שתף קטע נבחר
 

בדרך: סוף להונאות במכירת קרקע חקלאית

ועדת הכלכלה אישרה תקנות חדשות המחייבות גילוי נאות במכירת קרקע שאינה זמינה לבנייה. לרוב מדובר בשיווק קרקעות חקלאיות. על פי התקנות, המוכר יידרש לספק לרוכש נתונים על סיכויי הפשרת הקרקע לבנייה

ועדת הכלכלה אישרה היום (ב') תקנות המחייבות גילוי נאות במכירת קרקע שאיננה זמינה לבנייה (לרוב מדובר בקרקעות חקלאיות). על פי התקנות, המוכר יידרש לספק לרוכש מידע מפורט ונתונים על סיכויי הפשרת הקרקע לבנייה ועל העלויות הצפויות במקרה של הפשרה המוטלות על הבעלים כולל החדשים.

 

תקנות חדשות להגנה על רוכשי קרקע חקלאית

צפו: הסיכונים ברכישת קרקעות חקלאיות

 

שר הכלכלה הביא את התקנות לאישור הוועדה בעקבות דיון שקיימה בנעשה בקבוצות הרכישה. זאת, על רקע קריסת ענבר אור והפגיעה בחברי הקבוצות שארגנה. התקנות נועדו להגביר את השקיפות בעסקאות מכר הקרקעות הלא זמינות לבנייה, כדי לאפשר לרוכשים המיועדים לקבל החלטה מושכלת על פי מרב המידע והנתונים.

 

צפו במדריך: הסיכונים ברכישת קרקע חקלאית

צפו: הסיכונים ברכישת קרקע חקלאית    (צילום אורי דוידוביץ ואלי סגל)

צפו: הסיכונים ברכישת קרקע חקלאית    (צילום אורי דוידוביץ ואלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

"מוכרים פנטזיה לציבור"

כלכלנית הרשות להגנת הצרכן והסחר ההוגן, בתיה גוטל, אמרה כי ברשות כבר זיהוי לפני 4-5 שנים את הבעייתיות שבעסקאות המכר של הקרקעות החקלאיות. התברר כי הרוכשים הם לרוב בעלי הכנסה חודשית מוצעת של 9,000 שקל שאין בבעלותם דירה. רבים מהם בגילאי ה-40 לחייהם, שאינם בעלי ידע רב בענף נדל"ן.

 

"הם כאילו רוכשים כרטיס הגרלה ומקווים כי המזל ישחק להם, מה שלא קורה בדרך כלל", אמרה גוטל. היא ציינה שהתקנות יעניקו לרוכשים הערכה מבוססת יותר של הסיכויים להקים בית על החלקה שרכשו, בעיקר כשהיא תתבסס על תקן שערך השמאי הממשלתי שיכול להעריך את הסיכוי להפשרת הקרקע החקלאית לבניה.

 

בפתח הדיון אמר יו"ר הוועדה, ח"כ איתן כבל (המחנה הציוני): "כולם מכירים את מכירת החלום, את הפנטזיה שמוכרים לציבור כדי שירכוש קרקע חקלאית זולה ואוטוטו היא תופשר, ואפשר יהיה לעשות עליה קופה גדולה. מעשי המרמה בולטים על הכבישים וברשתות החברתיות. בפועל מתברר לרוב שהסיכוי לראות בית זול כמעט לא קיים, ומה שבטוח זה רק לשלם מסים כבדים על הקרקע".

 

יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס, סיפר: "מביאים את הרוכשים למשרדים מפוארים, מציעים להם הנחה של 200-300 אלף שקל על האדמה אם הם רוכשים אותה במקום, ומשם לוקחים אותם במכונית שרד ישר למשרד עורכי דין ועוד באותו יום מחתימים אותם על העסקה".

 

קפיצה גדולה בהיקף רכישת קרקעות חקלאיות

נזכיר כי בחודש שעבר הניח יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, אוהד דנוס, על שולחן הוועדה תקנות אלה, שמטרתן להגביל משווקים ומפרסמים של קרקע חקלאית שאיננה זמינה לבנייה למגורים, בעסקאות מכר לרוכשים פרטיים שאינם חקלאים. ראש הממשלה, בנימין נתניהו, חתם השבוע על התקנות בתפקיד שר הכלכלה.

 

הרקע לתקנות הוא הקפיצה הגדולה בהיקף עסקאות הרכש בקרקעות החקלאיות, בגלל העלייה הניכרת במחירי הנדל"ן. רוב רוכשי הקרקעות הם ממעמד הביניים שאיננו יכול לרכוש דירה. הם רוכשים את הקרקע בתקווה שתהיה במהרה כשרה לבנייה למגורים ומקווים שמחיר התחליף הזול ישתלם כשיאמיר לאחר שינוי מעמד הקרקע.

 

לפי התקנות שאושרו, המפרסם קרקע שאינה זמינה לבנייה יגלה לצרכן בפרסומת, באופן ברור ובולט, כי היא אינה זמינה לבנייה. בפרסומת כתובה נקבע כי חובת הגילוי הנאות תופיע על הפרסום באותיות גדולות ביותר כמו הפרסומת לקרקע. המוכר יידרש לומר אם הסבירות לשינוי היעוד קלושה או לא; מה שווי הקרקע המשוער בשינוי הייעוד; ומה משך הזמן הצפוי לשינוי הייעוד; ובנוסף אלו הוצאות יהיו לרוכש במהלך השינוי.

 

המוכר גם נדרש לספק את המידע הזה ללא תשלום, לפחות 7 ימים לפני מועד החתימה על זיכרון הדברים או העסקה. התקנות יכנסו לתוקפן חודש לאחר פרסומן ברשומות ויחולו גם על פרסומות ומסעות שיווק שהחלו לפני כניסת התקנות לתוקף בתנאי שהרוכש טרם חתם על החוזה העסקה. מועצת שמאי המקרקעין אישרה את התקן ופרסמה אותו באתר האינטרנט שלה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים