שתף קטע נבחר

 

הֱיֵה נכון - למוקשים. הצופים, הגרסה האפגנית

הם משחקים, לומדים עזרה ראשונה ומחנאות, אך היעדר משאבים בשילוב מצב ביטחוני מעורער מחייב אותם גם ללמוד על כלי הנשק הקטלני שמפוזר במיליונים ברחבי המדינה והורג מדי חודש עשרות, בהם ילדים. ויש בשורה חברתית יפה: גם בנות משולבות בתנועת הצופים האפגנית שקמה לתחייה

עארף קאסמי, בן 16, חובש כובע כחול, לובש חולצת צופים ירוקה ויושב בחדר אחד בקאבול ביחד עם עשרות בנים ובנות אחרים. הוא בקושי מסיט את מבטו לעבר היושבים מסביבו.

 

עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ

 

תחת האורות המעומעמים נראה בהתחלה שהחניכים הצעירים משתתפים בפעילות צופים רגילה, אולם אז מוקרנות על הקיר תמונות של מוקשים מסוגים וגדלים שונים ושל סוגי תחמושת אחרים שלא התפוצצו.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
עארף וחבריו לא לומדים איך להשיט סירת קיאק או להבעיר מדורה, הדברים הרגילים שלומדים בצופים בכל מדינה אחרת בעולם. במקום זאת הם לומדים לזהות את כלי הנשק האלימים הללו ולהימנע מהם.

 

"ראיתי שניים מחבריי נהרגים מהרמת תחמושת שלא התפוצצה"

מיליוני מוקשים, מטעני חבלה וחלקים אחרים של תחמושת נפל מפוזרים ברחבי אפגניסטן - מורשת שהותירו אחריהן יותר מ-30 שנות מלחמה. הם הורגים ומטילים מומים בעשרות בני אדם מדי חודש. כך לפי נתוני האו"ם - כולל ילדים סקרנים שבסך הכול היו באמצע משחק.

 

"ראיתי בעבר שניים מהחברים שלי נהרגים כשהרימו חתיכה של תחמושת שלא התפוצצה, הם חשבו שזו פיסת מתכת שאותה יוכלו למכור", סיפר עארף. "חשוב מאוד ללמוד איך לזהות מוקשים ולטפל בהם. השיעורים האלה עשויים יום אחד להציל את החיים שלי ושל המשפחה שלי".

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
לתנועת הצופים מסורת ארוכה באפגניסטן - מאז שנת 1931 - והיא מהווה מקור לגאווה לצעירים שמשתייכים אליה, אמר המפקח הלאומי על פעילויות התנועה, גול אחמד מוסטפה. עם זאת, התנועה הלכה והתפרקה בעת הכיבוש הסובייטי בשנות השמונים ומשטר הטליבאן לאחר מכן, אז נאסרה פעילות הצופים במדינה.

 

התחילו בבתי יתומים והתפשטו ברחבי המדינה

אולם, בשנת 2010, ארגון הסיוע הבינלאומי PARSA, שמעניק סיוע לילדים ולנשים באפגניסטן, החל בניסיונות להקים לתחייה את תנועת הצופים, אימן קבוצות של בנים ובנות - תחילה במחוז גור המרוחק ובבתי יתומים בקאבול.

 

כיום מונה תנועת הצופים האפגנית יותר מ-400 מדריכים ו-2,000 חניכים ב-13 מתוך 34 המחוזות במדינה. כך מסביר מוחמד טאמים חאמקר, מנהל הצופים באפגניסטן.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)
בדומה לעמיתיהם בתנועה במדינות אחרות בעולם, גם הצופים האפגניים משחקים משחקים, לומדים עזרה ראשונה ומחנאות. אלא שהיעדר משאבים וההתמודדות עם האלימות הגואה וחוסר הביטחון לא ממש מאפשרים להם לקיים פעילויות קלאסיות כמו קמפינג וטיולים בשטח.

 

"המולות חשבו שאנו סוגדים לאש בגלל המדורות"

לפעמים, אפילו חוסר הבנה פשוט יכול להעמיד אנשים בסכנה באפגניסטן האולטרה-שמרנית. חאמקר סיפר שלפני כמה שנים נאלצו החניכים בתנועת הצופים האפגנית בקאבול לכבות מדורה שהבעירו לאחר שכמה מולות (אנשי דת מוסלמים) האשימו אותם בסגידה לאש. "אילצו אותנו להראות למולות את ספרי ההדרכה שלנו ולשכנע אותם שמדורת הקמפינג אין משמעותה סגידה לאש או חילול הקודש", הוסיף מנהל הצופים.

 

בעבר קישרו את ילדי הצופים עם המשטרה האפגנית, דבר לא בטוח במיוחד במדינה שבה רשויות אפיכת החוק - שמואשמות בהפרות זכויות אדם ולא זוכות לאמון הציבור - הן מטרה של ארגוני מורדים, כמו למשל הטליבאן. בתחילת החודש נהרגו יותר מ-30 צוערי משטרה צעירים בפיגוע התאבדות במרחק של קילומטרים ספורים מהמקום שבו נערכה פעילות של קבוצתו של עארף. הטעות - קישור הצופים עם המשטרה - נובעת בחלקה מכך שתנועת הצופים הפאשטונית אומצה על ידי רשויות אפיכת החוק בשנות השבעים והשמונים.

 

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

למרות המצב הנוכחי, יש כמה נקודות אור. במדינה שידעה בעשורים האחרונים אלימות קשה וצריכת סמים חסרת גבולות כמעט, פעילות הצופים מעניקה לצעירים דרך. "למדתי רבות מעובדת היותי חניך בצופים - משמעת בחיים, הסתמכות על עצמי ואיך לעזור לאחרים", אמר אנסאנוללה בן ה-15. "אבל מה שחשוב זה ללמוד איך להיות אדם טוב ולהימנע מאלימות ומשימוש בסמים", הוא הוסיף.

 

תנועת הצופים האפגנית לא מדירה את הבנות משורותיה ומעניקה גם להן פעילויות חברתיות לשעות הפנאי. כיום מהוות הבנות קרוב ל-40 אחוזים מחניכי תנועת הצופים המקומית. בזמן שכוחות הביטחון האפגניים שומרים על הפרדה בין נשים לבין גברים, אין הפרדה בין המינים בצופים - בייחוד בשיעור חשוב כמו העלאת המודעות למוקשים.

 

התדמית של הצופים באפגניסטן הולכת ומשתפרת, מספר מנהל התנועה. "יש לנו תוכניות טלוויזיה שמראות את החשיבות של הצופים ומשנות את התפיסה השגויה לגבי הצופים".

 

"לפעמים כשאני רואה אנשים משבחים את הבנים שלנו על תרומתם לחברה, זה מעלה בי זיכרונות של תקופות טובות בעבר כששיבחו את הצופים כדבר טוב וחלק טוב בתרבות", אמר מפקח ההדרכה מוסטפה.

 

בהנהגת הצופים האפגנית מודים שיעברו עוד כמה שנים עד שהתנועה תתבסס ברחבי המדינה. "התחלנו מאפס, ביצענו התקדמות רבה בתוכנית הצופים האפגנית, אבל אנחנו צריכים ללכת עוד הרבה עד שנגיע לרמה מספקת", אמר חאמקר. "אבל אנחנו נחושים, אפילו אם זה ידרוש את הסבלנות של הנשיא איוב, נעשה זאת, נגיע לשם".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
בנים ובנות בפעילות אחת. הצופים בקאבול
צילום: AFP
מומלצים