שתף קטע נבחר

הסוף לשניצל ולצ'יפס: משרד הבריאות יפקח על האוכל בצהרונים

ביי ביי שניצלונים: ועדת הבריאות של הכנסת אישרה לקריאה ראשונה את הצעת החוק לפיה משרד הבריאות יהיה זה שיקבע את איכות, סוג וכמות המזון שיינתן בצהרונים. מפעיל צהרון וספק מזון שלא יעמדו בדרישות ייקנסו באלפי שקלים

אוכל בריא גם בצהרונים: ועדת הבריאות של הכנסת אישרה לקריאה ראשונה את הצעת החוק הקובעת כי משרד הבריאות יפקח על המזון הניתן בצהרונים. מפעיל צהרון או ספק מזון שלא יעמדו בדרישות המשרד, ייקנסו בסכומים של אלפי שקלים על כל הפרה.

 

את הצעת החוק הגישה ח"כ רחל עזריה (כולנו) והיא קובעת כי איכות וכמות המזון הניתן בצהרונים (מסגרות חינוכיות לילדים לאחר שעות הלימודים), יפוקחו על ידי משרד הבריאות, אשר יקבע מראש מהו הרכב המזון שיינתן לילדים ומהם הערכים התזונתיים שיהיו בו.

 

ספק המזון ומפעיל הצהרון יחויבו לפרסם את הרכב המזון וערכיו להורים ולתלמידים. אם לא יעשו זאת, ייקנסו בסכום של עד 6,000 שקלים על כל הפרה. בנוסף, מפקחים מטעם משרד הבריאות יטלו דגימות מזון מהצהרונים לצורך בדיקות מעבדה.

 

הילדים יאכלו בריא בצהרונים. כבר בלי שניצל וצ'יפס (צילום: ShutterStock) (צילום: ShutterStock)
הילדים יאכלו בריא בצהרונים. כבר בלי שניצל וצ'יפס(צילום: ShutterStock)

  

ייפרדו מהצ'יפס והשניצל

"מאות ילדים בישראל נמצאים מדי יום בצהרונים ואוכלים שם את הארוחה המרכזית", אמרה ח"כ עזריה בדיון. כיום אין שום פיקוח או הכוונה מסודרת בחקיקה שדואגת שהאוכל שיאכלו הילדים בצהרונים יהיה בריא.

 

"לילדים יהיה קשה להיפרד משניצלונים, צ'יפס וקטשופ, אבל לא נגיע לקינואה אורגנית, אלא נישאר עם אוכל ביתי ומרכיבים איכותיים. יהיה מאתגר, נצטרך לתווך את זה להורים, אבל נצליח". עזריה ציינה כי הצעת החוק אינה כוללת עלות תקציבית נוספת על הקיימת כיום.

 

מנהלת המחלקה לתזונה במשרד הבריאות, פרופ' רונית אנדוולט, אמרה: "אנחנו רואים ילדים עם חוסרים מאוד גדולים במזון, ומנגד גם בעיית השמנה. כיום יש הרבה תהליכים עוקפי תזונה בריאה. אנחנו רוצים תזונה כמה שיותר טבעית, עם טעם טבעי של מזון והרכב תזונתי בריא ומאוזן".

 

"משרד הבריאות צריך לקחת אחריות על הצהרונים"

יו"ר הוועדה, ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), הדגיש כי יחולו עדכונים בהצעת החוק לקראת הבאתה לקריאה שניה ושלישית: "אם זה לא יעלה כסף, סימן שהפיקוח לא יהיה יעיל. מתי כולם יתעוררו? רק כשיקרה משהו נורא? על משרד הבריאות לקחת אחריות כוללת על הצהרונים, אחרת תהיה מערכת מסורבלת מדי והחוק לא יתקיים".

 

על פי דו"ח שהכין ה-OECD, ישראל נמצאת במקום ה-11 מתוך 33 חברות הארגון בתחום השמנת יתר בקרב ילדים: 26%‬ מילדי המדינה סובלים מעודף משקל.

 

על פי נתוני משרד הבריאות שפורסמו כבר בשנת 2013, אחד מכל חמישה ילדים בכיתה א' סובל מעודף משקל, ובכיתה ז' מדובר כבר באחד מכל שלושה. שיעור התלמידים עם עודף משקל (בחישוב על פי המדד הבינלאומי BMI‬ שמודד את היחס בין גובה למשקל) ושיעור הילדים הסובלים מהשמנה עולים עם הגיל.

 

השיעור הגבוה ביותר של ילדים הסובלים מעודף משקל בכיתה א' נמצא בקרב ילדי החינוך הממלכתי: כ-23%. אחריהם נמצאים ילדי החינוך הממלכתי-דתי (18%) ותלמידי החינוך החרדי (13%). כ-7% מתלמידי כיתות א' סובלים מהשמנה משמעותית, בהם 10% מתלמידי החינוך הממלכתי, 7% מתלמידי החינוך הממלכתי-דתי ורק 4% מתלמידי החינוך החרדי.

 

שיעורי ההשמנה עולים, כאמור, עם הגיל: כ-30% מתלמידי כיתות ז' בארץ סובלים מעודף משקל או מהשמנה, מהם 30% מתלמידי החינוך הממלכתי, כ-27% מתלמידי החינוך הממלכתי-דתי, ו-21% מתלמידי החינוך החרדי.

 

כ-10% מבני הגילים הללו אף סובלים מהשמנה משמעותית. מי שמעלים את הממוצע בכיתות ז' הם התלמידים הלא יהודים: יותר משליש (35%) מהילדים הערבים בכיתות ז' סובלים מעודף משקל או מהשמנה.

 

צפו בשר הבריאות מסביר למה הוא עומד להילחם באוכל הלא בריא:

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shtterstock
כבר בלי שניצלונים בצהרונים
צילום: shtterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים