אלכס גלעדי: "רמאים היו גם לפני הספירה"
רגע לפני, חבר הוועד האולימפי הבינלאומי מתכונן לאולימפיאדה ("כל הבעיות עליהן פורסם, זה רק העיתונאים עושים"), מתייחס לפרשת הסמים של רוסיה ("כל המין האנושי מחפש לרמות") ומבטיח שבריו דה ז'ניירו בטוח לא פחות מתל אביב: "העיר צלחה משברים שבמקומות אחרים לא היו עומדים בהם"
באופן טבעי הימים שלפני פתיחת כל אולימפיאדה הם מהלחוצים ביותר שיש עבור המארגנים. הכנות של שנים מתנקזות לתוך רגע השיא המתקרב של אירוע הפתיחה ובריו מקווים שהעסק יעבור עם מינימום תקלות.
היכנסו לעמוד המיוחד של ynet לאולימפיאדה
אלכס גלעדי (73), חבר הוועד האולימפי הבינלאומי, צבר שעות טיסה רבות על קו ת"א-ריו, במסגרת תפקידו כסגן יו"ר ועדת התיאום האולימפית. בראיון מברזיל הוא מספר על החששות מיום הפתיחה, בעיית הסמים והחרמת ישראל על ידי ספורטאים ממדינות ערב.
ריו מוכנה לאולימפיאדה?
"אני מקווה שריו תהיה מוכנה ביום שישי. כל הבעיות עליהן פורסם, זה רק העיתונאים עושים. חלק מהחדרים לא מוכנים, זה קורה בכל בית מלון בעולם. אף אחד לא כותב על זה מילה. כשזה מגיע לעיר אולימפית, אז בתקשורת הכל נראה סיפור גדול".
עדיין שומעים על צוות טלוויזיה שהותקף, ספורטאי שנחטף, יריות.
"אתה יודע כמה נשדדו היום בת"א? אז נשדדו. מה שקורה, שזכוכית המגדלת עכשיו על ריו, שלא חשוב מה שיקרה פה, מיד הכל יקבל כותרות. יש פה שמונה מיליון אנשים שמחפשים יתוש זיקה אחד ולא מוצאים כבר שלושה חודשים. פתאום הזיקה לא חשוב? אין זיקה? מה כולם כתבו לפני חודשיים? רק על הזיקה. צריך לזכור, זאת עיר גדולה, 5.5 מיליון תושבים, פה שודדים, שם מאיימים, זה סיפור שקורה בכל עיר בעולם".
ובעיות התחבורה?
"תמיד יש לי חרדת מפיק ליום התחרויות הראשון, כי הלחץ שצריך להיות על התחבורה הוא כל כך אדיר, שאי-אפשר לעשות לכזה דבר ניסוי ולנייד 300 אלף איש בבוקר אחד. לכן תמיד צריך להיות דרוך. בינתיים, ריו צלחה משברים שערים אחרות לא היו עומדות בהם. ריו היא כמו מתאגרף שכל הזמן סופג חבטות וכולם שואלים איך הוא עדיין לא נופל".
בחודשים האחרונים הוועד האולימפי הבינלאומי והסוכנות למניעת סימום בספורט מנהלים מלחמת חורמה בניסיון למגר את תופעת הסמים. ועדת חקירה בראשות הקנדי ריצ'ארד מקלארן מצאה כי מעבדה במוסקבה העלימה וזייפה בדיקות שעברו ספורטאים רוסים. מאז 2011 זויפו תוצאות של מאות בדיקות, בין היתר באליפויות העולם בשחייה ובאתלטיקה. בסופו של דבר הושעו מריו כ-100 ספורטאים רוסים.
"הוועד האולימפי הבינלאומי עושה את זה הרבה מאוד זמן", מספר גלעדי. "הצד הכי יפה פה, שהוא עדיין לא הסכים להעניש מדינה שלמה, אלא רק ספורטאים נגועים".
ואיך הנושא הזה יטופל במהלך המשחקים?
"יהיו כ-7,000 בדיקות במהלך התחרויות. חוץ מזה, בדיקות מחוץ לתחרות נערכות כל הזמן, גם עכשיו. בעקבות הרעש שזה עשה, אני מבטיח לך שכל ספורטאי שנכנס לכפר האולימפי רוצה להיות בטוח שלא ימצאו לו שום דבר בשתן או בדם, כי זה יביא לפיצוץ גדול".
אבל רק עכשיו עולים על בעיות מבייג'ינג 2008 ולונדון 2012.
"אתה לא יודע שב-776 לפני הספירה גם רימו? לא צריך להתייחס לזה שרק בספורט יש רמאים, הרי זה כל המין האנושי מחפש לרמות. הספורט הוא היחיד שעושה פעולות ואומר לא. בינתיים לזמרים שמשתמשים בחומרים ממריצים ולאמנים שמשתמשים, כולם סולחים".
מה יקרה הפעם אם ספורטאי איראני או תוניסאי יחרים קרב מול ישראלי?
"עד היום הם לא החרימו קרבות, הם הוגדרו כפצועים, ואם רופא המשלחת שלהם מגדיר אותם כפצועים, אין לנו
דרך לתקוף את זה. מי שמסכן בקטע הזה, זה הספורטאי הערבי שלא נותנים לו להתחרות. הם גוזלים ממנו משהו שהוא עבד בשבילו ארבע שנים".
מה דעתך על כך שלא יהיה נציג של ממשלת ישראל בטקס הפתיחה?
"זה לא תהיה המדינה היחידה. מי שמזמין זה הוועד האולימפי הישראלי, והוא הזמין את נשיא המדינה, ראש הממשלה, שרת הספורט. הם בחרו לא להגיע ואי-אפשר לחייב".
ביום חמישי ייערך טקס הנחת אבן זיכרון לחללים וההרוגים במהלך המשחקים האולימפיים ובתוכם י"א נרצחי מינכן. לדעתך זה מספיק?
"אני חושב שנשיא הוועד האולימפי תומאס באך ראוי לכל המחמאות. הוא בא עם הרעיון הנפלא וגם הזמין את אנקי שפיצר ואילנה רומנו כאורחי הוועד האולימפי הבינלאומי. אני מאוד שמח שהן נענו להזמנה ואנחנו נהיה שם, נזיל את הדמעה ואחרי זה נכבד את נשיא הוועד האולימפי, כי זה ממש מעשה אצילי. האבן הזאת תעבור מכפר אולימפי לכפר אולימפי. זה רעיון גדול ואני מקווה שהיישום שלו יהיה חיובי בעיני כולם".