שתף קטע נבחר
 

אושרה יוזמת גלנט לרשות להתחדשות עירונית

אחרי הסתייגויות ודיונים אינטנסיביים שארכו כשנה, אישרה ועדת הרפורמות של הכנסת את הצעת החוק להקמת הרשות שתעלה כעת לקריאה שנייה ושלישית. הרשות להתחדשות עירונית אמורה, בין השאר, להגדיל את מספר הפרויקטים של פינוי-בינוי ותמ"א 38 ולתמרץ יזמים להוציא אותם לפועל

לאחר שנה של דיונים אינטנסיביים בכנסת, אישרה היום (ג') ועדת הרפורמות של הכנסת את הצעת החוק להקמת רשות להתחדשות עירונית - ומחר היא תעלה לקריאה שנייה ושלישית. הרשות תוקם במשרד הבינוי והשיכון ותפעל למען קידום ההתחדשות העירונית, הגדלת היקף מימוש מיזמים להתחדשות והאצת ביצועם לשם הגדלת היצע הדיור. משרד האוצר התחייב להעמיד תקציב מינימלי של 80 מיליון שקל לכל אחת מהשנים 2017 ו-2018. את ההצעה הגיש משרד האוצר והיא קודמה על ידי יו"ר ועדת הרפורמות, ח"כ אלי כהן.

 

"ההתחדשות העירונית לא מקודמת כמצופה"

הממשלה אישרה רשות להתחדשות עירונית

המבקר: ליקויים בקידום התחדשות עירונית

 

מימוש מיזמים להתחדשות עירונית טומן בחובו יתרונות כגון עלות נמוכה של הקמת תשתיות במרקם הבנוי ביחס לעלות בבנייה בשכונה או ביישוב חדשים; כמו גם שימור השטחים הפתוחים וניצול מירבי של הקרקע במקום שבו משאב הקרקע מוגבל. מיזמים מסוג זה אמורים לתרום לרווחת דיירי שכונות ותיקות, בדרך של שיפור תנאי המגורים והמרחבים הציבוריים.

 

עם זאת, שיעור המימוש של תוכניות במסגרת מיזמים להתחדשות עירונית נמוך, ומשך זמן הוצאתן לפועל של תוכניות כאמור ארוך באופן משמעותי. החוק המוצע מבקש להתמודד עם האתגרים הניצבים בדרך למימוש מיזמים להתחדשות עירונית, הן במסגרת תוכניות לפינוי בינוי והן במסגרת תוכנית החיזוק הארצית (תמ"א 38).

שר הבינוי והשיכון יואב גלנט (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
שר הבינוי והשיכון יואב גלנט(צילום: ירון ברנר)

פרויקט תמ"א 38 בחולון (צילום: כפיר סיון) (צילום: כפיר סיון)
פרויקט תמ"א 38 בחולון(צילום: כפיר סיון)

הרשות תוביל את הטיפול הממשלתי בנושא ההתחדשות העירונית ותרכז אותו, לאחר שחלו בה מספר שינויים. בין השאר הוחלט כי כל רשות מקומית תידרש להכין תוכנית מתאר להתחדשות עירונית, שתפרט את המתחמים המתוכננים בעיר ואת זכויות הבנייה. בנוסף, ממליצה הרשות להקים מנהלת התחדשות עירונית ברשות, משום שמעורבותה בתחום מסייעת להתמודד בהצלחה עם תופעת המעאכרים, בין השאר. לפיכך הוחלט כי משרד הבינוי והשיכון יקצה תקציבים לתמיכה ברשויות המקומיות להקמת המנהלות.

 

עוד הוחלט כי רשות מקרקעי ישראל תקצה קרקע משלימה על מנת להתמודד עם פרויקטים בהיבט צפיפות יחידות הדיור ולאפשר, בין היתר, בינוי בטרם פינוי הדיירים מביתם. בנוסף, נקבע כי יגובשו הסכמי גג ייעודיים עבור התחדשות עירונית ויוקצו קרקעות לטובת פרויקטים אלה. במקביל, ייקבע תקציב ייעודי לחיזוק מבנים בפריפריה, בהם לא קיימת כדאיות כלכלית.

 

ומה לגבי מיסוי? במצב כיום, כאשר שטח הדירה גדל במסגרת פרויקט של תמ"א 38, עולה שאלת אופן חישוב היטל ההשבחה - האם הגידול יהיה פטור מכוח התמ"א, או שמא יחול עליו השבחה מכוח התב"ע (תוכנית בניין עיר). על מנת לפשט את החישוב, נקבע מנגנון לפיו 25 המטרים הראשונים בדירה החדשה שיקבלו הדיירים יהיו פטורים תמיד ממס, ומעבר לכך יחול היטל השבחה.

