הבשר הטרי בשופרסל צפוי לאזול בתוך חודש
נטו, שמייבאת את המותג הפרטי של הרשת, נאבקת במשרד הכלכלה לאחר שקיבלה לטענתה מכסת יבוא בשר פטור ממכס המספיקה לחודש
הבשר הטרי בשופרסל הולך לאזול, והליך פתיחת שוק הבשר לתחרות באמצעות חלוקת מכסות פטורות ממכס ליבואנים צפוי להגיע להכרעת בג"ץ. ל"כלכליסט" נודע כי ההקצאה האחרונה של מכסות על ידי משרד הכלכלה, שהתקבלה בניגוד לעמדת רשות ההגבלים העסקיים, עלולה לפגוע בשיווק הבשר הטרי אנגוס שמציעה שופרסל תחת המותג הפרטי כיוון שחברת נטו, שמייבאת עבור הרשת את הבשר, קיבלה מכסה מצומצמת.
כמות הבשר הטרי המיובא המצויה בידי נטו צפויה להספיק לרשת הגדולה בישראל לחודש הקרוב בלבד, כך שבספטמבר, החודש בו צפויה עלייה בביקושים לקראת ראש השנה, לא תהיה בידי הרשת סחורה. על רקע מצב זה, אם לא תחזור בה ועדת המכסות מהחלטתה או תציג פתרון חלופי לבעיה, בכוונת נטו לעתור לבג"ץ בדרישה לבטל את החלטת הוועדה.
"שיטת מכסות היבוא היא פתח לאפליה פסולה, ומנוהלת לצערי בניגוד לקביעות הממונה על ההגבלים, בחוסר שוויוניות ושקיפות, תוך פגיעה בפתיחת השווקים לתחרות", אמר עדי עזרא, יו"ר ובעל השליטה בנטו, "על אף הקושי המובנה שיש לחברה כמו נטו לצאת כנגד המשרד שבידיו לחלק מכסות ולמנוע אותן, ולמרות ניסיונות הוועדה להלך עלינו אימים בדרכים פסולות, אין בכוונתנו להירתע ובאין פתרון אחר, אנו ניאלץ להעמיד את ההחלטה לביקורת שיפוטית".
לפני כשבועיים הודיע יאיר שירן, מנהל מינהל תעשיות במשרד הכלכלה העומד בראש ועדת המכסות, על יבוא 2,000 טונות בשר בקר מצונן פטור ממכס לישראל עד לסוף השנה. היבוא החל בעקבות החלטת הממשלה שקבעה מכסת יבוא פטורה ממכס, המאפשרות שיווק בשר טרי בישראל במחירים נמוכים בעשרות אחוזים מכפי שנגבו עד כה על ידי היצרנים המקומיים. בעקבות כך, מתחילת 2016 חל זינוק בהיקפי היבוא של בשר טרי, כמו גם במספר היבואנים.
"כמו ביטול הרישיון"
בהודעתו ציין שירן כי קצב ניצול המכסות הולך וגדל ככל שחולפים החודשים מתחילת השנה. במסגרת ההודעה לא פירט שירן את אופן חלוקת המכסות אלא הסתפק בכך שציין כי הזוכים הם רמי לוי, יינות ביתן, יוחננוף, עוף הארץ, תנובה, נטו, בלדי, עוף ירושלים ומילועוף.
הוועדה לא פירטה את אופן חלוקת המכסות ורק לבקשת "כלכליסט" שלחה את המידע, אלא שגם אז לא היה מדובר במידע מלא. מתחילת השנה חילקה הוועדה מכסות בהיקף של 6,000 טונות בשלוש פעימות. לאחר שתי החלוקות הראשונות, היו בידי נטו מכסות ליבוא 1,175 טונות המהווים כ־29% מסך המכסות שחולקו עד חודש מרס. בחלוקה האחרונה צומצה הכמות, כאמור, בשיעור חד.
ביחס לנטו ציינה הוועדה כי החברה קיבלה "השלמה ל־400 טונות". לשיטת הוועדה בידי נטו נותרו מהחלוקה הקודמת מכסות בהיקף 341 טונות בהן לא נעשה עדיין שימוש, כלומר ההשלמה של 59 טונות תביא את החברה להחזיק ב־400 טונות שישמשו אותה עד סוף השנה. אלא שבנטו טוענים כי במועד חלוקת המכסה נותרו בידיה רק 121 טונות, שכן כ־200 טונות בשר כבר היה בנמלי ישראל או בקרבתם, בדרכו לישראל. כך, תוספת 59 טונות מותירה בידי נטו מכסה של 180 טונות.
