מסתמן: 51 אחוז מפעילות תאגיד השידור תופעל מירושלים מיוני 2018
המנכ"ל הזמני טען בדיון בכנסת כי לא ניתן לשדר זמנית מהעיר ודורש לפעול בינתיים מאולפנים במודיעין: "גם רוממה לא מתאימה". ח"כ כבל: "קיבלנו החלטה נכונה"
יומיים לאחר המהומה בישיבת הממשלה על אישור המועד לפתיחת תאגיד השידור הציבורי החדש, הרוחות סערו גם הבוקר (ג') בוועדת הכלכלה בדיון על אישור הסעיף לחוק לפיו מרבית השידורים יתקיימו בבירה מיוני 2018 - כך שעד אז, יתאפשרו שידורים זמניים מאולפנים במודיעין. בזמן שחברי הוועדה אישרו את הסעיף בחוק, המנכ"ל הזמני של התאגיד, אלדד קובלנץ, טען בדיון כי אין כל מקום בירושלים שיתאים לתשתית השידור, גם לא באופן זמני, ויש להתחיל בינתיים לשדר מהעיר מודיעין.
הוועדה הצביעה היום על הסעיף בחוק שקובע כי מ-1 ביוני, 2018, על עיקר השידורים (51%) של התאגיד להיות מבוססים בירושלים. הסעיף אושר בוועדה, אולם חברי הכנסת אורן חזן ודודי אמסלם הגישו בקשה ל"רוויזיה" (הצבעה חוזרת) ומחר יתקיים על הסעיף דיון מחודש.
כמו כן אושר סעיף דחיית תחילת השידורים ל-30 באפריל 2017, עם אפשרות הקדמה ל-1 בינואר, 2017. כמו כן תפרסם המועצה הודעה רשמית לפחות 45 ימים לפני תחילת השידורים, והעתק של ההודעה יימסר למפרק רשות השידור ולוועדת הכלכלה של הכנסת – כדי לאפשר הודעה מוקדמת לעובדי רשות השידור. לאחר מכן יש עוד 14 יום לשרים לקבל החלטה בנושא, כל שבעת הצורך יתבשרו עובדי רשות השידור על הסגירה חודש מראש. חברי הכנסת מיקי רוזנטל ונחמן שי הציעו להחליף את המנגנון כך שתאריך הפתיחה יהיה 1 בינואר, 2017, עם אפשרות דחייה ל-30 באפריל, 2017, ודיון מחודש בנושא יתקיים מחר.
יו"ר ועדת הכלכלה, ח"כ איתן כבל, אמר בתום ההצבעה על הסעיף שהצית סערה: "קיבלנו החלטה נכונה. נקודת המבט שלי היא שרוב חברי הוועדה, אם לא כולם, רוצים שהתאגיד ייצא לדרך. קשה לי העניין הזה, גם אני סבור שירושלים על ראש שמחתנו, אבל יש כללי משחק. סיכמנו את התהליכים הבאים. הסעיף הראשון הוצבע ואושר. הבקשה לדיון מחדש על סעיף ירושלים תידון מחר בבוקר. בינתיים יבואו נציגי ראש הממשלה, ראש העיר ירושלים וחברי הכנסת לנסות ולהביא הסכמה מול התאגיד".
"אי-אפשר שלא יגידו 'קול ישראל מירושלים'"
שידורי התאגיד כאמור אמורים להיפתח באפריל של השנה הבאה מאולפנים זמניים במודיעין, וייתכן כי השידורים אף יוקדמו כבר לחודש ינואר. אך פוליטיקאים וראש העיר ירושלים, ניר ברקת, גורסים כי השידור הזמני חייב גם הוא להתקיים מירושלים בלבד ואין לכנסת לאפשר לתאגיד הציבורי להתחיל את עבודתו ממודיעין.
ברקת הביע את התנגדותו הנחרצת לשידורים הזמניים מחוץ לירושלים לפני ההצבעה בוועדה: "אנחנו נאבקים בזליגה כל פעם עם שיקולים טקטיים, שלצערי הרב מחלישים את חוק יסוד: ירושלים", הצהיר. "לא התנגדנו לתאגיד, אנחנו בעד. אבל אם הדיון היום היה עולה אז – חד-משמעית התאגיד לא היה קם כי אף אחד לא העלה על דעתו שאפילו באופן זמני לא יגידו קול ישראל מירושלים".
ברקת הוסיף: "אתם רוצים להכניס תיקון לחוק שסותר את חוק יסוד: ירושלים, הולך להיכנס תיקון קטן לחוק שכל מי שירצה לייצר זליגה נוספת מירושלים הוא יגיד, הנה, המחוקק עצמו אומר שיש דברים שחשובים יותר מירושלים – הזמניות של התאגיד. החוק הזה מחליש את ירושלים. אסור בשום פנים ואופן שהכנסת תכניס סעיף שהוא סותר ומחליש את חוק יסוד: ירושלים. יש בירושלים פתרונות, שמעתי שהשיקול המרכזי הוא שאין פתרונות בירושלים. אל תקנו את הטיעון הזה שאין מקום – יגעת ומצאת תאמין".
המנכ"ל הזמני של התאגיד, קובלנץ, הסביר לאחר דבריו של ראש העיר כי גם לאחר בדיקה מעמיקה לא נמצאה עד כה תשתית ראויה לקיום השידורים מירושלים, אפילו באופן זמני. "עשינו כל מה שיכולנו כדי למצוא מקום בירושלים, ונכון לרגע זה אין אף מקום", אמר בדיון. "גם רוממה זה לא מקום מתאים. תאגיד השידור הציבורי קם בשביל לייצר תשתית תפעולית ותוכנית לשידור שלא יהיה לכאן ולעכשיו, אלא שיהיה גם לעוד חמש ועשר שנים. הכניסה לרוממה תחייב את התאגיד כבר ביומו הראשון לסגל לעצמו דרכי פעולה שהן לא נכונות לעתיד".
הוא חידד: "אולי בשלב הראשון זה ייתן פתרון פלסטר, אבל אי-אפשר, גם לא באופן זמני. המערכת התפעולית של רוממה נבנתה לפני 40, 50 או 60 שנה. זה לא יכול לספק את האופן שאנחנו רוצים שהתאגיד יפעל בו, אבל במודיעין כן. אם נתחיל לעבוד בדרך העקומה הזאת זה יפגע בתאגיד בעתיד".
עובדי רשות השידור התפרצו בוועדה לדבריהם של הדוברים. "בושה מה שקורה, הזמניות היא בעיה קשה מאוד לעובדים, עובדים מצוינים לא נקלטים בתאגיד החדש", זעמו.
גיל עומר, יו"ר מועצת התאגיד, ניסה להבהיר כי עצם קיום שידורים זמניים מעיר אחרת עדיין לא סותר את הקמת התשתית הקבועה לשידורים בבירה. "אני נמצא בתאגיד כדי להקים גוף פלורליסטי שייצג את כל השכבות וכל הזרמים של החברה הישראלית. זו לא סיסמה, אנחנו מתכוונים להקים תאגיד שיהיה פלורליסטי וייצג את כולם בצורה עצמאית וחזקה. וכל אמירה אחרת היא לא נכונה", הבהיר. פנינו לירושלים, אנחנו לא משחקים, אנחנו נהיה בירושלים, נקודה, חד-משמעית".