שתף קטע נבחר

מוצרים חוסכי מים: יש תו תקן

היום יעניק נציב המים אישור ל-8 משווקים של מוצרים שהוכחו כחוסכי מים ; בקרוב נוכל לנקות את האוטו בלי מים ולהשתמש באסלה יבשה; בינתיים סוגרים את המים

מדי ערב מופיע על מסך הטלוויזיה ילד קטן שנוזף באחותו, הוריו ודודתו שמבזבזים מים ("בינתיים סוגרים את המים!!!"), ובמקביל מזהירים אותנו כי בקרוב נפתח את הברז ולא תצא אף טיפה. משבר המים בישראל עלה בחודשים האחרונים לכותרות, והרשויות משקיעות במבצעי הסברה גדולים לעידוד החיסכון. מבצעים דומים שהתבצעו בתקופות בצורת בעבר הוכיחו, כי ניתן לחסוך 10%-20% מכמות המים הנצרכת במגזר העירוני מבלי לפגוע באיכות החיים.
בבצורת הגדולה שלפני 10 שנים הוכנס לשימוש המושג "חסכמים" - אביזרים חוסכי מים. היום יעניק נציב המים, שמעון טל, תעודות תו-כחול ל-8 מפעלים ומשווקים של מוצרים, שעמדו בבדיקות של מכון התקנים כאביזרים חוסכי מים.
טל מציין, כי השוק מוצף במוצרים המשווקים את עצמם כחוסכי מים, אבל איכותם ואופן פעולתם לא נבדקו. עד כה קיים תקן רק לשלושה אביזרים חוסכי מים דירתיים: מיכל הדחה דו כמותי של 4.5 ו-9 ליטר; וסתי ספיקה להרכבה בברז הכיור במטבח, בחדר הרחצה ובמקלחת היד וראש מקלחת מווסת, שנותן 10 במקום 20 ליטר לדקה.
מכון התקנים מכין בימים אלה תקנים חדשים למיכלי הדחה דו-כמותיים, בנפחים המקובלים באירופה - 3.5 ו-6 ליטר. כמו כן מכין המכון תקנים לאסלות ישיבה המתאימות למיכלים אלה.
כדי לזרז את הכנת התקנים לחסכמים ולעודד את השימוש בהם הקימה נציבות המים ועדת מומחים, שמעניקה היתרים לסימון אביזרים חוסכי המים בתו כחול.
עד כה הוגשו לוועדה עשרות בקשות לקבלת היתר לסימון מוצר בתו כחול, שינתן היום ל-8 חברות עבור 16 ממוצריהן. בקרוב ניתן יהיה לרכוש את המוצרים בהנחות מיוחדות.
בין החברות שזכו בתו הכחול נמצאת פלסאון, המתמחה במיכלי הדחה; חברת אימקס, שמייבאת חומר ניקוי לשטיפת כלי רכב ללא שימוש במים, שמחירו 34 שקל, וחברת בתי-רעי, שמציעה בתי שימוש ירוקים, לא כימיים, המהווים מערכת יבשה, סגורה ואטומה שאינה צורכת מים ואינה עושה שימוש בחומרים כימיים. החברה קיבלה אישורים מקרן-קיימת להציב את השירותים ביערות. מוצר נוסף נועד לקבלנים ולאנשים הבונים וילות. מדובר ביריעות לעטיפת בטון מזויין, ששומרות על הבטון ברטיבות ובטמפרטורה מתאימות, ומונעות את הצורך להרטיב את הבטון, כפי שנעשה עד כה.
אביזרי מים נוספים שעדיין אין להם תקנים ישראלים הם ברזים אוטומטיים, המופעלים באמצעות חיישן המזהה תנועות יד או גוף; מיזרמים לשטיפה אוטומטית של אסלות באמצעות חישה אלקטרונית וסוג חדש של משתנות ללא מים וללא ריחות לוואי.

פורסם ב"ידיעות אחרונות"



לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים