ארגון פשע לכל דבר: מכת "לה פמיליה"
אוהדי בית"ר ירושלים, שנמנים עם עצורי הארגון, ניסו להתנכל לעד המדינה שעבר צד והפליל אותם. עורכי דינם אף הציגו את האיש כעבריין "בעל מספר רב של תיקים", אולם במשטרה משוכנעים שהעד סיפק את הסחורה. וגם: השוטרים שעקבו בצורה האינטימית ביותר אחרי הפעילות הממודרת
בזה אחר זה, כמו בסרט נע, נכנסו אתמול (יום ג') עשרות אנשי "הקומץ", אותה קבוצה מצומצמת בתוך ארגון האוהדים "לה פמיליה" של בית"ר ירושלים בשערי בית משפט השלום בחיפה. כמיטב יכולתם הם ניסו להסתיר את פניהם מהצלמים, ובני משפחותיהם ניסו גם הם להפריע את מלאכת הצילום כשהם מסננים קללות - הן כלפי הצלמים והכתבים והן כלפי אותו אוהד שהפך לעד מדינה והפליל את חבריו.
בפעילות חסרת תקדים נגד ארגון אוהדי כדורגל עצרה המשטרה 56 אוהדים השייכים לארגון. המשטרה מייחסת לחשודים אירועי אלימות קשים, סחר באמצעי לחימה והחדרת אמצעים פירוטכניים אסורים למגרשי הכדורגל. במבצע המעצרים המשולב של המשטרה מהצפון עד הדרום השתתפו יותר מ-400 שוטרים ולוחמי משמר הגבול. נגד 20 מהחשודים מיוחסת עבירה של ניסיון רציחתו של אוהד הפועל תל אביב בשנה שעברה.
עד כה נתפסו ברשות החשודים 20 רימוני הלם סינוור, קילוגרם חומר נפץ הודף, שני רימוני גז, שני רימוני עשן, מוקש תאורה, 29 אבוקות בגדלים שונים, 19 רימונים מאולתרים חלקם עם חומר כימי בצבע צהוב, ושלושה פרטי סימון ימיים.
במשטרה חיככו ידיים בסיפוק לנוכח מצעד העצורים בבית המשפט, אך חרקו שיניים כשראו את היחס לעד המדינה, הן מצד חבריו לשעבר והן מצד עורכי דינם. החברים פעלו בניגוד לצו איסור הפרסום ופרסמו פרטיו ותמונתו של אחד האוהדים שבו חשדו כי הוא הסוכן. "הציבור חייב לדעת כי הוא יזם את הדברים וגרר את האחרים", טען המפרסם. זמן קצר אחר כך הוסר הפוסט מעמוד הפייסבוק.
עורכי הדין שייצגו את החשודים טענו כי דווקא עד המדינה הוא בעל מספר רב של תיקים בעבירות שונות – וזו לדבריהם הסיבה שבגינה התגייס לסייע למשטרה. "אני מוכן להמר על כך שמספר ההרשעות הקודמות שלו גבוה בהרבה משל כל העצורים ביחד", טען אחד מעורכי הדין.
בשל צו איסור הפרסום, סירבו במשטרה להתייחס לדברים, ומפקד הימ"ר במחוז חוף, ניצב-משנה בני אבליה, התייחס אליהם בביטול. "מדובר בסוכן שפעל בקרבם במשך חודשים ארוכים ואסף כמות גדולה של ראיות לפעילות פליליות שלהם", הבהיר.
בין העצורים גם תשעה חיילים ובמהלך הארכות המעצרים התברר כי חלקם חשודים שהעבירו לחבריהם את אמצעי הלחימה שבהם השתמשו האוהדים במגרשים (וגם מחוץ להם). במקרים אחרים ניסו לרכוש את האמצעים ב"שוק החופשי". אחד החשודים, כך טוענת המשטרה, ניסה לרכוש אבוקות במהלך שהיית הקבוצה ברומניה.