 

החוק מתייחס למדרגה נוספת של היטל השבחה. כיום על הפרויקטים של התחדשות עירונית ופינוי-בינוי ניתן לגבות היטל השבחה מלא או פטור מוחלט. במסגרת החוק שאושר נקבעה מדרגה נוספת של 50% היטל השבחה. באשר לאגרות הבנייה, הרשויות המקומיות יוסמכו להפחית אותן במטרה לעודד יזמים, וכן יוסמכו לתת הנחה בארנונה בפרויקטים מסוג זה.

שר האוצר משה כחלון (מימין) ויו"ר ועדת הרפורמות, ח"כ אלי כהן. קידמו את הצעת החוק ()
שר האוצר משה כחלון (מימין) ויו"ר ועדת הרפורמות, ח"כ אלי כהן. קידמו את הצעת החוק

 

מנהל רשות ימונה ללא מכרז

באשר לשילוב של דיור ציבורי בפרויקטים של התחדשות עירונית, נקבעו עקרונות לשמירת זכויותיהם של דיירי הדיור הציבורי. למשל, נקבע כי שכר הדירה על ידי המדינה יהיה ללא שינוי כמו גם השתתפות בתשלומי ועד הבית לפי מבחן הכנסה. כמו כן, זכויות הרכישה לדיירי הדיור הציבורי יישמרו בהתאם לשווי של הדירה הישנה.

 

כמו כן, נקבע כי תהיה השתתפות בתשלומי ועד הבית לקשישים המקבלים הבטחת הכנסה, מאחר שעבורם העלייה בתשלומי ועד הבית עלולה להוות נטל משמעותי. בהתאם, נקבע שהם לא ייחשבו כדייר סרבן בנסיבות אלו, אלא אם כן ישלם היזם את העלייה בתשלומי ועד הבית לתקופה של 5 שנים.

 

כמו כן, לבקשת משרד הבינוי והשיכון, המנהל הראשון של הרשות להתחדשות עירונית ימונה בפטור ממכרז על ידי שר הבינוי והשיכון לתקופה של 18 חודשים. יש לציין כי לחוק הוצגו לא מעט הסתייגויות, חברתיות וסביבתיות, מצד ארגונים חברתיים ומצד יזמים.

 

ח"כ כהן ציין כי "ב-2015 אושרו היתרי בנייה ל-4,000 יחידות דיור במסלולים השונים של ההתחדשות העירונית. הקמת הרשות הלאומית, לצד תיקוני חקיקה בחוק שמשחררים חסמים, יאיצו את התקדמות הפרויקטים - והיעד לבנות תוך 3 שנים 10,000 יחידות דיור הוא ריאלי".

 

כהן הוסיף כי "פרויקטי התחדשות עירונית מהווים בשורה חברתית, מעבר להיותם פרויקט נדל"ני. זאת מאחר שבניינים חדשים יחליפו בניינים ישנים, יהיו אפשרויות דיור חדשות, בעיקר באזורי הביקוש, וכך יהוו הזדמנות חברתית לשדרוג ופיתוח השכונות שהוקמו בעבר על ידי המדינה והוזנחו". שר האוצר, משה כחלון, אמר כי "מדובר בצעד נוסף שיסייע בהגדלת ההיצע בשוק הדיור וישפר את רווחתם של דיירי שכונות ותיקות".

 

שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, ברך על החוק להתחדשות עירונית: "גרסתו החדשה של החוק תהווה בשורה חברתית בתחום ההתחדשות העירונית בישראל. בחוק המחודש, לאחר עבודה מאומצת שנמשכה כשנה, בשיתוף פעולה הדוק של משרד הבינוי והשיכון עם ועדת הרפורמות בראשות ח"כ אלי כהן, ייצרנו מנגנון אפקטיבי והסדרנו את הפערים בחוק המיושן שהוצע, כך שכעת נוכל לבצע פעולות משמעותיות בתחום ולסייע לצמצום פערים בין שכונות ותיקות לחדשות בכל רחבי הארץ. אני מודה לכל הגורמים שעמלו רבות להצלחת החוק, ובהם ח"כ אלי כהן, סגן השר ז'קי לוי, מנכ"ל המשרד, אשל ארמוני, אנשי המשרד וחברי כנסת מהקואליציה ומהאופוזיציה".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר עמרם
פרויקט פינוי-בינוי בת"א
צילום: עופר עמרם
מומלצים