קסם בבירה: מה צפוי בעונת התרבות בירושלים
עצים שזזים על גלגלים במרכז העיר, אירוע שכולל וידויים מעומק הלב באישון ליל, חוויה של צלילים וסאונד במורד הוואדי ובית תפילה משותף ליהודים, נוצרים ומוסלמים - פסטיבל "מקודשת" של עונת התרבות הירושלמית מתחיל עוד רגע, ואלה האירועים שיתקיימו במהלכו
אוויר ההרים הצלול כיין שמביאה איתה עונת התרבות בירושלים כבר החל לנשב במחוזותינו, והפעם האירועים יאוחדו תחת כותרת אחת - "פסטיבל מקודשת". כל היצירות שיוצגו במהלך העונה, שתתרחש בין ה-4 ל-23 בספטמבר, יעסקו בשלל גוונים של מאפיין הקדושה שכה מזוהה עם ירושלים, יטלטלו ויבחנו סיפורים ומיתוסים שנקשרו בעיר הבירה. הפסטיבל, בניהולו האמנותי של איתי מאוטנר, ישאב השראה מהמציאות בירושלים, מאנשי העיר ומהתהליכים המרתקים שקורים בה וסביבה - כל זאת באמצעות עבודות אמנות שונות. אז מה צפוי השנה?
הדים: חווית סאונד לילית במורד הוואדי
חוויה לילית של קולות, צלילים וסאונד במורד הוואדי המתפתל מהר הרצל. בחסות החשכה, בין אורנים לברושים, ימתינו קולות ורעשים שיגרמו לקהל לחוות צליל וסאונד בדרך שונה. על השביל המתפתל יחכו עשרות מוזיקאים שילוו את המשתתפים אל נוף סוריאליסטי מלווה בתדרים פסיכדליים. מיצבים ומיצגי סאונד יזמינו את כולם להיכנס לחלל של מציאות מדומה, מובלים על ידי צלילים וחוויות חושיות.
בין השאר אפשר לפגוש שם את אדווין ואן דר היידה ויאן פיטר, שבעזרת אנטנות מיוחדות יאספו תדרים מהסביבה החיה ויהפכו אותם לסאונד דינמי; את קבוצת ANLGSY , שתוסיף בעזרת סינתיסייזרים שכבת קולות מלאכותיים לקולות הטבעיים של היער; וגם מקהלה שתלווה פיזית ומוזיקלית אל מעמקי היער.
8 בספטמבר, יער ירושלים, החל מ 20:00, הכניסה חינם בהרשמה מראש.
וידויים: גילוי לב באישון ליל
יצירה שהיא גם תיאטרון וגם מעין טקס: הקראה משותפת של "ארכיון הווידויים הגדול" - טקסט המאגד אינספור וידויים שלוקטו מהקהילות והשבטים השונים של ירושלים: באור מעומעם, בשעת לילה, כל אחד בתורו יקרא או ילחש וידוי שלא הוא כתב. חלק מהווידויים מצחיקים, אחרים מעוררים זעם. חלקם יזכירו חטאים אישיים או יהדהדו זיכרונות מתוקים. כשהאור יעלה ואיתו מפלס האלכוהול, כל משתתף יישיר מבט אל האדם שיושב לצדו בשולחן. הלילה יסתיים במים השקטים של הבריכה שבסביבת מגדל ימקא.11-18 בספטמבר, ימקא, 120 שקלים.
מציון תצא חורשה: טבע אורבני על גלגלים
באמצע כיכר ציון האורבנית, שבדרך כלל משמשת תחנת מעבר בין הרכבת, לעבודה, לביקור בבנק - יונחו עצים ירוקים שיצרו מעין חורשת פופ-אפ. החורשה תישאר במקום במשך שלושה שבועות, וכך, מקום מרכזי כמו הכיכר, שכולו עשוי מאבן, משחור ולבן, יעוטר בפיסה ירוקה של טבע, ויאפשר לקהל לקחת פסק זמן מהאיטנסיביות של מרכז העיר הסואן.
מה שמייחד את החורשה המאולתרת, הוא שהעצים בה יוכלו לנוע - הם יעמדו זקופים בתוך קופסאות גדולות ממדים שחוברו לגלגלים, ויזמינו את הציבור להניע אותם כאוות נפשו, וכך להיות שותפים בעיצוב מחודש של הכיכר. מסביב לעצים יוצבו עשבי תבלין, צמחייה מקומית ואדמה על צורותיה השונות, גם הם על גלגלים.
4-23 בספטמבר, כיכר ציון, הכניסה חופשית.
עירהור: שש שעות של ניסויים במציאות אחרת
חוקרים, עיתונאים, פעילים חברתיים, אמנים ואנשי רוח מקומיים ובינלאומיים, יתכנסו לערב אחד שבו ינסו להשתחרר מהתפיסות המקובעות ולהחליף אותן ברעיונות פתוחים וחדשים. בין היתר ישתתפו באירוע פרופ' מוחמד דג'אנידואדי, שיספר על ההחלטה לקחת סטודנטים פלשתינים לסיור במחנות ההשמדה של פולין, מירנה לואיס שתסביר מדוע קונפליקט הוא דבר חיוני, והעיתונאי פול סאלופק שיתאר איך יצא למסע רגלי בעקבות מסלול הנדידה הראשוני של המין האנושי. עוד יוכל הקהל לצפות בתצלומים של ירושלים ב-360 מעלות, לעבור סיור מודרך בכנסיית הקבר בלי לקום מהכיסא ולהרכיב משקפי מציאות מדומה ו"לראות" כיצד סופר עיוור מתאר את המציאות.
