שתף קטע נבחר

הד"ר האיראני שזייף דרכונים ישראליים לכל העולם

כמו פושעים רבים ניצל חמיד רזא ג'עפרי את גודלה ואוזלת ידה של בנגקוק כדי לברוח מחייו הקודמים באיראן ולבנות לעצמו זהות חדשה במחתרת. משם, במשך שנים, ניהל רשת שסיפקה דרכונים מזויפים באיכות מעולה לכל דורש - פליטים, סוחרי סמים או ארגוני טרור. שיחת טלפון קטנה לפיצה שמה סוף לאגדה שלו

בעבור כמה אלפי דולרים "הדוקטור" פתח דלתות לעולם - על-ידי הספקת דרכונים מזויפים ברמה גבוהה - לגנגסטרים, למורדים, לפליטים ולמהגרי עבודה, ואת הכול הוא עשה מדירה צנועה בפרברי בנגקוק. אלא שכעת הזייפן הזה, אזרח איראני, סגור בכלא אחרי שטעות קטנה חשפה את מיזם הפשיעה שלו שסייע לאלפים להיכנס לאירופה ולאזורים אחרים שבלעדי הדרכון המזויף הם לא היו יכולים להגיע אליהם.

 

בשבוע שעבר הודיעה משטרת תאילנד כי היא הצליחה סוף סוף לפרק את הרשת שלו אחרי חמש שנות חקירה, ובכך הנחיתה מכה קשה על הכנופיה שסיפקה זיוף ברמת-על לרשתות סחר לא חוקי בינלאומיות. תשעה בני אדם נעצרו, והפרשה הזכירה לעולם עד כמה מרכזי מקומה של תאילנד בזיוף דרכונים – תעשיית צללים הנשלטת על-ידי איראנים ופקיסטנים בעלי יכולות מעולות, הנותנים שירות ללקוחות מדרום אסיה, מהמזרח התיכון וממקומות אחרים.

"באבו". את הדוקטור הלקוחות לא פגשו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"באבו". את הדוקטור הלקוחות לא פגשו(צילום: AFP)

במשך שנים עקבו בלשים אחרי פעילותו של "הדוקטור", ששמו נודע בעולם התחתון של בנגקוק בשל אחריותו לייצור הדרכונים המתוחכמים ביותר שיש בשוק תמורת 3,000-2,000 דולר. אבל "הדוקטור" הזה, או בשמו האמיתי חמיד רזא ג'עפרי, בן 48, חמק ממעצר שוב ושוב וזכה להגנה מפני החוק מצד רשת של חמישה פקיסטנים. הוא נעזר גם בשמירה על פרופיל נמוך באופן מפתיע, כזה שאינו עולה בקנה אחד עם העושר הרב שצבר הודות לכישוריו המיוחדים.

 

המזל בגד ב"דוקטור", שזכה לכינויו בגלל העובדה שבחייו הקודמים באיראן עבד כאח במרפאה, מוקדם יותר השנה כשאנשי המודיעין הצבאי הצליחו לנטר שיחה שלו עם חברת פיצות. המשטרה פשטה על דירתו ועצרה אותו. שם, מוחבאים בתא סודי, היא מצאה 173 דרכונים צרפתיים, ישראליים, ניו-זילנדיים, איראניים וסוריים וכן מצבור של צ'יפים אלקטרוניים, דוגמאות לחותמות ויזה, דיו וציוד הדפסה מתקדם.

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

ג'עפרי מיהר להודות במעשיו והסביר כיצד שלח דרכונים לפי הזמנה באמצעות DHL ו"פקס" ללקוחות מעבר לים, בהם פליטים סורים הרוצים להיכנס לאירופה. עם זאת הוא סירב להסגיר את שותפיו או לחשוף לאן הלך הכסף. "הוא אמר לי 'זה משחק – המשטרה רודפת אחרי הרעים, הרעים בורחים – אבל המשחק הזה נגמר'", סיפר בכיר המשטרה בתאילנד. ג'עפרי נשלח במאי ל-23 שנות מאסר, אבל כיוון שהודה באשמה מאסרו יקוצר בחצי.

