אילת: המהפך החכם של העיר החמה
אילת 2016 היא "עיר חכמה", מחוברת ומרושתת, שמציעה מחירים בפיקוח בחופים, שירותיות בכבישים, מסלולים מסומנים בשוליים ואטרקציות למבקרים. לקראת פסטיבל ג'אז בים האדום, עיר התיירות הדרומית מזמינה אתכם לנופש משודרג
כל אחד והאילת שלו. עבור רבים, אילת היא העיר שפעם נראתה כמו עולם אחר: האוויר, הגוון הכחול העז של הים הקריר ואינסוף האפשרויות שטמנו בחובם מלונות הענק. אילת של היום היא עולם אחר, עיר נגישה ששווה לגלות אותה שוב ושוב.
ברחבי העיר הותקן מערך אינטרנט אלחוטי חינמי המאפשר לתייר לקבל מידע זמין בכל מקום וליצור תקשורת מקומית ובינלאומית עם חברים, משפחה ועסקים. המיזם הוא חלק מהפעילות ליצירת "עיר חכמה" ("Smart City") שמובילה העירייה כבר יותר משנה ובמסגרתה היא מייעלת את כל מערכות העיר, למען תושביה ומבקריה, באמצעות טכנולוגיה חדישה.
בשנה האחרונה שודרגו ונוספו מדיות רבות שמטרתן הנגשת המידע לתייר. אתר התיירות הרשמי של העיר עבר שדרוג וכעת הוא מעודכן, קל להתמצאות ומכיל כל מידע נדרש בחמש שפות. בדף הפייסבוק "אילת פלוס" ניתן להתעדכן בכל מה שקורה וחדש בעיר, ויש אף המלצות של הגולשים עצמם. גם חשבון האינסטגרם החדש של העיר יספק הצצה לנופי העיר ולחוויות השונות שיש לה להציע, אבל הבשורה הגדולה היא אפליקציית התיירות החינמית שנקראת Eilat plus הניתנת להורדה לאנדרואיד או לאייפון. בלחיצת כפתור, כל המידע פרוש לעיניכם והאפליקציה מעדכנת מה סגור ומה פתוח, מציגה לוח אירועים מעודכן ומנגישה את כל נותני השירות לתייר.
חופים הם לפעמים מחירים שפויים
הפתעה נוספת תחכה לכם - תתפלאו - גם בעלות הנופשון בעיר הדרומית, ומי מאיתנו לא מאושר לגלות מחירים שפויים? לצד רצועת החוף הקסומה ואתרי הצלילה היפהפיים, אפשר לחסוך בעלויות הנופש ברוב חופי העיר - לא צריך לחשב כל קרטיב וכל כיסא נוח.
“המהלך, שהוגדר כניסיון בקיץ הקודם, קרם עור וגידים ואומץ על ידי מרבית החופים בעיר”, מסביר יוסי חן, מנכ”ל התאגיד העירוני לתיירות. “במהלך השנה הקרובה צפויות פעולות נוספות בתחום, שנועדו למצב את אילת כבירת הנופש של ישראל", הוסיף.
אילת היתה ועודנה יעד תיירותי מבוקש וחווית הנופש בה הולכת ומשתדרגת. על פי המחירון החדש, תשלמו על בקבוק מים קטן חמישה שקלים ועל גדול עשרה שקלים, שתייה קלה - שמונה שקלים, קרטיב בארבעה שקלים, חצי ליטר בירה ב-24 שקלים, מנת צ'יפס גדולה 20 שקלים, כיסא נוח בשישה שקלים, מיטת שיזוף ב-12 שקלים. המחירון עצמו מוצג על גבי שלטים בכניסה לכל חוף שמשתתף במיזם. ראוי לציין, כי הרוב המוחלט של מפעילי החופים הצטרף למהלך העירוני.
אבל לא רק בחופים מפתחים תודעת שירות גבוהה במיוחד, ובאילת מצטרפים ליוזמה של ערים גדולות בעולם: המוניות הן אחד מכלי התחבורה העיקריים המשמשים את התיירים ויותר מ-400 מוניות הצטרפו ליוזמה של עיריית אילת, תאגיד התיירות העירוני ומשרד התיירות, ובמרכזה מיתוג המונית האילתית כמובילה באיכות השירות. במסגרת היוזמה עברו נהגי המוניות סדנה, חתמו על אמנת שירות וקיבלו ערכת מיתוג הכוללת תג שם, מדבקה עם מידע לנוסע שתודבק בתוך המונית ומדבקה שתודבק על המונית.
ראש העירייה, מאיר יצחק הלוי, מספר: "נהגי המוניות נמצאים בקדמת המפגש של התייר עם העיר, וזו הסיבה שמצאנו לנכון למקם את נהגי המוניות במקום משמעותי באמירה השירותית של אילת בתיירות החורף ובתיירות בכלל". במסגרת ההדרכות, שנערכו בשיתוף משרד התיירות, נחשפו נהגי המונית לתכנים שונים אודות זכויות וחובות הנהג, איכות שירות ועוד.
לא רק דגים בים של אפשרויות
אחרי החוף, המוניות מסבירות הפנים והשהות בבית המלון המפנק, אילת לא מזניחה גם את בלוטות הטעם שלנו וכאן החוויה תמיד היתה משודרגת באופן מיוחד, בזכות מגוון של מטבחים מרחבי העולם. “קאזה דו ברזיל” ו”ברזיל הקטנה” פותחות את הרשימה המכובדת עם נציגות נאה למדינה הגדולה בדרום אמריקה. הכבוד לבשר ולשיטות הצלייה השונות שלו ניכר בעיר זה שנים רבות ונדמה שבמובלעות הברזילאיות שבה, השיפוד הרץ שומר היטב על המסורת. בשתי המסעדות תמצאו אנטריקוט, מאמיה (“הנתח הלאומי של ברזיל” הלקוח מירך אחורית של עגל), אסאדו כבדים ולבבות.
גם לאמריקה הצפונית נציגות נאה בתחום הבשרים, על ההמבורגרים המושחתים של “ברביס” דיינר אמריקאי (גבינת צ’דר ופתיתי בייקון נשטפים היטב במילקשייק, כמובן). המסעדה לא חדשה וצברה מוניטין מוצדק לחלוטין ונוסף על מסעדות הבשרים המוכרות, יש לה חברה חדשה בעיר ושמה “ברביקיואה”. שף מרטין שחר-בר מעשן דגים ובשרים מצלעות (המנה בה”א הידיעה של המקום) ועד סלמון. חובבי הגורמה האיטלקי ימצאו את עצמם כנראה או ב”לה קוצ’ינה” הוותיקה שהיא איטלקייה כל כך, עד שמתחשק לשלוף מנדולינה ולנגן לה סרנדה מתחת לחלון. התפריט אמנם מגוון והאוכל משובח, אבל המחירים שפויים בהחלט. היא מעוצבת כמעין בית איטלקי: מטבח, סלון, חצר, מרפסת על הים וחדר אורחים ומתאימה לזוגות שחפצים בערב רומנטי, למשפחות ולאירועים מיוחדים. גם “פסטורי” מוכרת היטב לאילתים ומעניקה חוויה מרגשת לא פחות. 16 שנה של מנות קלאסיות לצד חידושים עונתיים לא מפספסות.
אנחנו אמנם בים האדום, אבל אם נשאר שנייה באזור הים התיכון, אז כדאי שנעלה בחכתנו גם קצת דגים ופירות ים. המוסד הוותיק “המפלט האחרון” עדיין מגיש את אותן מנות ותיקות שבזכותן התפרסם אי שם בשנות ה-80. שווה לקפוץ למסע בזמן שהדגים בו עדיין טריים ונימוחים. ב“שוק דגים” יפתחו לכם שולחן כמו שאתם מכירים במטח סלטים שיעוררו את החך לקראת דגים על הגריל, סרדינים ממולאים בעשבי תיבול (וואו, איזו מנה!) וצ’יפס שתוכלו להטביע בסלסה או בכוסברה ושום.
למי שמבקש לחזור קצת לשורשים (שלו או של השכן) תמיד יחכו מיני “מטבחים של אמא”. באילת משגשגות מסעדות המאכלים הביתיים והן הוכחה לכך שהיה שווה לצאת מהשכונה. “הקובה של לילך” במרכז שחמון היה מעין סוד כמוס של תושבי העיר וכעת השמועה עוברת מפה לאוזן ותיירים עולים לרגל לדגום את כדורי הפלא הצבעוניים. גם לתוניסאים יש סניף קטן ב“המטבחון של עמוס”. אטיאס ביקש לשחזר את המטבח של אמא ובסוף יצא שהבישול הפרסי של רעייתו משתלב היטב בין מאכלי המסעדה וזו כמובן ברכה גדולה. לצד הקוסקוס מתוניס, יש חורשט סבזי עם בשר, והצ’רשי (כמעט מלך תוניסאי בפני עצמו)? הוא כמובן הולך טוב עם כל דבר, בעיקר על פרוסת לחם לבן. התעייפתם? כי מצאנו באילת גם קפה טוב עם ארומה משכרת אצל “קפה ברנז’ה” שיפנק אפילו את הטבעונים מבינינו בתפריט מושקע וייחודי.
ואיך אפשר בלי כל הג'אז הזה
פסטיבל "ג'אז בים האדום", המתקיים באילת מדי חודש אוגוסט, הוא אבן שואבת לחובבי המוזיקה באשר הם. מגוון האפשרויות שהפסטיבל מציע מהפנט. מהמוזיקאים החשובים בעולם ועד לשיתופי פעולה שלא הייתם מעלים בדעתכם, סדנאות הצעירים וג'אז לילדים. השנה הפסטיבל חוגג 30 שנה, וזו סיבה למסיבה שתימשך ארבעה ימים וישתתפו בה צ'יק קוריאה ואבישי כהן, אגדות ג'אז, הבלקן ביט בוקס עם גרוב חוצה גבולות, שלומי שבן כובש הלבבות ועוד ועוד.
אז אם החלטתם שהשנה נשארים בארץ ומבלים כחול-לבן, בעברית ובלי לשבור את השיניים ביוונית רצוצה, בין אם יש לכם ילדים ובין אם לא, אילת תספק לכם חופשה משודרגת. זו ללא ספק העיר שנותנת מענה לכל גיל ולכל העדפת בילוי. אם אתם חובבי הרפתקאות ומתחשק לכם להפעיל את הרגליים ואת הראש, או בכלל לתרגל מה שנקרא "בטן גב וקצב צב", תורידו את האפליקציה ותנו לאצבעות לעשות את העבודה.