שתף קטע נבחר

שינוי מגמה בהידבקות HIV: ירידה במס' ההומואים; עלייה במס' הסטרייטים

דו"ח של המרכז הארצי לאימות בדיקות HIV שפורסם השבוע מצביע על שינוי במגמת הידבקות נשאות HIV. על פי הדו"ח 421 אנשים התגלו בשנת 2015 כנשאי HIV, לעומת 480 שדווחו כנשאים ב-2014, 38% מהם מתחת לגיל 34, 29% הן נשים. עוד מגלה הדו"ח כי כ-60% מהאוכלוסייה מעולם לא נבדקו לנשאות

הסוף לסטיגמות? מספר הנשאים החדשים בקרב הקהילה הגאה ויוצאי אתיופיה נמצא בירידה, ודווקא מספר הסטרייטים והעולים מברית המועצות לשעבר בעלייה, כך עולה מדו"ח של המרכז הארצי לאימות בדיקות HIV שפורסם השבוע.

 

הדו"ח סוקר את הפעילות השנתית בתחום בדיקות HIV, המתייחס לשנת 2015, ומהנתונים עולה ש-421 אנשים התגלו בשנת 2015 כנשאי HIV, לעומת 480 שדווחו על-ידי המרכז הארצי בשנת 2014. מדובר בירידה של כ-12%.

 

עוד עולה מהנתונים, כי 38% מהנשאים שהתגלו הם מתחת לגיל 34 ו-29% הן נשים, עלייה של 2% מהשנה שעברה. הדגימות של 40% מכלל הנשאים שנתגלו השנה הגיעו ממרכז האיידס של בית החולים איכילוב בתל אביב.

 

מעל 60 אחוזים מהאוכלוסייה לא נבדקה לנשאות (צילום: shutetrstock) (צילום: shutetrstock)
מעל 60 אחוזים מהאוכלוסייה לא נבדקה לנשאות(צילום: shutetrstock)

 

64% מהאוכלוסייה מעולם לא נבדקו

הנשאים החדשים מצטרפים אל 8,449 נשאים שהתגלו בישראל עד סוף שנת 2014. המספרים לא כוללים כמובן את הנשאים הרבים שאינם מודעים לנשאותם מאחר שלא נבדקו, שכן 64% מאוכלוסיית ישראל מעולם לא נבדקה לגילוי נגיף HIV.

 

עוד עולה מהממצאים שכ-30% מהנשאים החדשים שייכים לקבוצת הסיכון MSM (גברים המקיימים יחסי מין עם גברים). זו עדיין קבוצת הסיכון הגדולה ביותר בישראל, אך השנה חלה ירידה של כ-6% במספר הנשאים המתגלים בקבוצה זו (143 ב-2014 לעומת 135 ב-2015).

 

מנגד, מתברר ש-21% מהנשאים שהתגלו השנה קיימו יחסי מין הטרוסקסואליים. בקבוצת סיכון זו חלה עלייה עקבית במספר המתגלים, מזה חמש שנים ברציפות.

 

בנוסף, 26% מאלו שהתגלו השנה אינם אזרחי ישראל - בעיקר עובדים זרים מאריתריאה וסודן, ותיירים שהגיעו לישראל במסגרת תיירות מרפא. מספר גדול מהנשאים החדשים הם ממדינות ברית המועצות לשעבר ובעיקר אוקראינה, שם קצב ההתפשטות של הנגיף הוא מהגבוהים בעולם ועל פי דיווחים חיים היום במדינה כרבע מיליון בני אדם עם HIV.

 

מנגד, השנה רק 7.5% מכלל הנשאים שהתגלו הם ישראלים שהגיעו ממדינות אפריקה וכללם אתיופיה. למרות הנתונים המעידים על מספר קטן של יוצאי אתיופיה שנשאי HIV ועל אף הירידה במספר ההומוסקסואלים שנושאים את הנגיף, עדיין לשתי האוכלוסיות האלו אסור לתרום דם במדינת ישראל.

 

הוועדה המליצה לשינוי מדיניות בתרומות דם

לפני שנה ושלושה חודשים סיימה ועדה של משרד הבריאות המייעצת לשר הבריאות בתחום העירויים את עבודתה בעניין שינוי מדיניות של תרומות דם של קהילת יוצא אתיופיה וקהילת ההומואים, אבל שום דבר לא קרה.

 

הוועדה, שישיבתה האחרונה התקיימה ב-30 באפריל אשתקד, המליצה לשנות את הנוהל בו גברים שקיימו יחסי מין עם גברים מאז 1977 לא יוכלו לתרום דם, ולקבוע הגבלה של חמש שנים. כלל חברי הוועדה סברו שחמש שנים זה פרק זמן סביר וחלקם אף חשבו שיש מקום להוריד את פרק הזמן לתקופה קצרה יותר.

 

בחודש דצמבר האחרון מינהל המזון והתרופות האמריקני הצטרף לבריטניה ואוסטרליה והסיר את המגבלה הגורפת על תרומות דם מחברי קהילת הלהט"ב. במקום האיסור הכולל הוחלט להגביל תרומה למי שלא קיימו יחסי מין הומוסקסואליים במשך שנה.

 

גם יוצאי אתיופיה נפסלו בעקבות מידע על שיעורים גבוהים של נשאות ‭.HIV‬ לגבי בני הקהילה האתיופית יש המלצות. הוועדה המליצה להגביל את פרק הזמן לעשר שנים. אדם שלא חי או גר עשר שנים במדינות אנדמיות - ובכללן אתיופיה - יוכל לתרום דם.

 

לגבי הסעיף זה הייתה מחלוקת ונציגי בנק הדם טענו ששינוי הנוהל הזה יכול לגרום לקבלת תרומות של נשאי HIV שעלולים להדביק את האוכלוסייה. אולם הנתונים המוצגים כאן מחזקים את הטענה שההגבלות על קהילת הלה"טבים ואוכלוסיית האתיופים בישראל קשוחות מדי.

 

ד"ר יובל לבנת, מנכ"ל הוועד למלחמה באיידס, אמר כי: "אנו שמחים שפעולות ההסברה והמניעה הרבות של הוועד, בשיתוף פעולה עם משרד הבריאות, נושאות פרי, ואנו עדים לירידה במספר ההדבקות החדשות בנגיף.

 

"יש לשבח את הרופאים במרכזי האיידס בישראל, שמטפלים במסירות בנשאי HIV, ומקפידים שרמת העומס הנגיפי בדמם תהיה מתחת לסף הגילוי, דבר שמונע הדבקות נוספות.

 

"העלייה בשיעור הנשאים החדשים מקרב סטרייטים וסטרייטיות מלמדת שפעולות ההסברה והמניעה חייבות להתקיים בקרב כלל האוכלוסייה. אנו מפצירים במשרד החינוך לקיים פעילויות הסברה, בגובה העיניים, על בריאות מינית ומין בטוח לכל תלמיד ותלמידה בישראל".

 

צפו בדיון באולפן ynet בנושא אחוזי ההידבקות לקראת יום האיידס הבינלאומי

 

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Getty mages imagebank
ירידה בנשאי HIV בקרב ההומואים
צילום: Getty mages imagebank
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים