רק בעלי מוגבלויות נשואים זכאים לדיור ציבורי
עיוות בדיור הציבורי: בדיון על יישום המלצות דו"ח העוני בוועדת העבודה והרווחה, עלה כי יש מלאי של 59,424 דירות מול 144,583 זכאים - והפער רק גדל. סמנכ"ל אכלוס במשרד הבינוי והשיכון: "זקוקים לתוספת של 2.5 מיליארד שקל כדי לצמצם את ההמתנה לדירות". נתוני נציבות שוויון זכויות מראים שרק בעלי מוגבלויות נשואים זכאים לדירה, אך 60% אינם כאלה
כתבות נוספות בנושא דיור הציבורי :
הסיוע לדיור הציבורי: "מספיק רק כדי לשרוד"
ועדת הכספים אישרה את פירוק חברת פרזות אושר חוק השקיפות בדיור הציבורי
המשנה למנכ"ל משרד הבינוי והשיכון, יעקב שנרב, וסמנכ"ל אכלוס במשרד, רונן כהן, מסרו בדיון כי מספר זכאיי משרד הבינוי והשיכון הממתינים לדיור ציבורי כיום עומד על 2,964. יש לציין כי עד לפני כשנה, מספר הממתינים עמד על כ-2300. לכך יש להוסיף עוד כ-27 אלף עולים שגם הם זכאים לדיור ציבורי ממשרד הקליטה.
עוד דיווחו לוועדה, כי מלאי הדירות נמצא בירידה של 40% ב-17 השנים האחרונות. כך לדוגמא, מלאי הדירות ב-2016 עמד על 59,424 אל מול 144,583 זכאים לסיוע בשכר דירה. לדבריהם, חרף תוספת צפויה של 905 יחידות דיור עד סוף השנה, מספר הממתינים שנוספו עולה על הגידול במלאי הדירות.
לדברי כהן, "אנו זקוקים לתוספת של 2.5 מיליארד שקל כדי לצמצם באופן משמעותי את ההמתנה לדירות. עם זאת, ב-5 השנים הקרובות אנחנו צפויים להוסיף 2,600 דירות בשיתוף פעולה עם הסוכנות היהודית".
סמנכ"ל עמותת "ידיד" רן מלמד הציג נתונים על פיהם בין הממתינים בתור לדיור ציבורי יש כמה עשרות זכאים שממתינים לקבלת דירה 10 שנים ויותר. במכתב ששלח מלמד לשרי האוצר והשיכון הוא דרש כי יוקצה תקציב מיוד לרכישת דירות עבור אותם זכאים.
רק בעלי מוגבלויות נשואים זכאים לדיור ציבורי
כמו כן, הוצגו בדיון עוד נתוני נציבות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות מהם עולה כי אנשים עם מוגבלות פיזיות וחושיות, שאינם רתוקים לכיסאות גלגלים, זכאים להיכלל ברשימת הזכאים לדיור ציבורי רק במידה והם נשואים, אולם 60% מהם אינם נשואים.
יו"ר הוועדה ח"כ אלי אלאלוף (כולנו), שגם עמד בראש הוועדה למלחמה בעוני בשנת 2014, הודיע כי בכוונתו להגיש הצעת חוק שתגדיל את כמות האנשים עם מוגבלות הזכאים לדיור ציבורי.
עוד הודיע אלאלוף כי יפנה בדחיפות לשרי האוצר והשיכון על מנת להפחית את תקופת ההמתנה לדיור ציבורי של מי שהייתה דירה בבעלותו בעבר, מ-10 ל-6 שנים, כמו בתכנית מחיר למשתכן.
בנוסף, דיברו בדיון גם פעילים חברתיים וזכאים לדיור ציבורי. עידית לוי, פעילה חברתית, העידה: "אני בת 53, גרה במחסן. כל הבית שלי נאמד ב-17 מטר. אני הולכת לבשל אצל אנשים. אתה תבכה אם תראה את הבית שלי. אבל לי יש כרית ושמיכה, יש אנשים שאין להם קורת גג".
בת שבע אליה מירושלים סיפרה "אני ממתינה לדיור ציבורי כבר 16 שנה, ויש לי 6 ילדים". ריקי כהן בן לולו, דיירת בדיור הציבורי: "איך זה יכול להיות שמדווחים לנו על דירות חדשות שנרכשו ויש אנשים שמחכים 20 שנה ויותר? איפה כל הדירות האלה?".
בסיום ח"כ אלאלוף סיכם באומרו כי "אי אפשר להחזיק אנשים כשהם ממתינים 10 ו-20 שנה. זאת זוועה. לפחות אל תשלו אותם. כ-80% מכספי האנשים החיים בעוני מופנים לדיור. זה מטורף".
עם זאת, ציין אלאלוף, חבר מפלגתו של שר השיכון יואב גלנט, כי פעולות משרד הבינוי והשיכון ליישום המלצות דו"ח העוני חיוביות, והן מתבצעות בכיוון הנכון. "הממשלה לקחה ברצינות את דו"ח העוני והקצתה לצורך ביצוע המלצותיו 7 מיליארד שקלים".
צפו: שר השיכון והבינוי, יואב גלנט, מדבר על דיור ציבורי