות שמייסרות את האומה שלנו כיום יגיעו לסיומן בקרוב. החל מ-20 בינואר 2017, הביטחון יוחזר". בהמשך אמר: "כשאכנס לתפקיד בשנה הבאה, אני אשיב את החוק והסדר למדינה שלנו".

 

"החובה הבסיסית ביותר של ממשלה היא להגן על חייהם של אזרחיה שלה. כל ממשלה שנכשלת בכך היא ממשלה שלא ראויה להנהיג. עכשיו זה הזמן לבצע הערכה ישירה של מצב המדינה שלנו", הוסיף. "אני אציג את העובדות בפשטות ובכנות – אנחנו לא יכולים להרשות לעצמנו להיות עוד פוליטיקלי-קורקטים".

 

טראמפ פירט נתונים על אודות המצב הכלכלי והחברתי בארצות הברית, והדגיש את אירועי האלימות האחרונים שידעה המדינה וכן את נתוני העוני. "ארבעה ילדים אפרו-אמריקנים מתוך עשרה חיים בעוני, בעוד 58% מהצעירים האפרו-אמריקנים הם מובטלים", אמר. "הכבישים והגשרים שלנו מתמוטטים, נמלי התעופה שלנו במצב תחזוקתי של מדינת עולם שלישי, ו-43 מיליון אמריקנים מתקיימים מתלושי מזון".

"אזרחנו חווים אסון מקומי והשפלות בינלאומיות", טראמפ לפני נאומו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"אזרחנו חווים אסון מקומי והשפלות בינלאומיות", טראמפ לפני נאומו(צילום: AFP)
 

"זוהי המורשת של הילרי קלינטון: מוות, הרס וחולשה". טראמפ נואם (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"זוהי המורשת של הילרי קלינטון: מוות, הרס וחולשה". טראמפ נואם(צילום: AFP)
  

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

משם עבר טראמפ לסקור את יחסי החוץ של ארה"ב, ואמר כי "לא רק שאזרחינו סובלים מאסון מקומי, הם גם נאלצים לחוות השפלות בינלאומיות בזו אחר זו", תוך שהוא מזכיר את תקרית המלחים שנעצרו על ידי כוחות הביטחון האיראניים. "ולזה קדמה החתימה על הסכם הגרעין עם איראן, שהחזיר לה 150 מיליארד דולר בזמן שאנחנו לא ראינו מזה כלום – זה ייזכר בהיסטוריה כאחד מההסכמים הגרועים ביותר שנחתמו אי פעם", הוסיף.

 

"אמריקה היא הרבה פחות בטוחה – והעולם הרבה פחות יציב – מאשר שהיה לפני שאובמה החליט למנות את הילרי קלינטון לאחראית על מדיניות החוץ של ארצות הברית. אני בטוח שזו החלטה שהוא בהחלט מתחרט עליה", אמר על יריבתו במרוץ לנשיאות. "זוהי המורשת של הילרי קלינטון: מוות, הרס, טרור וחולשה. אבל המורשת של הילרי קלינטון לא חייבת להיות המורשת של אמריקה". עוד אמר טראמפ כי בתקופתה של קלינטון, דאעש קם והתפשט, מצרים עברה הפיכה ואיראן הייתה בדרך לגרעין. הבעיות שאנו חווים כעת – עוני ואלימות בבית, מלחמות והרס בחוץ – יימשכו כל עוד נמשיך לסמוך על אותם הפוליטיקאים שיצרו אותן. שינוי מנהיגות הוא הכרחי כדי לשנות את התוצאות הללו", הוסיף. קלינטון הסתפקה בציוץ תגובה: "אנחנו יותר טובים מזה".

 

"ההבדל החשוב ביותר בין התוכנית שלנו לבין זו של יריבינו הוא שהתוכנית שלנו שמה בראש ובראשונה את אמריקה. אמריקניזם ולא גלובאליזם, זה יהיה ה'אני מאמין' שלנו", אמר טראמפ. "העם האמריקני שוב יהיה בראש סדר העדיפויות. התוכנית שלי תתחיל בביטחון בבית – כלומר ביטחון בשכונות, גבולות מאובטחים והגנה מפני טרור. אושר לא יכול להתקיים בלי חוק וסדר".

