טיהורי ארדואן: טייסת הקרב היחידה נעצרה
הטייסת השנייה בהיסטוריה הטורקית נשלחה למעצר אחרי הפוטש הכושל. נעצרו גם "יד ימינו" של גולן ואחיינו. המשמר הנשיאותי פורק
נשיא טורקיה ממשיך במסע הטיהורים שלו : שבוע חלף מאז ניסיון ההפיכה הכושל, אבל רג'פ טאיפ ארדואן לא עוצר בדרך לחיזוק שלטונו בטורקיה. אתמול (שבת) הודיעו הרשויות בטורקיה כי יפרקו את המשמר הנשיאותי אחרי שעצרו כמעט 300 מחבריו לאחר ניסיון ההפיכה. במקביל עצרו הטורקים את טייסת הקרב השנייה בהיסטוריה של המדינה.
קרימה קומאש, טייסת הקרב הראשונה בטורקיה אחרי סבינה גוקצ'ן - בתו המאומצת של מייסד טורקיה המודרנית אטאטורק - היא אחת מבין 1,908 עובדי המדינה והחיילים שנעצרו בשבוע האחרון. לפי הדיווחים בתקשורת הטורקית, קומאש הטיסה את אחד ממטוסי ה-F-16 שחגו בשמי איסטנבול בליל הפוטש שנכשל.
כמו רבים אחרים שעד יום שישי שעבר הוגדרו גיבורי האומה, גם קומאש הפכה לבוגדת. הטייסת שקדמה לה, גוקצ'ן, עשתה היסטוריה כשסיימה את קורס הטיס ב-1936. היא נחשבת בעיני רבים לטייסת הראשונה בעולם ועל שמה נקרא שדה התעופה השני בגודלו באיסטנבול. היורשת שלה, כאמור, נמצאת כעת במעצר.
שלטונות טורקיה עצרו גם את אחיינו של פתהוללה גולן, איש הדת שמתגורר בפנסילבניה ומואשם על ידי הטורקים באחריות לניסיון ההפיכה במדינה לפני שבוע - וגם את מי שאותם הגדירו יד ימינו של גולן. סוכנות הידיעות הטורקית "אנטוליה" דיווחה כי האחיין, מוהמט סייט גולן, נעצר בעיר ארזורום שבצפון מזרח טורקיה. מלבדו נעצר גם הליס האנצ'י, שתואר על ידי גורם בלשכת ארדואן יד ימינו של גולן. לטענתם, הוא נכנס למדינה יומיים לפני ניסיון ההפיכה.
לאחר המעצרים ההמוניים החל כעת שלב הגשת כתבי האישום. בין היתר הגיש התובע הכללי באיסטנבול כתבי אישום נגד 12 גנרלים, אדמירל אחד, 56 קפטנים, 170 צוערים מהאקדמיה של חיל האוויר, 73 צוערים מהאקדמיה הצבאית, 12 שופטים צבאיים - וזו רק רשימה חלקית.
בין העצורים גם 283 מ-2,500 אנשי המשמר הנשיאותי - שבעקבות זאת חדל להתקיים. "לא יהיה עוד משמר נשיאותי, אין סיבה לקיומו, אנחנו לא צריכים אותו", אמר ראש הממשלה הטורקי בינאלי יילדירים. בנוסף הודיע יילדירים כי אין לממשל הטורקי כוונה להאריך ליותר משלושה חודשים את נוהל מצב החירום שעליו הכריז ארדואן ביום רביעי, אך הוסיף כי אם יהיה צורך - הוא יוארך.
השר הממונה מטעם ממשלת טורקיה על הקשרים עם האיחוד האירופי, עומר סליק, אמר כי על אף ניסיון ההפיכה, הסכם הפליטים שנחתם בין טורקיה לאיחוד האירופי במרס האחרון "מיושם באופן חלק". על פי ההסכם, פליטים שמגיעים לאיי יוון מטורקיה, מושבים לטורקיה בחזרה. "זה הזמן לחדש את המשא ומתן על הצטרפותנו לאיחוד האירופי", אמר סליק.