שתף קטע נבחר
 

חלומות של ילדים: סיבה לדאגה

עבור ילדים חלומות הם כלי חזק להעברת תחושות, רגשות ופחדים. איך כדאי להתייחס לחלומות מפחידים, למה עדיף להימנע מהתגובה "זה רק חלום" ומתי צריך לפנות לעזרה מקצועית?

חלום הוא החלון לנפש הילד: ילד כבן עשר חולם שהוא מטייל ברחובות העיר עם הוריו. לפתע הם נעלמו והוא נשאר לבדו. גשם מתחיל לרדת, הרחובות מתמלאים במים והוא חש טובע. בבוקר הוא מתעורר רטוב. במהלך שיחה של יועצת בית הספר עמו, התברר כי הגירת משפחתו ארצה, למקום חדש, הותירה בו חוויית בדידות קשה, עד לרגרסיה של הרטבת לילה.

 

קראו עוד על ילדים וחלומות:

בלי חלומות מפחידים: איך לעזור לילדים לישון טוב בלילה

בלילה הכי מפחיד: איך להתמודד עם חלומות רעים

חלומות מפחידים: "אמא, יש מפלצת בחדר"

 

חלומות של ילדים הם לרוב עיבוד של חוויות שהם חווים במהלך היום. היכולת של ילדים צעירים, סביב גילאי 5-4, להבחין בחדות בין דמיון ומציאות עדיין לא מגובשת, ולכן לעתים קרובות הם חווים חלומות כאילו קרו באמת. קשה להם להבין עד הסוף את המושג המופשט "חלום" - אם הם עוברים חוויה נפשית שקרתה להם בחלום, הם יתייחסו אליה כאל אמיתית, בעוד שמבוגר יצליח להתאושש מהר יחסית ולעשות את ההפרדה בין המציאות והדמיון.

 

כשילד לא מבחין בין מציאות וחלום

ילדים יכולים להגיב בפחד כלפי חלומות שהם חולמים, שהם תוצרים של נפשם, לכן הם זקוקים להבנה והכלה מצד ההורים, החזקה וביטחון בכדי שיוכלו להתמודד עם חומרי הלא-מודע. ההורים, מצדם, צריכים להכיר בכך שעבור הילד, החלום והמציאות זהים. מילים כמו "עזוב, זה רק חלום", לא יסייעו לו לפתור את החוויה, אלא להיפך, יגרמו לו להרגיש בושה וחוסר הכרה כלפי תחושותיו.

 

חשוב לנסות להבין, לבקש ממנו לספר על החלום, להקשיב לו ולעודד אותו. אפשר גם לנסות ולצייר את החלום ולהסביר באורך רוח מה זה חלום: "אתה יודע, כשישנים, אנחנו מקשיבים טוב יותר לבפנים שלנו. אנחנו אמנם ישנים, אבל המוח ממשיך לעבוד ובגלל זה החלומות שלנו מרגישים אמיתיים מאוד". הזדהו איתו בתחושות, והסבירו שכן, חלום יכול לעיתים להרגיש מאוד אמיתי וממשי.

 

כשאנחנו ישנים, אנחנו מקשיבים יותר טוב למה שקורה בפנים. חלומות ביעותים אצל ילדים  (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כשאנחנו ישנים, אנחנו מקשיבים יותר טוב למה שקורה בפנים. חלומות ביעותים אצל ילדים (צילום: shutterstock)

ילד יכול לחלום שסבא שלו מת, בזמן שהוא עדיין בחיים – ואז הוא יקום מבוהל. זה נורא לחלום שמישהו שאתה אוהב מת. בנוסף, הילד עלול לחשוב שהעובדה שהוא חלם על כך מבטאת רצון סמוי שלו, זאת דוגמה לאופן שבו הוא מגלה, דרך החלומות, תוקפנות ומרכיבי אישיות אליהם לא היה מודע קודם לכן.

 

למרות שהתוכן דמיוני, הרגש אמיתי

חשוב לציין שחלומות קשים פה ושם, או לילות לא רגועים של הילדים, לא בהכרח יצביעו על מצוקה. תשומת הלב צריכה להיות מופנית כשמרגישים חוסר תדיר ורצוף בשינה, קשיי הירדמות, התעוררות באמצע הלילה או בבוקר כתוצאה מחלומות מבלבלים. המצב הנורמלי הוא שילדים אמנם יתעוררו מחלומות, אך ילמדו את עצמם לחזור להירדם שוב ללא עזרה.

 

במציאות הישראלית, הרוויה במתחים קיומיים, אירועי טרור ומלחמות, ילדים רבים חווים ועדים לאירועים מפחידים ומאיימים שאין הם עדיין מצליחים להבין. ילד עשוי לשמוע על אירוע טרור שאירע בחדשות ולראות את דאגת הוריו. הוא עשוי להפנים את תגובותיהם הרגשיות הנורמליות, ולהפוך אותן לחלק מחלומו. בדרך זו, הוא יעבד חוויות יומיומיות שעדיין אינו בשל מספיק לדבר עליהן.

 

להקשיב ולאפשר ביטוי

על ההורים להיות קשובים לאפשרות שהילד מעבד בחלומות חוויות עליהן לא הצליח או לא רצה לדבר, ולאפשר לו ביטוי. מומלץ לעזור לילד להבין בהדרגה את ההבדל בין מציאות לדמיון, אולם רצוי מאוד לא להגיד משפטים שמהם הילד יכול להבין שלא מאמינים לתוכן החלום רק בגלל שהוא מבוסס על דמיון.

 

ניתן להתייחס לתוכן ולרגש המבוטא בחלום ולא להיבט הפנטסטי שבו. ילדים לומדים באופן טבעי את ההבדל בין דמיון למציאות ואין כל צורך לומר להם שמה שהם חלמו אינו מציאותי. חשוב ביותר להכיר בתוכן הרגשי של החלום כמבטא את נפשו של הילד.

 

ניתן כמובן לנחם ילד שהתעורר מבועת מחלום מפחיד כי מדובר בחלום ותוך כדי מגע פיזי מנחם לעזור לו להתחבר לחוויה המציאותית. לא מומלץ להגיד: "זה רק חלום!", ילדים חווים את החלום באופן ממשי ומה שיעזור להם להבחין בהדרגה בין דמיון למציאות היא יכולתם של ההורים להכיר בתקפות ובחשיבות של הרגשות שהם מבטאים בחלום. במקרים בהם הורים מתקשים לעשות כך כי הם עצמם מרגישים מעורערים על ידי חלומות ילדיהם, מומלץ לפנות לייעוץ מתאים.

 

כשהנפש מאותתת לעזרה

במידה שעולה דאגה, או אם הילד לא מצליח להירדם לאורך זמן, ייתכן שנפש הילד מאותתת לעזרה. במקרה כזה, מומלץ להיוועץ עם גורם טיפולי מקצועי כגון עובדים סוציאליים קליניים, פסיכולוגים, מטפלים באמצעות האמנויות ומטפלים מוכרים אחרים.

 

בנוסף, במידה והילד אינו מתאים לשיח או טיפול ורבלי, ישנן דרכי טיפול נוספות, אשר יכולות לגעת במעמקי נפשו ותודעתו שלא באמצעות שיחה רשמית. טיפול בעזרת גינון, טיפול בעזרת בעלי חיים או אף טיפול בעזרת ארגז החול, יאפשרו מגע עם הילד דרך עבודה על סימבולים, מה שירכך את הגישה אליו ועדיין יביא למענה טיפולי מקצועי. שיטות נוספות עשויות להיות בעזרת טיפול דיאדי, המשותף לילד ולהורים יחד.

 

זכרו שרוב הדרכים של הילדים לבטא חששות, פחדים, טראומות ומצוקות  הן אינן מילוליות וישירות. בגילאים צעירים הם עדיין לא יודעים לתרגם ולהגדיר תחושות, ובטח שלא לבטא אותן באופן ברור. חלומות הם אחד מתמרורי האזהרה שהנפש מניחה לפנינו, ועלינו לתת להם את תשומת הלב הראויה.

 

ד"ר רוני אלפנדרי הוא עובד סוציאלי קליני וראש המרכז למקצועות הטיפול במכללת סמינר הקיבוצים.

 

צפו: על מה תינוקות חולמים?

 

צלמים: ניצן דרור וניר כהן

צלמים: ניצן דרור וניר כהן

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 







 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
לילדים קשה לעתים קרובות להבחין בין מציאות ובין חלום
צילום: shutterstock
מומלצים