נאום שחותם ועידה סוערת. קהל רפובליקנים ממתין לטראמפ (צילום: AFP) (צילום: AFP)
נאום שחותם ועידה סוערת. קהל רפובליקנים ממתין לטראמפ(צילום: AFP)
 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

עוד הבטיח טראמפ להוציא לפועל רפורמות שיביאו לתוספת של מיליוני משרות חדשות. "בכל יום אני מתעורר בבוקר נחוש לשרת את האנשים שאני פוגש לכל אורכה ורוחבה של המדינה הזו – אנשים שהוזנחו, שהתעלמו מהם ושנטשו אותם. פגשתי עובדי מפעלים שפוטרו, וקהילות שנמחצו בעקבות עסקאות סחר נוראיות ובלתי הוגנות. אלו הגברים והנשים הנשכחים של ארצנו. אנשים שעובדים קשה אבל כבר אין להם קול – אני הקול שלכם".

 

עוד אמר כי "חיבקתי אמהות בוכיות שאיבדו את בניהן בגלל שהפוליטיקאים שלנו שמו את קידום סדר היום האישי שלהם לפני התועלת הלאומית", והבטיח ש"אף אחד לא מכיר את המערכת טוב ממני, וזו הסיבה שאני לבדי יכול לתקן אותה. מיליוני דמוקרטים יצטרפו לתנועה שלנו, בגלל שאנחנו הולכים לתקן את המערכת כך שהיא תפעל לטובת כל האמריקנים".

 

טראמפ לא פסח גם על אזכור איום הטרור, ואמר כי "כדי להבטיח חיים בטוחים באמריקה, עלינו לטפל גם באיומים הגדלים שאנו מתמודדים עמם מחוץ לאמריקה – אנחנו נביס את הברברים של דאעש", הבטיח. "ההרס והחורבן שיכול להיגרם על ידי קיצוני האיסלאם הוכח פעם אחר פעם – במגדלי התאומים, בסן ברנרדינו, ורק לפני כמה שבועות באורלנדו כש-49 אמריקנים נפלאים נרצחו בפראות בידי טרוריסט איסלאמי. בפעם ההיא, המחבל פעל נגד קהילת הלהט"ב שלנו". הוא הוסיף כי "כנשיא שלכם, אעשה כל שביכולתי להגן על אזרחים להט"בים מפני אלימות ודיכוי שנתמכים על ידי אידיאולוגיה זרה ומלאת שנאה".

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
 

"כדי להגן על עצמנו מפני טרור, עלינו להתמקד בשלושה דברים", המשיך טראמפ. "עלינו לבצע את איסוף המודיעין הטוב ביותר בעולם, ועלינו לנטוש את המדיניות הכושלת של בניית מדינות והחלפת משטרים שהילרי קלינטון דחפה ליישם בעיראק, בלוב, במצרים ובסוריה. במקום זאת, עלינו לפעול יחד עם בנות בריתנו ששותפות ליעד של השמדת דאעש ובלימת הטרור האיסלאמי. זה כולל שיתוף פעולה עם בת בריתנו הגדולה ביותר באזור, מדינת ישראל".

 

"לבסוף, עלינו לעצור באופן מידי את ההגירה מכל מדינה מוכת טרור עד שנדאג למנגנוני בידוק שיעילותם מוכחת", הוסיף. "נבנה חומה גדולה בגבול כדי לעצור את ההגירה הבלתי-חוקית, כדי לעצור את הכנופיות והאלימות, וכדי למנוע מסמים לזרום לקהילות שלנו".

 

לקראת סוף נאומו חזר טראמפ לעסוק במצב הכלכלי וחברתי, ואמר: "עשיתי מיליארדי דולרים בעסקים – ועכשיו אעשה גם את אמריקה עשירה שוב. אני אהפוך את הסכמי הסחר הגרועים שלנו למצוינים.

 

"בעוד הילרי קלינטון מתכננת העלאת מסים מסיבית, אני הצעתי את הפחתת המס הגדולה ביותר מבין כל המועמדים שהשתתפו במרוץ הזה לנשיאות. אמריקנים ממעמד הביניים יחושו הקלה גדולה, והמסים יהיו פשוטים יותר עבור כולם".

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

"המשימה עכשיו היא לעבוד למען כולכם". טראמפ ומשפחתו בתום הנאום (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"המשימה עכשיו היא לעבוד למען כולכם". טראמפ ומשפחתו בתום הנאום(צילום: AFP)
 

"אבל עכשיו, המשימה היחידה והבלעדית שלי היא ללכת לעבוד למען המדינה שלנו – לעבוד למען כולכם. זה הזמן להעניק ניצחון לעם האמריקני. אבל כדי לעשות את זה, עלינו להשתחרר מהפוליטיקה הקטנה של העבר", אמר לקראת סיום. "הלילה אני מבטיח לכל האמריקנים, בכל הערים והעיירות: אנחנו נעשה את אמריקה שוב חזקה, נעשה את אמריקה שוב גאה, נעשה את אמריקה שוב בטוחה, ואנחנו נעשה את אמריקה שוב מצוינת".

 

כבר ביום הראשון של הוועידה פרצה מהומה בעקבות כישלון המאמצים של יריבי טראמפ לערוך הצבעה על התנגדותם למועמדותו. מנהיגי המפלגה קבעו כי אין די תמיכה לקיום הצבעה כזו, וצירים הנמנים עם המחנה שמתנגד לו קראו בגנותו ונטשו את האולם.

 

 

אישים בכירים כמו נשיאי ארה"ב לשעבר, ג'ורג' בוש האב וג'ורג' בוש הבן, מחרימים את הוועידה בעקבות התנגדותם לטראמפ. בכיר רפובליקני אחר שכן הגיע, טד קרוז שהפסיד לטראמפ במרוץ האחרון, ספג קריאות בוז רמות כשלא הביע תמיכה פומבית במועמד הנבחר.

 

לקראת הנאום של טראמפ העריכו שטראמפ לא יתאפק וינצל את הבמה כדי ללעוג לקרוז על החלטתו שלא לתמוך בו. היום הגיב קרוז לסערה שחולל בוועידה ואמר כי הוא לא מתכוון לתמוך במי שתקף את אשתו ואת אביו. הוא לא סיפר אם בכוונתו להצביע לטראמפ, ורק הדגיש שלא יצביע לקלינטון.

מפגינים מחוץ לוועידה הרפובליקנית (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מפגינים מחוץ לוועידה הרפובליקנית(צילום: רויטרס)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
  

נראה שהאירוע בוועידה שעורר את תשומת הלב הרבה ביותר היה הנאום המועתק של מלניה, רעייתו של טראמפ, שהואשמה בגניבת חלקים מנאומה של מישל אובמה ב-2008. אתמול אמרה מרדית' מקייבר, שעובדת עם משפחת טראמפ זה שנים, כי היא אחראית לסערה סביב נאומה של רעיית המועמד לנשיאות. "אני מרגישה נורא", אמרה, אך חידדה כי מלניה היא זו שאחראית לכך

שחלקים נלקחו מנאום של מישל אובמה.

 

הוועידה הרפובליקנית הייתה סוערת בדיוק כמו דונלד טראמפ. מול עיניהם המשתאות של מנהיגי הממסד, שלא האמינו עד הרגע האחרון כי הוא זה שימלוך עליהם, הוא סחף את אנשי המפלגה. בוועידה הזאת קרא ההמון "לכלוא את הילרי קלינטון" ובן קרסון, בעבר יריבו של טראמפ בפריימריז, אמר עליה כי היא "סוכנת של השטן".

 

לאחר קבלת המועמדות באופן רשמי ברביעי פנה טראמפ בשידור לווייני לקהל בוועידה הרפובליקנית. "אני כל כך גאה להיות המועמד שלכם לנשיאות ארה"ב. יחד השגנו תוצאות היסטוריות, עם מספר הקולות הגבוה ביותר בהיסטוריה של המפלגה הרפובליקנית. זאת תנועה ואנחנו צריכים ללכת את כל הדרך".

 

מדינת אוהיו, שבה נערכת הוועידה, נחשבת למדינת מפתח שמי שמנצח בה בדרך כלל זוכה בבחירות לנשיאות. סקר שהתפרסם היום מראה שטראמפ סגר את הפער מקלינטון באוהיו. לקלינטון 44% תמיכה ולטראמפ 43.8%. מבין הנשאלים 11.4% עדיין לא החליטו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים