אל תסמכו על עצמכם: 4 שאלות חשובות בדרך לגירושים
החלטתם שזה נגמר ואתם רוצים להיפרד בצורה יפה, לספר לילדים ולחבק ולהבהיר שתמיד תישארו חברים, אבל לא תמיד זה מצליח. רגע לפני שאתם חותמים על הגירושים, יש ארבע שאלות חשובות שאתם צריכים לשאול את עצמכם
בשיתוף לשכת עורכי הדין
אחרי שמונה שנות נישואין ושני ילדים שנינו הבנו שנגמרה האהבה. תקופה ארוכה משכנו את היחסים האלה ודיברנו על זה הרבה, אבל התחושה הכללית הייתה ששנינו חיים בהצגה, וזו חייבת להיסתיים. הפרידה נעשתה בהסכמה ובאווירה טובה ובאמת שבהתחלה חשבתי שהכול יהיה בסדר. יונתן הבטיח שהוא יעשה הכול עבורי ועבור הילדים - והאמנתי לו. אחרי הכול, במשך השנים הוא היה האבא הכי מדהים בעולם והבעל הכי תומך. רציתי שנמשיך להיות חברים טובים ושנראה לילדים שלנו שאפשר להיות הורים גרושים ועדיין משפחה חמה ואוהבת.
ישבנו עם הילדים והסברנו להם שאנחנו נפרדים, אבל עדיין נשארים ההורים שלהם ושתמיד נאהב אותם ושתמיד נהיה לידם. הם שאלו הרבה שאלות וענינו להם בסבלנות על כל דבר, כשהם בכו גם חיבקנו אותם והרגשתי איך הלב שלי מתפוצץ מכאב. העיניים שלי ושל יונתן נפגשו וראיתי שהוא על סף דמעות. מיליון מחשבות עברו לי בראש ולא הפסקתי לשאול את עצמי אם זה הדבר הנכון לעשות.
בסוף הערב הזה יונתן יצא מהבית עם מזוודה ותיק גב והלך לישון אצל תמיר, החבר הטוב שלו מתקופת הצבא, קבענו להיפגש על כוס קפה ולסגור בינינו את כל הדברים, לא רצינו לערב אף אחד ובטח לא עורכי דין. ידענו שביחד נשמור על השני ונדאג לילדים.
שבוע אחרי נפגשנו, ישבנו וסיכמנו את כל הדברים החשובים. יונתן סיפר לי כמה קשה לו בעבודה ושהוא צריך להגדיל את המשכורת כדי שיוכל לתת לי יותר מזונות בעתיד אז כרגע הוא ישלם לי רק סכום מסוים ובינתיים גם את הילדים הוא ייקח רק פעם בשבוע כי יש לו המון שעות עבודה.
לא הייתי מודעת לכמות הדברים שבהם אני צריכה להתעסק מעבר למזונות, כי הכול היה באווירה כל כך טובה והאמנתי שיונתן יעשה הכול וייתן הכול לילדים שלו. זרמתי איתו ועם מה שביקש. האמנתי בו.
חתמנו על הסכם גירושין בבית שחיינו בו, בסלון המשותף על כוס קפה. התחבקנו בסוף והבטחנו שתמיד תמיד נשמור אחד על השני למען הילדים שלנו ולא משנה מה יקרה.
יונתן ואני התגרשנו. שנה לאחר מכן מצאתי את עצמי מטפלת בשני ילדים קטנים מסתובבת כמו סביבון בין עבודה, בית, בתי ספר, קופות חולים, פסיכולוגים, שיעורים פרטיים - והכול לבד. יונתן כמעט לא רואה אותם. ערן הבן הבכור שלי עבר משבר בעקבות הגירושין והיה זקוק לטיפול פסיכולוגי שעלה הרבה מאוד כסף ורק בזכות ההורים שלי הצלחתי לממן את זה.
