תביעה לפינוי גן האירועים קאסה דל סול בגנות
רשות מקרקעי ישראל פנתה לביהמ"ש, בטענה שהמקום פועל על קרקע חקלאית ללא היתרים ורישיון. "שהציבור לא ישים כספו על קרן הצבי ויימנע ממפח נפש". בא כוחה של קאסה דל סול: "אני משוכנע שההליך יסתיים בלא כלום ומרשתי תמשיך לספק לקהל לקוחותיה הרחב והמרוצה שירות נעים, טעים ובטוח"
רשות מקרקעי ישראל הגישה תביעה לבית-משפט השלום בפ"ת לפינוי גן האירועים הבלתי חוקי "קאסה דל סול" במושב גנות, שלאחרונה החל לפעול תחת השם "בית בכפר". הרשות טוענת שהגן פועל שנים רבות ללא היתרים וללא רישיון, על קרקע השייכת למדינה ואמורה לשמש לחקלאות. התביעה הוגשה נגד מושב גנות ונגד תושבת המושב המחזיקה בנחלה.
הגן נכלל במשך שנים רבות ברשימת גני האירועים הפועלים ללא היתר, שמפרסמת היחידה הארצית לפיקוח על התכנון והבנייה במשרד האוצר. בגן האירועים טוענים בתגובה שהגן פועל כרגיל, שכן נעשות פעולות לשם הסדרת פעילותו דרך ועדת תכנון ברשות המקומית.
"פעילות ללא רישיון מציבה את הלקוחות בסיכון"
ברשות מקרקעי ישראל מסרו בהודעה לעיתונות כי "לאחרונה החל לפעול במשק 36 במושב גנות במרכז הארץ, גן אירועים חדש בשם 'בית בכפר' שהחליף גן אירועים בשם 'קאסה דל סול' שפעל באותו מקום שנים רבות, כל זאת ללא היתרים וללא רישיון כדין", כך נמסר. בגן האירועים טוענים: לא שונה השם של גן האירועים, "בית בכפר" זה שם מסחרי והגן ימשיך לפעול כקאסה דל סול.
ההפרה אינה יכולה לקבל את אישור הרשויות
עוד מסרו ברשות כי "גן האירועים מופעל על ידי חבר אגודה במושב גנות. הקרקע עליה ניצב הגן שימשה במקור כאורוות סוסים, שעם הזמן הפכה האורווה למבנה המשמש את גן האירועים. השטח החקלאי הסמוך לארווה הפך להיות החצר העיקרית המשמשת את הגן, שכיום שטחו הכולל הוא 4,700 מ"ר והוא מופעל בסמוך לבתי המגורים של נחלות המושב.
"הפעלת גני אירועים על קרקע חקלאית ב'חלקות א' בנחלות במושבים, היא הפרה של ייעוד הקרקע שאיננה יכולה לקבל אישור הרשויות. הפעלת גני אירועים בלתי חוקיים היא עבירה על החוק שמציבה את מזמיני האירועים בסיכון רב של סגירת הגן טרם מועד האירוע".
ברשות מסרו כי גם השם "קאסה דל סול" וגם השם "בית בכפר" נמצאים ברשימת גני האירועים הפועלים ללא היתר, "הבאה להזהיר את הציבור מפני התקשרות עם גן אירועים ללא היתר כדין, אשר עלול להיסגר על ידי הרשויות טרם מועד האירוע המתוכנן על ידי המזמין, ולהעמיד את המזמין בפני עוגמת נפש רבה", כך לפי הרשות.
"למרות האזהרות ופעולות האכיפה שננקטו נגד בעל הנחלה, נמנעו בני המשפחה המתגוררים בנחלה מלפנות את גן הארועים מהקרקע ולהחזיר אותה לשימושה החוקי כקרקע חקלאית, והמשיכו להפעיל במקום גן אירועים בניגוד לחוק", הודיעה הרשות.
"יש למקום אישורי בטיחות"
עו"ד יעקב עוז, בא כוחו של גן האירועים מסר בתגובה: "ראשית, קאסה דל סול / גל של ארועים אינם צד לתביעה, ולא בכדי. שהרי בימים אלו מרשתי פועלת לחדש את הרישיון שהיה קיים עוד בשנת 1989, בהתאמות הנדרשות. ולכן, מרשתי נמצאת בהליכי הסדרה, מול הרשות המקומית - המועצה המקומית עמק לוד. לצורך הסדרה זו ניתנה ארכה שקיבלה תוקף בהחלטת בית-משפט.