15 בספטמבר, מ-17:30 ועד 23:00, מכון ון ליר ירושלים, 80 שקלים.
הללויה, אינשאללה, אמן: בית תפילה משותף לכל מאמינים
בירושלים של 2016, בית תפילה משותף לכל המאמינים הוא רעיון כמעט נאיבי. בין ארבעה קירות, מול הנוף הירושלמי, ייחנך בית ארעי בו בני שלוש הדתות המרכזיות - יהודים, נוצרים ומוסלמים - יוכלו לרגע לשכון יחד תחת כנפי השכינה. בבית, כל אחד יוכל להתפלל למי ואיך שהוא רוצה.
למשך שבוע שלם יתכנסו אנשי אמונה ומובילי קהילות מוסלמים, נוצרים ויהודים - יפתחו את ספרי התפילה השונים, יקשיבו וישוחחו, יתווכחו ויתפללו - ביחד ולחוד. במשך שבעת ימי הפעילות, יתקיימו מפגשים, הכנות משותפת לתפילה וערבי תפילה פתוחים לכולם. לעיתים התפילות יהיו משותפות וחדשות לגמרי, ולעיתים יובילו את הערב אנשי דת אחת שיזמינו את כולנו להכיר וללמוד את מהות התפילה שלה. בסוף השבוע כל המשתתפים יצאו יחד להתארח בהיכלי התפילה של הדתות השונות.
4-11 בספטמבר, במרכז העירוני למוזיקה ע"ש אלפרט, ובבתי תפילה מארחים של שלוש הדתות. הכניסה חינם.
להרחבת התודעה: מסעות דוקו-תיאטרליים
במופע, שהוא שילוב בין סיור לפרפורמנס, הקהל יוזמן למסע אינטימי בירושלים, שבו המציאות יוצרת אמנות. במהלך המסע, המשתתפים יפגשו אנשים מסתוריים ויגלו מקומות רחוקים מהעין ונסתרים מהלב. כל אחד מהמסעות יציע דרך חדשה לתור את ירושלים - ברגל, במיניבוס או ברכבת הקלה. כל מסע יפגיש את הקהל עם קבוצה אחרת, שתישמר בסוד עד לרגע המפגש. כל פעם ייעשה שילוב בין אמנות למציאות בדרך שממיסה את הגבול בין האמיתי לבין המבוים.4-23 בספטמבר, מיקומים שונים, שעות מתחלפות. 80-120 שקלים.
מלב העיר: מעגל שירה משותפת
כל תושבי ואוהבי ירושלים מוזמנים להצטרף למעגל שירה ענק, בלי הפרדה בין הקהל לבמה. השנה יתארחו במעגל מיקי גבריאלוב, אביהו מדינה, שי בן צור, לובנאה סלאמה, יעל דקלבאום, רחלה ואחרים.
17 בספטמבר, גן מיטשל הסמוך לחוצות היוצר, הכניסה חינם.
על החיים ועל המוות: מופע רדיו-בימתי שמתחיל מהסוף
הפודקאסט "סיפור ישראלי", שמספר סיפורים אמיתיים מלב החברה הישראלית, מזמין את הקהל לצאת למסע רדיופוני-בימתי, שבודק מה כל כך מפחיד במוות ומה לעזאזל כל כך קדוש בחיים. בעזרת סיפורים, ראיונות, אורחים, הקלטות, מוזיקה וידאו-ארט, יהפכו אנשי הפודקסאט את האינטימיות של הרדיו לחוויה בימתית חיה, וינסו להראות שבסופו של דבר, אפילו המוות הוא לא כל כך נורא.
5-15 בספטמבר, הכנסייה הסקוטית סנט אנדרוז, 100 שקלים.
מוזיקה מקודשת: חגיגה חוצת גבולות ואמונות
את הפסטיבל ינעל שבוע המוזיקה, האירוע בו אמנים מכל העולם יתאגדו לחגיגה חוצת גבולות ואמונות. בין הפקות המקור שיציגו: רביד כחלני וסונה ג'ובארטה, עם מופע שנבנה במיוחד לפסטיבל, בניהולה האמנותי של מאיה דוניץ; זהר פרסקו מארח מתופפים מאיטליה, ספרד, אזרביג׳אן והודו; מאסטר הניי (חליל טורקי) קודסי ארגונר מגיע לישראל עם פרויקט של שירת מפטירים בעברית עתיקה מלב טורקיה המוסלמית; חגיגת נעילה שנעה בין הודו, פקיסטן, טורקיה, ספרד וישראל, עם סלדה ופום-בם ומופע מיוחד של הקוואלי-פלמנקו; ויסמין לוי במופע זריחה.
עוד ינחתו בארץ: נביא האתיו-ג'אז מולאטואסטטקה, כהן הקצב האפריקאי באבא מאל מסנגל ולהקת מיסטי אין רוטס הבריטית, שתנגן רוטס רגאיי קלאסי בערב הרגאיי של הפסטיבל.
17-23 בספטמבר, מגדל דוד, ימקא, גן מיטשל (סמוך לחוצות היוצר). 100-180 שקלים.