חמינאי: יחסי סעודיה עם ישראל - בגידה באיסלאם
בעקבות ביקורה של משלחת סעודית בישראל תוקף מנהיג איראן את יריבתו הסונית הגדולה: "זו בגידה ברמה הגבוהה ביותר, סעודיה היא בובה של ארה"ב". וגם - האם הוא רומז לסכנה להסכם הגרעין? חמינאי: "הבטיחו לאזרח האיראני שיפור בחייו - והוא לא קיבל דבר. כלום לא השתנה"
המנהיג העליון של איראן, עלי חמינאי, הצטרף היום (ב') למזכ"ל חיזבאללה חסן נסראללה ותקף את סעודיה, יריבתה הסונית הגדולה של איראן, בשל הקשרים לכאורה שהיא מקיימת עם ישראל.
ביום שישי האחרון תקף נסראללה את סעודיה והאשים אותה כי היא נוקטת נורמליזציה של היחסים עם ישראל בלי שהערבים והמוסלמים יקבלו מישראל תמורה כלשהי על כך. בשנים האחרונות דווח על יחסים חשאיים ענפים בין ישראל לסעודיה, ומשלחת סעודית אף ביקרה לאחרונה ישראל, הגם שסעודיה טענה כי לא מדובר במשלחת המייצגת אותה ואת עמדתה.
בנאומו היום אמר חמינאי כי היחסים של סעודיה עם ישראל הם בגידה ברמה הגבוהה ביותר בעולם האיסלאמי: "זו בגידה ברעיונות האיסלאמיים ואני מאמין שארה"ב עומדת מאחורי זה, משום שאנשי הממשל הסעודים הם בובות של ארה"ב".
ביום שישי אמר נסראללה על ביקור המשלחת הסעודית בישראל: "זה לא יכול היה להתרחש בלי הסכמה של ממשלת סעודיה. אנחנו יודעים איך הדברים מתנהלים שם. בסעודיה אם מישהו מצייץ בטוויטר מענישים אותו במלקות". הוא הדגיש: "לא מדובר בתחילת הקשרים או התיאום, אלא בתחילת המעבר מהמישור החשאי של היחסים למישור הפומבי שלהם. כל הפגישות האלה נועדו לבדוק את הדופק. סעודיה מציגה את עצמה בעולם הערבי והאיסלאמי כמדינת האיסלאם, ההלכה והקוראן וכזו ששומרת על שני המקומות הקדושים, אבל היא מכוננת יחסים עם ישראל ומחר גם תכיר בה".
ובתוך כך - האם בקיעים בהסכם הגרעין עם איראן, כאלה שכל כך חששו מהם במערב, מתחילים להתגלות? חמינאי מתח בנאומו היום ביקורת משמעותית ומעוררת דאגה מבחינת קברניטי ההסכם, כשאמר כי האזרח האיראני ברחוב לא קצר שום תועלת מההסכם כפי שקיוו כולם ברפובליקה האיסלאמית.
"האם הסנקציות לא הוסרו כדי לשנות את חיי העם?", שאל חמינאי. "האם נראה שינוי מוחשי כלשהו בחיי האנשים אחרי חצי שנה?". חמינאי, בעל המילה האחרונה בכל ענייני המדינה האיראניים ובמיוחד בענייני החוץ, אמר כי ארה"ב ממשיכה לחבל ביחסים הכלכליים של איראן עם מדינות אחרות למרות ההסכם. הוא אמר כי טהרן לא תסכים לשום שיחות נוספות עם וושינגטון בשל הפרות הסכם הגרעין לכאורה מצד ארה"ב. עם זאת, כבר בעבר הוא שלל את האפשרות של משא ומתן נוסף עם האמריקנים.
הסכם הגרעין בין המעצמות לאיראן נכנס לתוקף בינואר למרות התנגדות ישראל וביקורת של מדינות המפרץ, שהזהירו כי איראן היא מדינת טרור בלתי אמינה וכי היא תנצל אותו כדי לשעוט קדימה אל
הפצצה. במסגרת ההסכם הוגבלה תוכנית הגרעין של איראן, ובתמורה הוסרו מעליה רוב הסנקציות הבינלאומיות המשמעותיות. למרות זאת לאורך כל החודשים האחרונים היא טענה כי ארה"ב ממשיכה להקשות עליה להשתלב מחדש בשוק הבינלאומי ולהרגיש שינוי כלכלי ממשי.