סכום המזונות שחתמתי עליו בהסכם כמעט לא מאפשר לי לפרנס את ילדיי בכבוד. בחברה שבה אני עובדת נאלצתי לדחות בצער קידום שהוצע לי בגלל הידיעה שאני לא יכולה להישאר אף יום עד מאוחר. ביום היחיד שאבא שלהם רואה אותם הוא מגיע רק בשש בערב כי לא מתאפשר לו לצאת מוקדם. (הם גם לא ישנים אצלו שכחתי לציין...)
ויונתן? יונתן מהמם. הוא פורח בזוגיות חדשה. לזה יש מספיק זמן, וכסף.
הלקח שלי הוא לשאול שאלות, לברר דברים ולא לסמוך על אף אחד, גם לא על עצמי. רגשות (מכל הסוגים) יכולים להטעות וזו הדרך הבטוחה להידפק בחיים. אל תהיי טובה ואל תהיי רעה, פשוט תהיי שקולה ותתייעצי עם מי שבאמת מבין ויודע את החוק ומה שמגיע לך. הנה כמה שאלות שכדאי לך לשאול לפני החתימה, גם אם אתם ביחסים טובים.
4 שאלות שצריך לשאול לפני שחותמים על מסמך הגירושים:
1. מי יכול לתת לי את המידע המלא ולהשיב לכל השאלות?
הכינו רשימה של שאלות לגבי מצבים שעלולים לצוץ בעקבות המצב החדש. אל תתביישו ואל תחששו – שאלו כל שאלה שמעניינת אתכם. רק כך תוכלו להיות מוכנים מראש ולהבין בפני מה אתם עומדים. אם אתם לא בטוחים ששאלתם ובדקתם לגבי כל מה שצריך, נסו לחפש ברשת המלצות, שוחחו עם חברים – ומצאו את האדם הנכון שיכול להשיב לכל השאלות שלכם.
2. מה קורה כשמדובר בפרידה בעקבות בגידה?
מעבר לתחושת העלבון והכעס, יש דברים מסוימים שצריכים לדעת, למשל, האם יש לזה השפעה על משמורת הילדים, במידה שהצד הנבגד הוא זה שמקבל משמורת מלאה על הילדים, האם מגיעים לו יותר מזונות, האם אפשר למנוע מהילדים להיפגש עם בן/בת הזוג החדש/ה, האם יש משמעות אחרת לחלוקת הרכוש, האם יש יתרון לצד הנבגד בעת הדיון על המשמורת, האם מבחינת כספים מתרחשת חלוקה שונה, מה לגבי סכום הכתובה וכדומה.
3. מי מחליט על הילדים
האם מי שזוכה במשמורת מלאה הוא זה שקובע כיצד לגדל את הילדים וכיצד לספק את צרכיהם, מה קורה כשיש משמורת משותפת – מבחינת זכויות וחובות כל צד, מה קורה כשאחד הילדים לא מוכן למשמורת משותפת ודבק בהורה אחד, מה קורה כשהילדים לא מוכנים לפעול על פי צו בית המשפט, ומה קורה כשכל הורה חושב בדרך שונה ובכל משפיע על הילד, והאם לא כדאי, מראש, למצוא את הפתרון המועדף (גם אם זה פוגע בכם במובן של "יתרון" לצד השני) לטובת הילדים?
4. כמה כסף מקבל כל צד?
כיצד מחלקים את הרכוש המשותף – האם שווה בשווה או שיש זכויות מיוחדות לאחד הצדדים, מה עושים עם ירושות והאם מי שמקבל את הילדים ליותר זמן זכאי ליותר נכסים? מה עושים עם דירה שקנה צד אחד על שמו עוד בטרם הנישואים, המשכנתה משולמת משלב מסוים מהחשבון המשותף ואתם גרים בה, ולחילופין מה קורה אם צד אחד הוא זה שקנה ומשלם על הדירה והמשפחה גרה בה, האם לצד השני יש זכויות? מה קורה עם נכסי הון עתידיים והאם יש התחשבות בכושר השתכרות עתידי (במקרה של ידע מראש על העלאה או קידום בעבודה)?