טראמפ נגד מועדי העימותים: "נופלים על פוטבול"
המועמד הרפובליקני לנשיאות ארה"ב דרש לשנות את תאריכי העימותים, ובמטה קלינטון מאמינים שהוא מפחד להתמודד מולה. במקביל, גם הרפובליקנים תוקפים את דבריו נגד ההורים המוסלמים ששכלו את בנם החייל בעיראק: "טראמפ חצה עוד קו אדום. מעולם לא השתלחנו במשפחות נופלים"
במפלגה הדמוקרטית משוכנעים כי המועמד הרפובליקני לנשיאות ארצות הברית, דונלד טראמפ, מנסה לעשות כל תרגיל אפשרי כדי לחמוק מהעימותים הטלוויזיונים שנקבעו לו מול הילרי קלינטון. אתמול (יום א') נודע כי טראמפ פנה לוועדה שמארגנת את העימותים הנשיאותיים וביקש לדחות אותם "כי הם נופלים על שידורי משחקי פוטבול" של ליגת הפוטבול האמריקנית NFL.
עוד חדשות מעניינות מהעולם בדף הפייסבוק של דסק החוץ
בוועדה הציבורית שפועלת מאז 1987 לא התרגשו במיוחד מבקשתו של איל הנדל"ן מניו יורק, ומיהרו להודיע כי מעולם לא נדחו עימותים נשיאותיים טלוויזיוניים בשל שידורי ספורט. "התאריכים נקבעו כבר לפני שנה", נמסר מהוועדה. המועמדת הדמוקרטית קלינטון הודיעה מצדה "אני אתייצב לעימותים".
העימות הראשון צפוי להיערך ב-26 בספטמבר ושניים נוספים ב-9 וב-19 באוקטובר. טראמפ יגיע לעימותים אלה חבוט ואחרי שורה ארוכה של שערוריות שבהן היה מעורב. האחרונה שבהן היא המתקפה שלו על הורים מוסלמים אמריקנים - חיזר וגזאלה חאן - ששכלו ב-2004 את בנם החייל הומאיון במלחמה בעיראק. השניים הופיעו בוועידה הדמוקרטית בפילדלפיה, טענו שטראמפ מכפיש את המוסלמים ושבכלל לא קרא את החוקה האמריקנית ואינו מבין מה משמעות המילה "הקרבה". הוא מצדו לא נותר חייב, אמר שהקריב רבות ויצר עשרות אלפי מקומות עבודה ואז פנה לתקוף את האם המוסלמית השכולה: "תסתכלו על רעייתו, היא פשוט עמדה שם. לא היה לה שום דבר לומר. אולי לא הרשו לה לדבר", אמר בראיון לרשת ABC. טראמפ ספג ביקורת קשה על דבריו המעליבים - לא רק מיריביו הפוליטיים אלא גם מבכירים במפלגתו.
"טראמפ לא יכול להיות מטומטם יותר? טעיתי"
אנה נאברו, אסטרטגית שעובדת בשירות המפלגה הרפובליקנית, אמרה בתגובה לשערוריה החדשה: "בכל פעם שאני חושבת שטראמפ לא יכול להיות מטומטם יותר מזה, הוא מוכיח לי שטעיתי. התגובה שלו כלפי המשפחה הייתה דוחה".
הופעתם של בני הזוג ממוצא פקיסטני בוועידה הדמוקרטית ריגשה עד דמעות - גזאלה בשתיקתה וחיזר בדברי הביקורת הנוקבים שהשמיע על טראמפ, שהציע לחסום כניסת מוסלמים לארה"ב.
גזאלה חבשה חיג'אב לראשה ואילו בעלה נופף בעותק של החוקה האמריקנית והציע לטראמפ להשאיל לו אותו כדי שיוכל להבין מהי חירות. האב המוסלמי השכול גם הזמין את המועמד הרפובליקני לנשיאות לבקר בבית הקברות הצבאי בארלינגטון, שבו קבורים גיבורי מלחמה בני כל הדתות ומכל הקבוצות האתניות השונות. דבריו של האב ערערו כנראה כל כך את טראמפ, שפצח מצדו במתקפת טוויטר על ההורים וגם התייחס לפרשה בראיונות לתקשורת וניסה להגחיך את האם השכולה על פי הסטריאוטיפים הגזעניים הירודים - שאם היא אשה מוסלמית זה אומר שהיא רכושו של בעלה ולא יכולה להתבטא בעצמה.
