מומחים מזהירים: "כיסוי עגלת התינוק בבד – סכנת מוות בעריסה"
הורים רבים מכסים את פתח עגלת התינוק בבד, כהגנה מפני השמש. אבל בדיקה שנערכה בשוודיה מצאה כי הכיסוי עלול לגרום לעלייה של 15 מעלות בסביבת התינוק ולחסימה של האוורור שמגיע אליו, ועלול להגביר את הסיכון למוות בעריסה
השאירו את העגלה מאווררת: בדיקה שנערכה בשוודיה מצאה כי כיסוי עגלת התינוק בבד מגבירה את הטמפרטורה סביב התינוק, חוסמת את האוורור ועלולה לסכן את חייו. הממצאים פורסמו על ידי העיתון Svenka Dagbladet.
כיסוי עגלת התינוק בבד היא מנהג שכיח ברחבי העולם, וגם בישראל. ההורים עושים זאת לרוב בימיו הראשונים של הרך הנולד, ולמשך כמה חודשים כדי להגן עליו מקרני השמש ולכאורה להגן עליו מפני זיהום האוויר או מחלות מדבקות.
אבל בדיקה שנערכה בשוודיה, גילתה כי הטמפרטורה בתוך העגלה שבה נמצא התינוק עולה ב-15 מעלות כאשר פתח העגלה מכוסה בבד, בהשוואה לעגלות שלא כוסו.
ד"ר סוואנטה נורגרן, רופא ילדים משוודיה, הגיב לממצאים בעיתון ואמר: "כיסוי העגלה לא רק מגביר את הטמפרטורה, אלא פוגם בסירקולציית האוויר. הכיסוי מונע מההורה לראות את הילד באופן רציף, וכל אלה מגבירים את הסיכון של התינוק להפסיק לנשום".
המומחים בשוודיה המליצו להורים לדאוג לאוורור תקין, ובכל מקרה לוודא שהסדין אינו מכסה את פניו של הילד ומאפשר גם זווית ראייה טובה ורציפה עליו.
ההנחיות: השכבה על הגב ללא חפצים, מוצץ והפסקת עישון
מדי שנה מוצאים את מותם כ-40 תינוקות מתחת לגיל שנה, כשהם במיטתם ללא רוח חיים. עדיין לא ברור לחלוטין מה גורם למוות בעריסה, אבל הסתבר שבכמה צעדים פשוטים ניתן להפחית משמעותית את הסיכון לכך.
עד כה המליץ ארגון הבריאות העולמי, וכמוהו גם משרד הבריאות הישראלי, להשכיב את התינוק לישון על גבו (בעוד שבשעות הערות, ותחת השגחת ההורים, יש להשכיב אותו על הבטן במטרה לחזק את שרירי הגב).
בנוסף הוזהרו ההורים מפני שינה משותפת עם הילדים, לאחר מקרים טראגיים שבהם הורים מחצו או חנקו למוות את תינוקם בזמן השינה מבלי ששמו לב לכך.
בשנים האחרונות עולה משמעותית הסיכון לתמותה אצל תינוקות הישנים בסביבת עצמים, ובכלל זה בובות, דובי, כרית או שמיכה. ההנחיות קובעות כי על התינוק לשכב במיטתו כשהיא ריקה מעצמים שעלולים לחנוק אותו או לחסום את נתיב הנשימה שלו.
צפו: הנחיות משרד הבריאות למניעת מוות בעריסה
מוצץ כאמצעי מניעה נגד מוות בעריסה
משרד הבריאות הישראלי גם ממליץ להורים לתת לתינוקות מוצץ במהלך השינה עד גיל שנה כאמצעי למניעת מוות בעריסה. ההנחיה תפורסם בקרוב באתר המשרד, וההמלצות יופצו באמצעות האגף לבריאות הציבור לטיפות החלב בארץ ולציבור ההורים.
ההחלטה על שימוש במוצץ התקבלה על ידי המועצה לבריאות הילד, הממליצה למשרד הבריאות בנושאים שונים. יש להתחיל את השימוש במוצץ רק אחרי שההנקה קיימת ומוצלחת משום שהשימוש בו מבלבל את הילד בהנקה.
ההמלצה הישראלית תואמת את המלצת האקדמיה האמריקנית לרפואת ילדים בנושא. בנובמבר 2005 המליצו המומחים האמריקנים להשכיב תינוקות עד גיל שנה לישון עם מוצץ בפה בלילה וביום. המומחים קבעו כי על סמך מחקר אמריקני רחב היקף, תינוקות שמוצצים מוצץ בשנתם מצויים בסיכון מופחת למוות בעריסה.
באשר לקשר בין שימוש במוצץ לבין שיעור גבוה של דלקות אוזניים, החוקרים ציינו כי הסיכון לכך הוא נמוך בשנת החיים הראשונה וכי התועלת שבשימוש במוצץ עולה על סיכון זה. כך או כך, אם התינוק מסרב להשתמש במוצץ, אין להכריח אותו לעשות זאת.
ואלה כל ההמלצות למניעת מוות בעריסה:
- השכיבו את התינוק על הגב: פרט לזמן שבו הוא ער, אז יש להשכיב את התינוק לסירוגין על הבטן ועל הגב. בזמן השינה על התינוק לשכב על הגב. עם זאת, אין צורך להתעורר במהלך הלילה במיוחד כדי לבדוק אם התינוק על גבו.
- הנקה: מחקרים הראו כי תינוקות שינקו חלב אם היו בסיכון מופחת למוות בעריסה. ההמלצה היא להמשיך בהנקה למשך ששת החודשים הראשונים לחיי התינוק לפחות.
- מזרן מתאים: על המזרן להיות קשיח במידה מתונה, השומרת את מנח השכיבה של התינוק על גבו.
- בלי חפצים: מיטת התינוק צריכה להיות פנויה מבובות וצעצועים שעלולים לחסום את נשימתו במהלך השינה.
- מוצץ מגיל חודש: נמצא כי שימוש במוצץ במהלך השינה מפחית את הסיכון למוות בעריסה. עם זאת אין צורך להתעורר במהלך הלילה כדי לבדוק האם המוצץ בפיו.
- אל תעשנו: העישון במהלך ההריון ולאחר הלידה מגביר משמעותית את שכיחות מקרי המוות בעריסה. חשוב גם לזכור כי בקרב הורים מעשנים גדל הסיכון למוות בעריסה אצל התינוק גם אם אינם מעשנים בקרבתו. רעלני הסיגריה נספגים בשיער ההורים, בבגדים ובחלל הפה ועוברים אל התינוק. לפיכך עשו כל מאמץ להפסיק לעשן.
- אין טעם במכשירי אזהרה: לא קיימת הוכחה כי אמצעי התראה שונים הנמכרים בשוק מצליחים להפחית את שכיחות מקרי המוות בעריסה.
- ידעו גם את האחרים: ודאו כי שאר המטפלים בתינוק יודעים היטב את רשימת ההמלצות למניעת מוות בעריסה.