שתף קטע נבחר

 

סלמונלה בקורנפלקס: למה זה עלול לגרום?

איך נדבקים בסלמונלה, כיצד הגיע החיידק אל פס הייצור במפעל ומה דרך הטיפול במי שנדבק? כל התשובות על השאלות שעולות בעקבות חשיפת הזיהום בדגני הבוקר

בעקבות התקלה בקו ייצור דגני הבוקר של תלמה: חברת יוניליוור הודתה כי תקלה בקו הייצור של דגני הבוקר "דליפקאן" ו"קורנפלקס" גרמה לזיהום במוצרים. בדיקה ראשונית של משרד הבריאות העלתה כי מדובר בחיידק סלמונלה שאותר במוצרים.

 

יוניליוור טוענת מצידה כי המוצרים שחשודים בזיהום לא נשלחו לרשתות ולא נמצאים על המדפים. בינתיים הציבור הישראלי כבר מבוהל, ורשתות השיווק מדווחות כי הלקוחות הפסיקו כליל לרכוש את המוצרים שנמצאים על המדף, מחשש לבריאותם, אף שהם אינם מזוהמים.

 

אז כיצד מתבטאים סימני המחלה, מהם הסיכונים ומה צריך לעשות מי שנדבק? הנה כל מה שאתם צריכים לדעת על חיידק הסלמונלה:

 

מהו חיידק הסלמונלה?

מדובר במשפחת חיידקים צואתיים. חיידק זה הוא בעל תת זנים רבים שכעשירית מהם מסוכנים לאדם, ועלולים להביא לתסמינים במערכת העיכול ולעתים גם למחלה מפושטת וקטלנית. מרבית זני הסלמונלה רגישים מאוד לחום ואינם שורדים בטמפרטורות גבוהות. עם זאת, הזן W775 עמיד לחום וקור ומסוגל לשרוד לעתים גם אחרי הרתחה.

 

כיצד חדר החיידק אל המוצרים?

מרבית מוצרי המזון של חברות הענק מיוצרים על ידי מכונות רובוטיות ללא מגע יד אדם. עם זאת, במהלך פס הייצור חלק מהרכיבים חשופים לסביבה. ייתכן כי באחד משלבי הייצור נוצר מגע כלשהו בין הפרשות אדם (כמו רוק מעיטוש או שיעול, או ידיים חשופות) לבין הרכיבים. כמו כן ייתכן באופן תאורטי שעובד גרם לזיהום מכוון של התוצרים.

 

איך נדבקים בסלמונלה?

החיידק עובר בעיקר דרך מים מזוהמים, צואה, ולעתים גם באמצעות מזון מזוהם. ההעברה בין בני אדם קלה מאוד, והיא לרוב "פקו-אוראלית" כלומר – יד שנגועה ובאה במגע עם חלל הפה או עם מזון או שתיה.

 

מהם סימני המחלה?

החיידק גורם לחום גבוה, כאבי בטן, לשילשולים לעתים גם ריריים או דמיים, בחילות והקאות. במקרים קשים ונדירים מאוד, עלול החיידק לחדור לזרם הדם, לגרום לזיהום כללי (ספסי) או דלקת קרום המוח, עד למוות.

 

תוך כמה זמן מרגע ההדבקה מופיעים סימני המחלה?

חיידק הסלמונלה מתרבה בקצב איטי יחסית, ומרגע ההדבקה מתחילים להופיע סימפטומים לרוב תוך כשלושה ימים. עם זאת, במקרים מסויימים עשוי החיידק לגרום לסימפטומים כבר תוך 6 שעות מרגע ההדבקה.

 

איך מאבחנים את המחלה?

האבחון מתבצע באמצעות תרבית צואה, המאתרת את קיומו של החיידק במעבדה.

 

איך מונעים את הדבקת המזון בחיידק?

​מניעת ההדבקה מתבצעת באמצעות הקפדה על מספר כללים -  שמירה על היגיינה של עובדי תעשיית המזון, הכוללת שימוש בכפפות ומדי עבודה יחודיים, שמירת המזון בטמפרטורה ספציפית המונעת את התפתחות החיידקים, הימנעות משטיפת ביצים הגורמת לחדירת החיידקים מהקליפה לביצים, איחסון נאות של המזון ובדיקות תכופות שלו.

 

מה הטיפול?

לרוב לא נהוג לטפל באנשים בריאים בין גילאי שנה עד 50. עם זאת, אצל תינוקות מתחת לגיל שנה, קשישים או אלה הסובלים ממחלות של דיכוי מערכת החיסון, נהוג לטפל באנטיביוטיקה מסוג אזניל, צפלוספורינים או פלואוקווינולונים.

 

עם זאת, הטיפול המרכזי בכלל החולים הוא שתייה מספקת ומתן תמיסת אלקטרוליטים (דוגמת "מינרלי", "אלקטרורייס" או במקרים קשים עירוי נוזלים) כיוון שהסכנה המרכזית היא התייבשות העלולה לגרום לקריסת מערכות. 

 

הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים והכתב הרפואי של ynet

 

צפו: זה תהליך ההידבקות בסלמונלה וכך נמנעים מהידבקות

 

 






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מירב קריסטל
דגני הבוקר שנעלמו מהמדפים בעקבות הזיהום
צילום: מירב קריסטל
ד"ר רק שאלה
מומלצים