התרגיל שלא נגמר: הכירו את המתעמלת המבוגרת ביותר
אוקסנה צ'וסוביטינה המייצגת את אוזבקיסטן כבר בת 41, אבל לא חושבת בכלל על פרישה וחולמת על מדליה בריו, אותה תקדיש לבנה שהחלים ממחלה קשה: "חבל שאני לא מקבלת תוספת נקודות על הגיל"
ספורטאים רבים חולמים על הרגע בו יצליחו להגיע למשחקים האולימפיים, אבל יש מישהי שעשתה זאת לא אחת, לא פעמיים ולא חמש פעמים. בריו 2016 תופיע אחת המתעמלות בפעם השביעית בקריירה במשחקים האולימפיים.
הכירו את אוקסנה צ'וסוביטינה, בת 41, שבקרוב תהפוך למתעמלת המבוגרת ביותר שמשתתפת באולימפיאדה. היא עשתה זאת תחת שלושה דגלים – הוועד האולימפי הבינלאומי (IOC), גרמניה ואוזבקיסטן.
בין חדרי הכושר בהם מסתובבות ילדות בגיל 6-7, בין הסלטות ובגדי הריקוד הנוצצים, קשה מאוד להבחין באוקסנה שמתערבבת בין הילדים, דור העתיד של גרמניה אותם היא מחנכת. רק כשהיא מתקרבת, אפשר לראות את ההבדלים בינה לבין האחרות בזכות גזרתה הקטנה, עם השרירים שהגיעו לאחר עבודה של שנים ותווי הפנים שמתחילים להראות את גילה המתקדם. אבל לא פחות חשוב מכך, את הניסיון הרב שצברה עם השנים.
"אני מרגישה טוב ומוכנה לאולימפיאדה", מספרת צ'וסוביטינה לפני יציאתה לריו. "על משטח התחרות, כולם אותו הדבר ולא משנה אם אתה בן 16 או 40, אתה צריך לעלות עליו ולעשות את התרגיל הכי טוב שלך".
צ'וסוביטינה אוהבת מאוד לצחוק על הגיל שלה ואת זה אפשר להבין גם במשפט הבא: "חבל שאני לא מקבלת תוספת נקודות על הגיל, חושבים אולי שהרבה יותר קל לי בגלל הניסיון, שאין לי בעיות או כאבים, אז אני רק רוצה להגיד לכולם שאני כבר לא יכולה להמתין עד האימון הבא".
"לא יודעת איך אני מתחרה כל כך הרבה זמן"
ברזומה העשירה של צ'וסביטינה רשומות שתי מדליות אולימפיות. בברצלונה 1992, היא זכתה בזהב בתחרות הקבוצתית עם נבחרת גרמניה ובמדליית הכסף על שולחן הקפיצות בבייג'ינג 2008. בנוסף, יש לה לא מעט מדליות באליפויות עולם ומשחקי אסיה.
יחד עם זאת, צ'וסוביטינה יודעת שהגיל אכן עושה את שלו ורק לקראת האולימפיאדה היא מעלה הילוך ומתאמנת שעתיים עד שלוש שעות ביום. "אני יודעת שזה לא כל כך הרבה, אבל אני צריכה גם להקשיב לגוף שלי", היא מעידה. הודות ל-1.50 מטר שלה ו-43 ק"ג, במבנה גוף של מתעמלת שרק התחילה את הקריירה, צ'וסוביטינה לא יכולה להצביע על הסיבה העיקרית לקריירה הארוכה שלה.
"אני לא יודעת איך אני מצליחה להישאר בכושר כזה כל כך הרבה שנים", סיפרה. "אולי צריך פשוט לשאול את אימא שלי. יכול להיות שזה מצביע על גנים טובים. אני אוהבת מאוד את הספורט הזה, את האימונים ותמיד להוטה לבוא ולהתאמן".
הסיכוי הטוב ביותר שלה לעלות על הפודיום בריו יהיה על סוס הקפיצות, אבל למרות שמסמנים אותה עדין כאחת שיכולה לצאת גם באולימפיאדה הקרובה עם מדליה, היא לא ששה לדבר על עליה לפודיום: "אני ממש לא רוצה לדבר על מדליות. אני רוצה קודם כל להכין את עצמי הכי טוב שאפשר למשחקים, להגיע לברזיל ולהיות בריאה". כשהזכירו לה את נגיף הזיקה המשתולל היא צחקה: "אני לא עושה את כל הדרך לריו כדי להיכנס להריון".
למרות שצ'וסוביטינה ממשיכה להקפיד לחייך ולזרוק מידי פעם בדיחות, החיים עצמם לא ממש האירו לה פנים. ב-2002 אובחן בנה אלישר כחולה לוקימיה, וכאשר לא יכלה לשלם עבור הטיפולים היא קיבלה הזמנה מגרמניה לעבוד במועדון בקלן.
למרות שייצגה את אוזבקיסטן, צ'וסוביטינה מבלה את רוב זמנה בגרמניה, שם המשיכה לגייס תרומות ועם הכסף המשיכה לשלם טיפולים. בנה התאושש כמעט לחלוטין ובזמן המשחקים יחגוג את יום הולדתו ה-17. "מי יודע, אולי אזכה שוב במדליה ואקדיש אותה לאלישר", סיפרה.
לצ'וסוביטינה יש עוד הרבה לאן לשאוף. הספורטאי המבוגר ביותר אי פעם שלקח חלק במשחקים האולימפיים
היה הקלע השבדי אוסקר סוואן, שבגיל 72 התחרה באולימפיאדת אנטוורפן. הופעת הבכורה שלו היתה בגיל 60, במשחקים האולימפיים בלונדון 1908.
במהלך הקריירה המפוארת והארוכה, עזר סוואן להביא למדינתו שלוש מדליות זהב באולימפיאדות, אחת מכסף ושתייים מארד. כמו כן הוא ניסה להגיע למשחקים ב-1924, שם היה אמור להשתתף בגיל 76, אך נאלץ לפנות את מקומו בגלל מחלה.
מבחינת הספורטאיות, צ'וסוביטינה תהיה השמינית בהיסטוריה שמתחרה בשבע אולימפיאדות. רק הקייאקיסטית האיטלקיה ג'וזפה אידם, השתתפה בשמונה משחקים אולימפיים, בהם השיגה 4 מדליות (1 זהב, 2 כסף ו-1 ארד). את הרמז לעתיד לבוא, נותן המנהל הגרמני שלה, מייקל פביג: "אני לא חושב שנצליח לראות אותה אי פעם פורשת, יש לה עוד כל כך הרבה מה לתת". אף אחד לא יתפלא אם גם לטוקיו 2020 היא תגיע.