שתף קטע נבחר

 

נשק לא חוקי מאוקראינה מציף את העולם

המלחמה בין הממשלה למורדים הביאה ב-2014 לפתיחת הארסנלים של אוקראינה, אחת מיצרניות הנשק הגדולות בעולם, והמוני כלי נשק נפלו בידיהן של מיליציות ויחידות מורדים. כשהסכם הפסקת האש הפחית את הלחימה, הנשק הזה החל לזרום לקווקז ולמזרח התיכון

ב-12 בפברואר של השנה שעברה, היום שבו הפסקת האש שמה קץ לסבב הלחימה הקשה ביותר במזרח אוקראינה בין המורדים לממשלה האוקראינית, לוחם לשעבר משורות המורדים ניצל את ההזדמנות להפוך את הידע שצבר במסגרת הסכסוך האוקראיני לכסף מזומן. הוא נסע לנקודה מסוימת בגבול רוסיה-אוקראינה, שם אסף מצבור נשק שהוסתר קודם לכן על-ידי עמיתיו בתנועת המורדים הפרו-רוסית, וארבעה ימים אחר כך, מעט לפני 18:00, הוא וחבר שלו הגיעו במונית לתחנת דלק במערב רוסיה, שם קבעו להיפגש עם אדם שמוכן לקנות מהם את הנשק. לפי מסמכים של בית משפט רוסי הוא והחבר פתחו את תא המטען של המונית והחלו להעביר את המטען למכוניתו של הקונה. הנשק כלל נשק אוטומטי, 1,258 קליעים, 20 רימונים ו-20 נפצים עבור רימונים, והוא הוסתר כולו בתיק ספורט. הקונה היה שוטר סמוי, והמורד לשעבר, י.ב מיכאילוב, נעצר. השנה הוא נשפט לשנתיים מאסר וחצי.

מורדים במזרח אוקראינה. תחנת המעבר - צפון הקווקז (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
מורדים במזרח אוקראינה. תחנת המעבר - צפון הקווקז(צילום: רויטרס)

הלחימה במזרח אוקראינה בין המורדים הזוכים לתמיכה ממוסקבה לבין הממשלה הפרו-מערבית בקייב גרמה כבר למותם של אלפי בני אדם, עקרה מבתיהם אלפים נוספים ויצרה מאבק בנוסח המלחמה הקרה בין רוסיה למערב. אבל הייתה לו גם השלכה נוספת שהיא ידועה, מוכרת ונראית פחות לציבור הרחב, אף שהיא יכולה להיות מסוכנת לא פחות: הלחימה במזרח אוקראינה הוציאה כמויות אדירות של נשק מהארסנלים ושמה אותו בידיהן של יחידות לא סדירות, שאינן יכולות לשלוט בו באופן הולם. לפי גורמי ביטחון רשמיים ומומחים בתחום הסחר בנשק, עכשיו כשהלחימה פחתה כלי הנשק האלה עושים את דרכם לידיהם של פושעים ושל קונים הרבה מעבר לקווי הלחימה האוקראיניים.

 

ריאיונות שערכה סוכנות הידיעות רויטרס עם גורמי ביטחון ומורדים, בנוסף למחקרים של הרשויות ולמסמכים של בתי המשפט, מראים שהנשק הזה מנותב במקרים רבים אל מעבר לגבולות אוקראינה בעזרת סחר מחתרתי ומאורגן. "כמובן, הם העבירו נשק והם מעבירים אותו גם עכשיו", אומר איגור, לוחם ביחידת מורדים פרו-רוסית במזרח אוקראינה. "הם לוקחים בעיקר קלצ'ניקובים". כשהמורדים החלו להילחם בממשלת אוקראינה באביב 2014 באזורים דוברי הרוסית דונייצק ולוהנסק, שוטרים וחיילים נטשו את בסיסיהם. בכך הם אפשרו למיליציות של המורדים לבזוז את המאגרים שבהם החזיקה אוקראינה – אחת מיצרניות הנשק הגדולות בעולם – את ארסנל הנשק הגדל שלה.

בינתיים בצד הפרו-אוקראיני, כיוון שהצבא היה על סף קריסה, מיליציות לא-סדירות הוקמו וחלקן לא היו חלק מוצק מספיק משרשרת פיקוד מסודרת. המיליציות האלה קיבלו – או לקחו בעצמן – כלי נשק ממאגריה הרשמיים של אוקראינה. בזמן שהמלחמה השתוללה כלי הנשק נשארו באזורי הלחימה, אבל בפברואר 2015 סיכמו הצדדים על הפסקת אש. הלחימה לא נפסקה לגמרי, אבל האינטנסיביות שלה פחתה וכלי נשק החלו לזלוג אל מחוץ לשדה הקרב. מספר ההעמדות לדין בגין עבירות נשק השנה באוקראינה עד כה הוא כפול מזה שהיה בה בשנת 2015 כולה. במקרים רבים הסיבה לכתב האישום היא רשלנות. יחידות לא סדירות לעתים קרובות אינן מפקחות על הנשק באופן ראוי או אינן דואגות לאסוף מכל החיילים את הנשק שלהם כשהם אינם בתפקיד.

 

"חלק לוקחים את הנשק הביתה ואומרים 'שכחתי', אחרים אומרים 'זו מתנה בשביל חבר', ואז אנחנו שומעים שהדברים האלה מתפוצצים בדירות, בחצרות וברחובות", אומר מפקד משטרת סלוביאנסק, הנשלטת על-ידי הממשלה בקייב ונמצאת בקצה אזור הלחימה, "זה איום על הביטחון הלאומי". לדברי גורמי ביטחון רשמיים באוקראינה, במקרים מסוימים יחידות פרו-ממשלתיות בלתי סדירות מקימות מצבורי נשק פרטיים כדי לא למסור את הנשק לשלטון בקייב, שבו הן אינן בוטחות. במרס השנה חשף כוח משטרה בסלוביאנסק מצבור נשק וחומרי נפץ בחלק האחורי של מוסך מלא בקופסאות קרטון. היו שם לפחות שלושה משגרי טילים נגד טנקים, כמה רקטות, מאות קליעים, כ-15 רימוני יד ושני מוקשים נגד טנקים.

זירת לחימה ליד דונייצק. "סחר בנשק תמיד היה, עכשיו ערוץ ההברחה התרחב" (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
זירת לחימה ליד דונייצק. "סחר בנשק תמיד היה, עכשיו ערוץ ההברחה התרחב"(צילום: רויטרס)

"ארגוני פשע מאורגן תמיד סחרו בנשק", אומרת אולנה היטליאנסקה, דוברת ה-SBU, שירות הביטחון הלאומי של אוקראינה. "עכשיו הערוץ של קניית כלי הנשק הלא חוקיים האלה התרחב. בשנים עברו תפסנו אקדחים ורובים שאנשים החזיקו באוסף שלהם או למטרות ציד. עכשיו אנחנו תופסים משגרים ולבנות חבלה".

 

איגור, אותו מורד שהזכרנו קודם לכן, אומר שכעת יש סחר מאורגן היטב בנשק בלתי חוקי ממזרח אוקראינה לרוסיה. "אם בעבר הם שלחו מה שבא ליד עכשיו נראה שהם עושים את זה באופן מסודר יותר. ביחידת מורדים אחת מחזיקים ממש רשימה שקובעת מי יעביר את הנשק אל מעבר לגבול ומתי". לדבריו כלי נשק הוברחו מהאזורים שבשליטת המורדים במזרח אוקראינה לתוך רוסיה דרך מעברי גבול בלתי חוקיים. הוא אמר כי רוב ההברחות מבוצעות על-ידי מורדים מצ'צ'ניה ומאינגושטיה, באזור צפון הקווקז השברירי ברוסיה. דובר של ממשלת המורדים באזור דונייצק שבמזרח אוקראינה, אדוארד בסורין, טוען שאין שום הברחה מאורגנת: "יכול להיות שבשלב מסוים זה היה קיים, אבל הטענה שזה נעשה באופן מסודר ומנוהל – אלה שטויות".

המיליציות האוקראיניות לא בוטחות מספיק בממשלה (צילום: AP) (צילום: AP)
המיליציות האוקראיניות לא בוטחות מספיק בממשלה(צילום: AP)

עד כה אין ראיות של ממש שיצביעו לאן מגיע הנשק המוברח אל מחוץ לגבולות הסכסוך האוקראיני. בחודש מאי האחרון עצרו שוטרי משמר הגבול האוקראיני אזרח צרפת בן 25 עם קשרים לארגוני ימין קיצוני שניסה לחצות את הגבול מאוקראינה לפולין כשברשותו נשק רב, כולל משגרי רקטות ורובי קלצ'ניקוב. ה-SBU האוקראיני טען כי האיש הזה יצר קשר עם מיליציות חמושות באוקראינה והתעניין ברכישת נשק מהן. כשה-SBU גילה זאת סוכנים סמויים שלו מכרו לאיש נשק שלא ניתן להשתמש בו.

 

הבעיה היא שזה כנראה רק קצה הקרחון. הסחר הבלתי חוקי במערב אירופה – שבו הסחורה המבוקשת ביותר היא כמויות קטנות של נשק קל – נשלט על-ידי ספקים ממדינות יוגוסלביה לשעבר, ולא

סביר להניח שכלי נשק מאוקראינה יצליחו לחדור אל השוק הזה. במקום זאת רוב הנשק מאוקראינה מיועד כנראה לאזורי לחימה במקומות כמו עיראק, סוריה ולוב, שם יש צורך בנשק כבד בכמויות גדולות מספיק כדי שיהיה שווה מספיק לסוחרים בשוק השחור.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חיילים לוקחים את הנשק "כמתנה". אוקראינה
צילום: רויטרס
מומלצים