 

משבר הפליטים הסורים הביא ים של עבודה לזייפנים בתאילנד. לדברי הרשויות שם, חבורתו של ג'עפרי סיפקה מסמכים לפי דרישה לארגוני סחר בלתי חוקי. במרוצת השנים היא נתנה שירות גם לפושעים נמלטים, ואפילו למורדים מבוקשים כמו אנשי הנמרים הטמילים שברחו מסרי לנקה. עם זאת, הלקוחות האלה מעולם לא פגשו את הדוקטור.

 

ג'וני הצייר: פורטרטים ברחוב, דרכונים בבית

"זה היה כמו חברה – הם היו המתווכים ואנשי שירות. הדוקטור היה בראש הפירמידה – אבל הוא שמר על פרופיל נמוך מאוד, הוא הסתתר היטב במדינה", סיפר מפקד משטרת ההגירה של תאילנד. השותפים שלו שנעצרו סייעו רבות לאנשי העולם התחתון של בנגקוק. הם כללו אומן פקיסטני בשם מחמד רמזאן, שנודע בשם "ג'וני הצייר" בשל העבודה הצדדית שלו כצייר פורטרטים ברחובות בנגקוק. בן ארצו עבדאללה ראני בורי, בשלהי שנות ה-50 לחייו, הוצג לתקשורת בשבוע שעבר לצד יותר מ-250 דרכונים ספרדיים מזויפים, חותמות ויזה וחומר גלם לדרכונים. במשטרה המקומית אומרים כי הוא החליף זהות פעמים רבות כל כך במהלך השנים עד שכעת הוא מוכר רק בכינוי "באבו". "למדתי את המיומנות הזו בתאילנד לפני עשר שנים", סיפר באבו לסוכנות הידיעות AFP. "עכשיו זה נגמר עבורי".

 

הקשרים של הרשת לפקיסטן ולמזרח התיכון זכו לתשומת לב של סוכנויות זרות בשל החשש שדרכונים מזויפים באיכות גבוהה יגיעו לידיהם של מחבלים מדאעש. אחד מאנשי הכנופיה של ג'עפרי עומד בפני גירוש לצרפת, שם הוא מבוקש בגין קשרים לארגוני טרור.

דרכונים שזייפה הרשת. מי יודע כמה הגיעו לדאעש? (צילום: AFP) (צילום: AFP)
דרכונים שזייפה הרשת. מי יודע כמה הגיעו לדאעש?(צילום: AFP)

זה שנים שבנגקוק הגדולה והמתירנית מספקת מפלט ומסתור למי שרוצה להיעלם או להמציא לעצמו זהות חדשה. תאילנד מקדמת בברכה נוסעים ממדינות רבות ללא צורך בוויזה, והיא המרכז התחבורתי הגדול ביותר של דרום-מזרח אסיה. היא חולקת גבולות ארוכים – כאלה שהבקרה בהם מועטה – עם מיאנמר, לאוס וקמבודיה. כל אלה מאפשרים לפושעים להעביר סחורות – מבני אדם ועד חיות, סמים, נשק ואבנים יקרות.

 

בשנת 2014 שני דרכונים אירופיים שנגנבו בממלכה שימשו שני איראנים שעלו על טיסה MH370 של מלזיה איירליינס, שנעלמה לאחר ההמראה, לא נמצאה עד היום ומוכרת כיום כ"פרשת המטוס

המלזי". העובדה הזו גרמה תחילה לחשש שהשניים היו מחבלים, אבל בהמשך התברר שהם היו רק מהגרים שרצו להסתנן לאירופה כדי לפתוח שם בחיים חדשים. ארבע שנים לפני כן נעצרו שני פקיסטנים ושתי תאילנדיות בחשד שהכינו דרכונים מזויפים עבור ארגונים הקשורים לאל-קאעידה, בהם ארגונים הקשורים למתקפות הטרור במומבאי ב-2008 ובמדריד ב-2004.

 

תאילנד אינה בודקת דרכונים במאגר הדרכונים האבודים או הגנובים של האינטרפול, הכולל עשרות מיליונים של מסמכים. לדברי ראש האינטרפול התאילנדי, לו הייתה תאילנד עושה זאת היא הייתה יודעת מיד כשמסמך מזויף או גנוב מוצג בביקורת הגבולות של תאילנד.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
173 דרכונים של צרפת, ישראל, ניו-זילנד, איראן וסוריה
צילום: AFP
מומלצים