שתף קטע נבחר

 

נשים, עניים, ערבים: דו"ח על הבדידות בקרב קשישים

לקראת יום האזרחים והאזרחיות הוותיקים שיצוין מחר, מפרט דו"ח מחקר של הכנסת עד כמה רווחת התופעה והיכן השיעור שלה גבוה יותר. מסקנות של ועדה שדנה בעניין התקבלו לפני שנתיים אך עדיין לא יושמו. ח"כ שמולי: "אין לנו את הפריבלגיה להביט מהצד"

 

תופעת הבדידות שכיחה ככל שעולה הגיל  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
תופעת הבדידות שכיחה ככל שעולה הגיל (צילום: shutterstock)
כחמש שנים חלפו מאז הקמתה של ועדה בין משרדית לבחינת דרכי התמודדות עם בדידות בקרב אנשים זקנים, אך המלצותיה שהוגשו לפני כמעט שנתיים טרם יושמו. כך עולה מדו"ח של מרכז המחקר והמידע של הכנסת שהגיע לידי ynet ומתפרסם היום (ב') לראשונה. הדו"ח הוכן לקראת "יום האזרחים והאזרחיות הוותיקים", שיתקיים מחר בכנסת ביוזמת ראשי שדולת הגמלאים, ח"כ איציק שמולי ונחמן שי.

 

הדו"ח מגדיר כ"קשיש" אזרח או אזרחית בני 65 או יותר. בסוף 2014 היוו הקשישים כ-11% מכלל האוכלוסייה (900 אלף מתוך כ-8.3 מיליון). על פי המסמך, המתבסס על נתוני למ"ס ופילוחים שלהם, תחושת בדידות היא תופעה רחבה בקרב בני הגיל השלישי, והיא שכיחה יותר ככל שעולה הגיל: בעוד בקרב בני 74-65 עמד שיעור החשים בדידות לעתים קרובות או מדי פעם על כ-32%, בקרב מי שגילו מ-75 ואילך עמד השיעור על 42.4%.

 

מהדו"ח עולה כי שיעור תחושת בדידות בקרב קשישות גבוה מאשר בקרב קשישים (כ-43% מול כ27%) וגבוה יותר בקרב קשישים מהמגזר הערבי מאשר בקרב המגזרים היהודי והאחר (60% מול כ-34%).

 

הדו"ח מלמד שקיים קשר הפוך בין תחושת הבדידות למצב הכלכלי. כלומר, עניים יותר חשים בודדים יותר: משכיחות של 27.5% בקרב קשישים שמרוצים או מרוצים מאוד ממצבם הכלכלי, ל-47.8% בקרב מי שלא כל כך מרוצים, ו-58.9% בקרב מי שבכלל לא מרוצים ממצבם הכלכלי.

ח"כ איציק שמולי. "הם נשכחים מאחור" (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
ח"כ איציק שמולי. "הם נשכחים מאחור"(צילום: אלי מנדלבאום)

ח"כ נחמן שי. "יש קשישים שמתביישים להודות" (צילום: ג'ורג' גינסברג) (צילום: ג'ורג' גינסברג)
ח"כ נחמן שי. "יש קשישים שמתביישים להודות"(צילום: ג'ורג' גינסברג)
 

הוועדה הבין-משרדית שהוקמה לטפל בבעיה ב-2011 הייתה יוזמה משותפת של משרד הרווחה וג'וינט ישראל אשל (האגודה לתכנון ופיתוח שירותים לזקן בישראל), ובהשתתפות נציגים נוספים ממשרד הבריאות, רשויות מקומיות ועמותות. אחת ההמלצות של העיקריות שלה הייתה פיתוח תוכניות חדשות שנועדו לסייע לקשישים בהתמודדותם עם תחושת הבדידות ובהפחתתה, תוך נקיטת דרכי פעולה ושיטות התערבות שנמצאו כיעילות לטיפול בכך.

 

ההמלצות כללו הקמת מיזם לפיתוח תכניות שיתמקדו במניעת בדידות, צמצומה או הפגתה. בין השאר מדובר בקבוצות מונחות, לימודים אקדמיים משותפים עם סטודנטים, ליווי אישי ועוד. למשל, תוכנית שתופעל על ידי המועצה האזורית עמק יזרעאל ותכלול שני סוגי פעילות: קבוצה לטיפול קצר מועד בשיטה הקוגניטיבית-התנהגותית להקניית מיומנויות חברתיות ואישיות, וקבוצות בעלות עניין משותף כגון טיולים בטבע הכוללים תרפיה.

 

בעקבות המלצות הוועדה פורסם קול קורא שהזמין ארגונים ללא מטרות רווח ורשויות מקומיות להציע תכניות לסיוע לקשישים בודדים. מתוך 114 הצעות נבחרו 14 תכניות, אשר יפעלו ב-28 מוקדים במסגרת של פיילוט לשלוש שנים, כשלאחר שנתיים יופקו לקחים מהתכניות השונות. אבל התוכניות השונות (שיועדו ל-1,600 קשישים), טרם התחילו לפעול. עם זאת יש לציין כי משרדי הממשלה השונים מפעילים היום מספר תוכניות סיוע לקשישים בודדים.

 

ח"כ איציק שמולי, המשמש יו"ר משותף של השדולה למען הגמלאים: "הבדידות היא המגפה השקטה שמכה ללא רחם בקשישים, פוגעת בתפקודם, בעצמאותם ובסופו של דבר גם בבריאותם. העולם רץ קדימה והם פשוט נשכחים מאחור. לחברה הישראלית אין יותר את הפריבילגיה להביט מן הצד ולא לעשות דבר".

 

היו"ר המשותף ח"כ נחמן שי: "אוכלוסיית האזרחים הוותיקים בישראל גדלה בקצב מהיר, יותר מכל קבוצה אחרת. הישראלים מאריכים לחיות, אך עם הזמן פושטת תחושה קשה של בדידות ומצוקה, שרבים חווים אותה. אזרחיות ואזרחים ותיקים רבים מתביישים להודות שהם חשים בדידות. יש חשיבות עצומה בהפגת תחושה זו על ידי המדינה ועל ידי הקהילות השונות. מענה על הצרכים הפיזיים אינו די. זהו המבחן החברתי והמוסרי שלנו".

 

משרד הרווחה נמסר בתגובה כי "שר הרווחה חיים כץ שם בראש סדר העדיפויות של המשרד את נושא הקשישים - ולאור זאת משרד הרווחה קידם את הפעלת 114 התוכניות השונות ובשלב זה הן מתחילות לפעול בכל אחד מן המקומות שנבחרו לביצוען.

נדגיש כי מדובר במיזם מורכב הן עקב הפיזור הגיאוגרפי הרחב, השונות הגבוהה של התוכניות, הצורך בהתנהלות פרטנית למול כל אחד מהגופים במיזם והצורך בתכלול התוכניות השונות כדי להפיק מהם עקרונות פעולה שישרתו את משרד הרווחה בבנייה של תוכניות לטובת הקשישים במסגרות השונות המופעלות על ידי המשרד בקהילה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים