האם יהיה לכם מספיק כסף בפנסיה? כנראה שלא
תהליכים שונים המתרחשים בשנים האחרונות, גורמים לחיסכון שאמור לדאוג לנו לחיי רווחה אחרי הפרישה מהעבודה – להצטמק. למה זה קורה ומה בכל זאת אפשר לעשות?
בשיתוף מנורה מבטחים
האם יהיה לנו מספיק כסף כשנגיע לגיל הפרישה? השאלה הזו מטרידה לא מעט אנשים ובצדק.
אחרי גיל הפרישה, אי שם באמצע שנות השישים לחיינו, יישארו לנו כנראה עוד הרבה שנים לחיות ובשנים האלה, לרובנו לא יהיו מקורות הכנסה נוספים זולת החיסכון שנצבור וקצבת הזקנה מהביטוח הלאומי.
אם בניתם על הקצבה מהביטוח הלאומי, כדאי שתחשבו שוב. קצבת הזקנה ליחיד עומדת על כ-1,500 שקל לחודש בלבד. גם אם נוסיף לכך תוספת ותק מקסימאלית (למי שהפריש דמי ביטוח לאומי במשך תקופה ארוכה), הסכום יגיע לכ- 2,300 שקל לחודש. ממש לא הון שאפשר לבנות עליו שיכלכל אתכם בכבוד בעשרות השנים שאחרי הפרישה.
החיסכון הפנסיוני הוא למעשה מקור הכסף העיקרי ולשם כך עלינו לצבור מקסימום חיסכון.
לצערנו, המציאות הנוכחית מקשה על היכולת שלנו לצבור סכומי כסף נכבדים שיאפשרו לנו לחיות ברווחה. תוחלת החיים ההולכת ועולה עם התקדמות המדע והרפואה, והשיפור באיכות החיים, יוסיפו לנו עוד שנים מעבר למה שאולי חשבנו. מדובר אמנם בתהליך חיובי, אך המשמעות היא שהכסף שחסכנו צריך להתחלק על פני שנים רבות יותר וזה אומר שהקצבה החודשית שתהיה לנו תהיה נמוכה יותר.
אם לא די בכך, קיימות מגמות נוספות שפועלות לרעתנו, כך למשל סביבת הריבית הנמוכה הפוגעת בתשואה שהחיסכון שלנו מניב במרוצת השנים ותשאיר אותנו עם סכום נמוך יותר ממה שהערכנו.
המציאות הכלכלית המורכבת, עוד במהלך שנות עבודתנו, מצריכה לעיתים מקורות כספיים כדי לממן שלל הוצאות. לא פעם רבים מהחוסכים מתפתים להשתמש בכספי החיסכון הפנסיוני, כגון בכספי הפיצויים במקרה של מעבר בין עבודות, ובכך לנגוס במה שכבר נצבר.
שלל הגורמים הללו מביאים לכך שעל פי מיטב התחזיות, עובד בישראל צפוי לקבל בעת פרישתו כ-50% מהשכר האחרון אותו קיבל ממקום העבודה – שינוי דרסטי שרבים אינם ערים לו.
מי שרגיל היה להתנהל בשכר נטו של 14 אלף שקל בחודש, יאלץ להסתפק בשכר של כ-7,000 שקל החל מהפרישה - מציאות שללא ספק תגרום לירידה משמעותית ברמת החיים.
אם נחזור לשאלה איתה פתחנו – האם יהיה לנו מספיק כסף בפרישה, נראה שהתשובה היא שברבים מהמקרים לא יהיה לנו את הסכום לו אנו מייחלים. סכום חודשי שנועד לאפשר לנו חיים בכבוד במשך שנות חיינו לאחר תקופת העבודה.
אז מה אפשר לעשות? במילה אחת – לחסוך. לנצל את מקסימום החיסכון האפשרי, כבר מגיל צעיר, כדי לצבור כמה שיותר כסף. כמו כן להימנע ממשיכת הכספים במהלך הדרך – מציאות שעלולה לגרוע לעיתים שליש ויותר מהחיסכון.
עוד מומלץ לבדוק מעת לעת את החיסכון שלנו – שהוא מתנהל בצורה הטובה ביותר וכן לנסות להוזיל את דמי הניהול, שעלולים לנגוס בחיסכון.
ישנם דרכים שונות למעקב אחרי החסכונות, אם באתרי הגופים הפיננסיים השונים או בעזרת ממשקים שונים המאפשרים קבלת תמונה על מצב החסכונות בהווה ואלו מהעבר. כך לדוגמה "יעד פנסיוני" - פלטפורמה המסייעת לחוסך לעקוב אחרי החסכונות שלו.