"מאז החלטת בית-המשפט, ולאור התקופה שניתנה לצרכי הסדרה, נתקבלו אישורים והמלצות לתת רישיון ראשית לתקופה של שלוש שנים, עד מתן רשיון קבוע. האישורים הינם אישורי בטיחות ועמידה בדרישות לאחר שבוצעו כל הביקורות וההתאמות שנדרשו ובכללם התקבלו ויתקבלו מכיבוי אש משרד הבריאות המשרד להגנת הסביבה ומשטרת ישראל, בהתאמה.
"לפיכך, אני משוכנע שההליך יסתיים בלא כלום ומרשתי תמשיך לספק לקהל לקוחותיה הרחב והמרוצה שירות נעים, טעים ובטוח. קאסה דל סול פתוח בפני כל מי שיחפוץ לבוא ולבקר לראות ולחגוג".
הרשות: יש היתר ל-500 מ"ר לא ל-4,700 מ"ר
סגן מנהל חטיבת השמירה על הקרקע ברשות מקרקעי ישראל, שי קרפ אמר ל-ynet כי, "מדובר בבעל נחלה שמודע היטב להפרות שמתקיימות בשטח הנחלה שלו שנים רבות".
למה אתם לא תובעים את גן האירועים עצמו?
"אנחנו לא תובעים את גן האירועים, כיוון שכבעלי הקרקע, אנחנו תובעים את בעלי הזכויות בקרקע ולא את החברה, אבל גן האירועים יפסיק לפעול".
יתכן שהוועדה המקומית מאשרת למקום לפעול, כיוון שעמד בדרישות הבטיחות והוא בתהליכי הסדרה?
"יש הליכי תכנון ובנייה במדינת ישראל וזה דבר נפרד משאלת הזכויות הקנייניות בקרקע. הוועדה המקומית מבוקרת על ידי הוועדה המחוזית. כדי שהוועדה המקומית תאשר כל דבר - היא צריכה לקבל את הסכמת בעל הקרקע. הסכמה כזאת לא תינתן".
למה לא בעצם, אם נניח שגן האירועים יעמוד בבסופו של כל התקנים?
"המקום פועל ללא היתר והוא לא יקבל היתר, שכן כשמקצים שימוש לקרקע חקלאית לשימוש שאינו חקלאי, ניתן לעשות זאת עד 500 מ"ר. פה מדובר בקרוב ל-5 דונם. זה לא יעבור".
לטענת הבעלים, יש להם אישורים מ-1968 למסעדה שאפשר לערוך בה אירועים.
"לא מכיר את האישורים האלה, אין היתר לשימוש בקרקע חקלאית כגן אירועים. לא יהיה פה מצב של אישור. בעל הקרקע זה הציבור וזה לא אינטרס ציבורי לאפשר שימושים כאלה בקרקע חקלאית וגם אם מישהו יחליט שזה כן אינטרס ציבורי שיהיו גני אירועים בשטחים חקלאיים וישנה את החוק, זה לא יהיה תקף רטרואקטיבית".
ברשות טוענים: גם אם זה ייקח כשנתיים - העסק לא יפעל במיקום הנוכחי
כמה זמן לוקח עד שעסק כזה נסגר?
קרפ אמר: "הליך משפטי אזרחי לוקח זמן. זה ייקח כשנתיים מקסימום והם יכולים גם לערער. תבענו עשרות גני אירועים כאלה שהיו בנחלות. המדינה ראתה בזה גם חריגה מהשימושים גם סכנה ציבורית וגם מישהו שמקבל קרקע באפס כסף ומתחרה באזורי תעשייה ואולמות אירועים. יש פה תחרות לא הוגנת. כמו גני אירועים שהיו באזור עמק חפר ובאיילון - מתישהו גם גן האירועים הזה ייסגר".
למה יש רשימה של גני אירועים שפועלים ללא היתר ולא סוגרים אותם מייד?
"כיוון שלוקח זמן עד שמקבלים פסק דין. זה לא חוק פלילי זה חוק אזרחי. בינתיים אנחנו מזהירים את הציבור, כי יתכן שבית-המשפט יוציא צו מניעה וימנע את הפעלת הגן וכן יש עניין של ביטוח, שלא יהיה תקף במקרה של מקום שפועל תוך כדי הפרה. אנחנו קוראים לציבור להיזהר טרם בחירת גן אירועים, וטרם תשלומים. על הציבור לוודא היטב שמדובר במקום חוקי הפועל בהיתר כדי שלא ישימו כספם על קרן הצבי וכדי להימנע ממפח נפש שיגרם מביטול האירוע עקב סגירת גן האירועים".