חדר תפילה חכם יזהה מי מתפלל - גברים או נשים
סטודנטים בטכניון פיתחו מערכת המדווחת למשתמש אם חדר התפילה למוסלמים בפקולטה תפוס או פנוי והאם המתפללים הם גברים או נשים. זאת בעזרת חיישנים בלבד וללא שימוש במצלמה
הטכנולוגיה בשירות הדת: "מוסאללה" הוא שמה של מערכת מקורית לניטור נוכחות בחדר התפילה המוסלמי בפקולטה למדעי המחשב בטכניון. האפליקציה הייחודית יודעת לזהות את השלב שבו התפילה נמצאת ולפי זה יודעת המערכת להעריך מתי התפילה תסתיים. את המערכת החדשנית פיתחו שלושה סטודנטים בפקולטה למדעי המחשב בטכניון - הסטודנטיות אנואר דבור ולינה מדלג' והסטודנט בכּר עודה - במסגרת פרויקט הגמר שלהם בקורס לתכנות מערכות בסביבת ארדואינו, המתקיים בשיתוף עם מיקרוסופט מו"פ.
"הכל התחיל לפני שנתיים," מספרת דבור, "כשהפקולטה הקצתה לסטודנטים המוסלמים 'מוסאללה' - חדר ייעודי לתפילה. זה היה כמובן צעד חשוב מאוד עבורנו, המוסלמים שמבקשים להתפלל במהלך היום, אבל מהר מאוד גילינו שיש בעיה קטנה: אדם שרוצה להתפלל בחדר אינו יכול לדעת אם הוא פנוי או תפוס".
בניגוד לתפילות רבות משתתפים, שבהן מתכנסים גברים ונשים באותו אולם, התפילה בחדרי תפילה קטנים אינה מעורבת. "לכן חשוב לנו לדעת לא רק אם החדר תפוס אלא גם מי נמצא בפנים - גברים או נשים. הבנו שיש כאן אתגר מורכב מאוד, אבל אנחנו הרי לומדים בטכניון - לא יכול להיות שלא נצליח לפתור את כל הבעיות האלה", אמרו הסטודנטים.
במהלך השנה האחרונה, שנת הפרויקט, ביקרו השלושה בחדרי תפילה רבים במטרה לנתח את המאפיינים הניתנים לניטור בתפילה, ופיתחו את המערכת תוך כדי שיפורה הבלתי פוסק על סמך ניסויים. כבר מתחילת הדרך היה ברור להם שלא ייעשה שימוש במצלמות, המפרות את פרטיותו של המתפלל. לכן הם יצרו שטיח תפילה חכם, המצויד בחיישני לחץ ומספק למערכת מידע המאפשר לה לקבוע אם המתפללים בחדר הם גברים או נשים. "נשים וגברים מתפללים באופן שונה," מסבירה דבור. "בתפילת גברים, אחד המתפללים עומד לפנים והשאר מאחור, ואילו נשים מתפללות בשורה אחת. גם סדר הכריעות שונה. לכן, על סמך המידע המתקבל מחיישני הלחץ, אפשר לדעת את מגדר המתפללים בלי להיכנס לחדר".
בטכניון הסבירו כי המערכת שפיתחו השלושה כוללת חיישני לחץ ומרחק, בקר ארדואינו ומנוע סרבו; תוכנה המנתחת את הנתונים; ואפליקציה ייעודית המספקת למשתמש תזכורות בטלפון הנייד שלו לתפילה ומעדכנת אותו מתי החדר פנוי או פנוי-חלקית. השימוש במערכת אפשרי גם ללא טלפון חכם, וזאת הודות לממשק אינטראקטיבי מבוסס מסך מגע (LCD Touch) המוצב מחוץ לחדר התפילה ומאפשר למשתמש לקבל את המידע הרלוונטי וכן להודיע למערכת שהוא ממתין בחוץ.
"השימוש במערכת חוסך למשתמש זמן רב. זמן כידוע, הוא משאב נדיר כשאתה סטודנט בטכניון," מסכמת לינה. "כך, במקום לעמוד בתור לתפילה בחדר, אני לומדת בספריה וכאשר אני רואה בטלפון שלי שהחדר פנוי אני ניגשת להתפלל. בעתיד בכוונתנו להפוך את האפליקציה לכלי לימוד של התפילות והתנועות המיוחדות המתלוות לה". הקורס לתכנות מערכות בסביבת ארדואינו מתקיים בשיתוף עם מיקרוסופט מו"פ, ומאפשר לסטודנטים שימוש בטכנולוגיות ובתוכנות חדישות במהלך לימודיהם, לרבות סמארטפונים וטאבלטים להרצת אפליקציות במהלך הפיתוח. במסגרת הקורס, שנועד לאתגר את הסטודנטים בפרויקטים עצמאיים של בניית מוצר, תכננו הסטודנטים מערכות חכמות המשלבות חומרה ותוכנה בעזרת בקרים מבוססי ארדואינו, שמחוברים ל- Azure, הענן של מיקרוסופט.