המתקפה של טראמפ נגד ההורים השכולים זכתה לגינוי מצד דמוקרטים ורפובליקנים כאחד. האם גזאלה פרסמה מאמר ב"וושינגטון פוסט" וקרא לטראמפ "בור מושלם בכל הנוגע לאיסלאם". היא הסבירה כי לא רצתה לדבר בוועידת המפלגה הדמוקרטית כי היא עדיין נושאת את הכאב הנורא מכל על מותו של בנה. האב סיפר בראיון לטלוויזיה כי הנאום שנשא בועידה הדמוקרטית "נכתב על ידי, ואשתי הנפלאה ערכה אותו". בראיון לטלוויזיה נראה האב השכול כה כועס עד שהטיח בטראמפ כי "יש לו נשמה שחורה, הוא חסר כל אמפתיה. אני מציע שהמשפחה שלו תלמד אותו מה זאת אמפטיה ומה זו חמלה".
בכיר רפובליקני: "אי אפשר להעביר ביקורת על משפחות נופלים"
טראמפ אולי הבין שהגזים, או שמישהו במטה הבחירות שלו עזר לו להבין זאת, וניסה לשנות את הנושא. בציוציו הבאים בטוויטר הוא כתב "קפטן חאן שנהרג לפני 12 שנים הוא גיבור, אבל הסיפור הוא על טרור איסלאמי קיצוני ועל חולשת המנהיגים שלא יכולים לעקור אותו". אחר כך, ללא כל קשר לנושא, הוא הזכיר שקלינטון הייתה זו שהצביעה בעד היציאה למלחמה בעיראק ואילו הוא התנגד לה.
הסנאטור הרפובליקני לינדזי גרהם, שהיה בין המתמודדים בפריימריז לנשיאות של המפלגה הרפובליקנית, הגיב לפרשה ואמר "טראמפ חצה עוד קו. הגענו למקום שבו לא היינו מעולם: השתלחות במשפחות של נופלים. אי אפשר להעביר ביקורת על משפחות של נופלים. אם אתה רוצה להיות מנהיג העולם החופשי אתה צריך לדעת לקבל ביקורת וטראמפ הוא אדם שלא מסוגל לקבל ביקורת".
חבר בית הנבחרים מייק קופמן, רפובליקני מקולורדו ששירת בעבר במארינס, אמר בתגובה: "טראמפ נוהג בחוסר כבוד בכוחות הצבא. שירתתי בעיראק ואני נעלב קשות כשטראמפ אינו מכבד את ההקרבה של חיילים אמיצים שנהרגו במלחמה ואינו מכבד את משפחותיהם". גם מושל אוהיו, ג'ון קייסיק הרפובליקני שאף התמודד מול טראמפ בפריימריז הרפובליקניים, תקף את המועמד לנשיאות: "יש רק דרך אחת לדבר על הורים שכולים: עם כבוד גדול".
מי שנמצא במצב מאוד לא נוח הוא מושל אינדיאנה מייק פנס, שמיועד להיות סגנו של טראמפ. בנו של פנס משרת במארינס, והוא מרבה לדבר על כך במהלך הקמפיין. כאשר עיתונאים בקשו את תגובתו למתקפת טראמפ על ההורים השכולים הוא הגיב באי נוחות ואמר "תפנו למטה של טראמפ". הוא סירב לומר מילה, וגם שתיקתו היא סוג של מחאה.
המערכת הפוליטית סוערת בעקבות התבטאות זו של טראמפ כלפי המשפחה, אולם ניסיון העבר מוכיח כי ככל שטראמפ יורד יותר נמוך כך קרנו עולה אצל המצביעים שלו שמגדילים את תמיכתם בו. כך היה,למשל, אחרי שהעליב שופט בשל מוצאו המקסיקני, כינה נשים חזירות, לעג לנכים, בז לשחורים והעליב מהגרים שאותם כינה "פושעים ואנסים". ואם בזה לא די, על חברו למפלגה הרפובליקנית, הסנאטור ג'ון מקיין, גיבור אמריקני שנפל בשבי במלחמת וייטנאם כשמטוסו הופל, התייחס המועמד הרפובליקני בזלזול ואמר "הוא לא גיבור. אני מעדיף כאלה שלא נופלים בשבי".
בכל אחת מהפעמים הללו, כשנדמה היה שטראמפ שבר שיא בבריונות וגסות רוח ויעוף בקרוב הצדה, הוא הלך והתחזק. יש לשער כי גם קריאתו לרוסיה לרגל אחרי המחשבים של קלינטון הוסיפה לו קולות. ככל שהוא וולגרי יותר, מעליב, דורס ומשתלח - כך מריעים לו יותר התומכים שלו. טראמפ פיצח את הנוסחה להצלחה באמריקה הזועמת. עד כה הוא הצליח לנצח כשהוא נישא על גלי השנאה, ולכן הוא חייב, מנקודת הראות שלו, להמשיך ולהעצים אותה.