כמות גדולה במיוחד של עצורים, קרוב ל-20, חשודים במעורבות בניסיון הרצח בחודש אוקטובר האחרון בתל אביב. הקורבן הותקף אז במכות פטיש והובהל במצב קשה לבית החולים. במשטרה אומרים כי כל מי שהיה מעורב באותה קטטה מוגדר כעת כחשוד בניסיון הרצח – כולל שניים מבין האוהדים שכבר נעצרו בעבר בחשד זה ושוחררו.
לפצח את "לה פמיליה" על בסיס יומי
מרחב מוריה של משטרת ירושלים פועל באופן יום-יומי למיגור ואכיפה של פעילות פלילית ב"לה פמיליה", שהוגדר "ארגון פשע" לכל דבר, הן בהיבט המודיעיני והן בהיבטים אחרים. יחד עם זאת, במשטרה מבהירים כי הארגון שונה במהותו מארגוני פשע "רגילים" בשל היותו מיוסד על מימוש אידיאולוגיה ימנית קיצונית ולא כארגון הפועל מאינטרס כספי, כלכלי או אחר.
השוני של הארגון הוא זה שמסבך מאוד את עבודת המודיעין בתוכו. החוקרים מתקשים לגייס משתפי פעולה בתוך הארגון מכיוון שהאמונה האידיאולוגית של חבריו שלהם נמצאת ברמה הגבוהה ביותר, ממש כמו לדת.
ככלל, במשטרה מחלקים את הארגון לשניים - רוב הפעילים בו אינם עוסקים בפעילות של אלימות פיזית ומתרכזים בעידוד הקבוצה וארגון אביזרי עידוד שגרתיים כגון דגלים, תופים וכדומה. החלק השני, שמוגדר במשטרה כאלים מאוד, כולל כמה עשרות פעילים קיצוניים הפועלים למימוש פעולות אלימות נגד ערבים ואוהדים של קבוצות אחרות. חתך הגילים של פעילים אלו נע בין 15 ל-40.
במשטרה זיהו כי מדובר בארגון בעל מאפיינים היררכיים - כמה פעילים בודדים בשנות ה-30 לחייהם שבפועל משמשים כ"מפקדים", מתחתיהם דרג ביניים של פעילים, ולמטה יותר שאר הפעילים שאותם מגדירים כ"חיילים" בארגון.
החלק הקיצוני של הארגון, שנוהג להסתובב עם חולצות שחורות וקפוצ'ונים, עוסק באופן תדיר בארגון פעילות אלימות נגד אוהדי קבוצות אחרות, הן באמצעות קבוצות וואטסאפ והן באמצעות קבוצות פייסבוק סגורות.
בנוסף, פעילים אלו עוסקים בהשגת אמצעי לחימה הן כאמצעי עידוד באצטדיון והן כאמצעי להטלת אימה על אוהדי קבוצות אחרות. כך למשל קרה במשחק שהתקיים לפני כשבועיים מול קבוצת אומוניה ניקוסיה מקפריסין בירושלים. המשטרה זיהתה יוזמה מאורגנת של עשרות אוהדים לתקוף אוהדים קפריסאים שהגיעו לאצטדיון טדי ואלו עוכבו לפני האירוע והורחקו.
במשטרה זיהו גם יוזמות מאורגנות להתעמת עם אוהדים של קבוצות בני סכנין והפועל תל אביב. האלימות, שחלקה מאורגנת, כוללת תקיפת אוהדים במכות וכן לעתים זריקת אבנים על מכוניות של אוהדי הקבוצה היריבה. במקרה אחר זיהו במשטרה "תיאום" בין נציג "לה פמיליה" לנציג אוהדי מכבי חיפה במשחק בין הקבוצות, שבו האוהדים קבעו מועד מחוץ לאצטדיון לתקיפות הדדיות.