שתף קטע נבחר

 

נתניהו הודף הביקורת לקראת הטקס לחללי צוק איתן: "נערכנו למנהרות"

אחרי הצהריים יתקיים בהר הרצל הטקס לזכר 72 החיילים והאזרחים שנהרגו במלחמה בקיץ 2014. לפני דו"ח מבקר המדינה בנושא, ועל רקע דרישת המשפחות השכולות להקים ועדת חקירה, פירט ראש הממשלה בצעד חריג אילו דיונים קיים לפני המלחמה על האיום התת-קרקעי: "ידענו על המנהרות"

 

צוק איתן. נתניהו עם שר הביטחון דאז יעלון והרמטכ"ל גנץ  (צילום: קובי גדעון, לע"מ) (צילום: קובי גדעון, לע
צוק איתן. נתניהו עם שר הביטחון דאז יעלון והרמטכ"ל גנץ (צילום: קובי גדעון, לע"מ)

לקראת טקס הזיכרון השנתי השני לחללי מבצע צוק איתן שיתקיים אחר הצהריים (יום ג'), ועל רקע דרישת הורים שכולים לוועדת חקירה של התנהלות המלחמה, הודף ראש הממשלה בנימין נתניהו את הביקורת הצפויה מדו"ח מבקר המדינה שיתפרסם בקרוב בנושא. בפגישה שיזם היום (ב') עם כתבים צבאיים טען נתניהו שבשנה וחצי שקדמו למבצע הוא קיים שמונה דיונים ביטחוניים, גם בקבינט, שבהם עלה איום המנהרות ההתקפיות וניתנו הנחיות לאיתורן וסיכולן.

 

  • לסיפוריהם של כל חללי מלחמת צוק איתן - לחצו כאן

 

טקס הזיכרון לחללי צוק איתן יתקיים ב-17:00 בהר הרצל וישתתפו בו בנוסף לנתניהו גם נשיא המדינה ראובן ריבלין, שר הביטחון אביגדור ליברמן והרמטכ"ל גדי אייזנקוט.

 

נתניהו פנה לכתבים הצבאיים בצעד חריג לנוכח לחץ של המשפחות השכולות למנות ועדת חקירה ממלכתית. הוא מנה אחד לאחד את המפגשים שהיו בקבינט לפני המבצע, ואת הדיונים - כולל בשטח - שבהם הוא אישית השתתף והנחה את צה"ל לטיפול בנושא המנהרות, כולל הגעה ליכולת טכנולוגית לאיתור שלהן.

 

לטענת נתניהו, חודשים לפני המלחמה הוא דרש מהצבא לשפר את תוכניותיו נגד המנהור ההתקפי של חמאס. "צוק איתן היא לא לבנון השנייה. הטענה כי לא נערכנו ולא ידענו על המנהרות היא ההיפך מהאמת", אמר לעיתונאים.

 

אב שכול זועם: להקים ועדת חקירה ממלכתית    (צלם: אלי סגל ועידו ארז)

אב שכול זועם: להקים ועדת חקירה ממלכתית    (צלם: אלי סגל ועידו ארז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מנהרת חמאס ברצועה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מנהרת חמאס ברצועה(צילום: רויטרס)

 

חדירת המחבלים ליד ניר עם בצוק איתן    (צילום: דובר צהל)

חדירת המחבלים ליד ניר עם בצוק איתן    (צילום: דובר צהל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 
המניע העיקרי של נתניהו הוא הרצון למנוע ועדות חקירה אחרי כל מבצע צבאי, שתסרס את יכולתו של צה"ל לפעול, וגם שיקול פוליטי שלא לאפשר למבקריו מקרב הקואליציה לנגח אותו בעניין.

  

בתחילת השבוע שלחו הורים שכולים מצוק איתן מכתב לראש הממשלה, בדרישה להקים ועדת חקירה לבדיקת ההתנהלות במבצע. במכתב מפורטות תוצאות מלחמת 50 הימים שבה נהרגו 67 חיילים, חמישה אזרחים, מאות חיילים נפצעו, אזרחים רבים נפגעו או לקו בחרדה והמדינה כולה הייתה נתונה לירי רקטי.

 

בתום הלחימה הועלתה בקשה להקמת ועדת חקירה שבה ייבדקו האירועים שקדמו למלחמה כמו מוכנות העורף, היערכות הצבא, אירועי המלחמה עצמה והתנהלות הדרג המדיני והצבאי, אולם היא נדחתה. בדרג המדיני הנחו את ועדת החוץ והביטחון לערוך דו"ח על המלחמה, אולם הוא טרם פורסם.

 

כעת שבה הדרישה לוועדת חקירה ממלכתית. "לאחרונה התברר שהוחלט לחדש את דיוני ועדת חוץ וביטחון בנושא ״צוק איתן״ ולהפיק דו"ח שנגנז כבר בעקבות הבחירות אחרונות", כתבו הורי הנופלים. "אין זה מן הראוי לכנס שוב ועדה שחקרה את האירועים ולמרות זאת בחרה שלא לפרסמם. גם אם הבחירה לא לפרסם נקבעה על ידי אדם אחר מזה העומד בראש הוועדה כעת, יש טעם לפגם בחידוש הדיון לאחר תקופה כה ממושכת והדבר יכול להעיד על חוסר שקיפות או לחצים אחרים שאין מקומם בתחקור אירוע בסדר גודל כזה".

 

כותבי המכתב ציינו כי "מדינת ישראל, ואנו האזרחים, עומדים בפני אתגרים קשים. לפיכך, אתם העומדים בראשה מחויבים לקיים תהליך הפקת לקחים אובייקטיבי על ידי ועדה חיצונית ובלתי תלויה, שתוסמך לבדוק ולתחקר את כל אירועי המלחמה ובעלי התפקידים, כולל את תהליך קבלת ההחלטות. כמו כן, אנו סבורים שעל הבדיקה להיות שקופה כך שתענה על זכותנו הבסיסית לדעת".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: קובי גדעון, לע"מ
צוק איתן. נתניהו עם שר הביטחון דאז יעלון והרמטכ"ל גנץ
צילום: קובי גדעון, לע"מ
מומלצים