מדובר בכמות דומה להיקף היבוא החודשי של נטו, כך שהיא צפויה להסתיים בתוך שבועות. המכסה בהיקף 59 טונות מהווה כ־3% מסך המכסה שחולקה לעומת כ־29% מסך המכסה לנטו בחלוקות הקודמות. במכתב ששלחה נטו לשירן באמצעות עורכי דינה נטען כי "המשמעות המעשית של מתן רישיון לנטו בהיקף זעום של 59 טונות הינה ביטול הרשיון כליל, שכן בפועל נטו אינה יכולה להמשיך להציע לציבור את מצרכיה".
התחרות לתנובה נבלמה
לאחר החלוקה, נטו פנתה לוועדת המכסות וביקשה לקיים פגישה בנושא. בפגישה שהתקיימה ביום ראשון ביקשו נציגי נטו מהוועדה למצוא פתרון מהיר, שיאפשר לחברה להמשיך לייבא ולספק בעיקר לשופרסל את הבשר הטרי מארגנטינה.
לטענת נטו, כעבור שעתיים בלבד מסיום הפגישה התקבל במשרדיה זימון מוועדת המכסות לשימוע בדבר הפרת התנאים בשימוש במכסות. בוועדה טענו כי הגיע אליהם מידע חסוי לפיו נטו רכשה כמות נוספת של בשר טרי במכסה מיבואנים אחרים בניגוד לרישיון היבוא שקובע כי המכסה אישית. בנטו חשו כי עיתוי הזימון לשימוע מהווה נסיון להלך עליהם אימים.
כפי שנחשף ב"כלכליסט", ימים לפני קבלת ההחלטה על הקצאת המכסות העבירה רשות ההגבלים העסקיים נייר עמדה עדכני, לפיו אין לתת לתנובה מכסה פטורה ממכס. נייר העמדה העדכני נשלח בהמשך לעמדתה מסוף 2015 וכן בהמשך לטיוטת בחינה שערכה במאי לענף הבשר בישראל. בכל אחת מהפעמים, חזרה הרשות על העמדה לפיה תנובה ודבאח שולטות בשוק הבשר ולכן אין לאפשר להן מכסות. ההחלטה לצמצם את המכסה של נטו מסייעת גם בבלימת המתחרה המשמעותית של תנובה.
ההחלטה של ועדת המכסות התקבלה בניגוד לעמדת רשות ההגבלים לא רק בנוגע לתנובה. בבחינה של ענף הבקר, התייחסה רשות ההגבלים לחשיבות רציפות האספקה וקבעה כי "יש חשיבות לאפשר ליבואנים אשר החלו לייבא בשר טרי לבסס את מעמדם בשוק ולפתח יחסי עבודה יציבים עם בתי מטבחיים במדינות המקור ועם קמעונאים בישראל". עוד קבעה הרשות כי רציפות אספקה היא קריטריון משמעותי בבחירת ספקי בשר טרי וכזה אשר ליצרנים המקומיים הדומיננטיים יש בו יתרון מובנה. לפיכך, שמירת המכסות לאותם יבואנים חיונית לפעילות יציבה לאורך זמן.
נושא נוסף שביקשה רשות ההגבלים שיעמוד לנגד עיני הוועדה הוא החשיבות שבמתן מכסות לגורמים שביכולתם לשווק ללקוחות שונים. בניגוד לכך, הוועדה הקצתה מכסות לקמעונאים כמו רמי לוי ויינות ביתן שישווקו את כל הכמות בסניפי הרשת שלהם.
ממשרד הכלכלה נמסר: "חלוקת המכסות מיועדת לקידום התחרות והפחתת מחירים. סקר שוק שנערך הוכיח כי אופן חלוקת המכסות הצליח להביא לכניסה של כ־3,000 טונות בשר מיובא במחירי ממוצע הנמוך בכ־20% מהמחיר המקומי. מטרת משרד הכלכלה אינה להחליף יצרן דומיננטי ביבואן דומיננטי, אלא לייצר תחרות אמיתית. ראוי לציין שמבין הבשרים המיובאים דווקא מחיר האנגוס המיובא על ידי נטו הוא היקר ביותר לצרכן. בנפרד, עלה חשד שנטו הגדילה באופן 'אינו כשר' את ההקצאה. הוועדה החלה בבירור".
משופרסל נמסר: "החברה פנתה בבקשה לקבלת מכסות יבוא בשר טרי".