תינוקת שעברה קטיעת גפיים קיבלה בובה בדמותה
הרמוני-רוז אלן סבלה מדלקת קרום המוח בשל חיידק מנינגוקוק כשהייתה בת 10 חודשים. היא הצליחה לשרוד, אך הרופאים נאלצו לקטוע את רגליה, ידיה ואפה. כדי לעודד אותה הזמינו הוריה בובה שנבנתה בדמותה
"אמא, היא כמוני!" - כך אמרה הרמוני-רוז אלן, פעוטה שעברה קטיעת גפיים ואף, בשל חיידק אלים. הוריה של אלן החליטו לשמח אותה לאחר שהותקנו לה תותבות, והזמינו עבורה בובה בדמותה קטועת גפיים, לה ניתן להרכיב פרוטזות. האם, פרייה הול בת ה-22, מקווה שהבובה תעודד את הבת להשתמש ברגליים התותבות.
"קראנו לבובה רבקה", סיפרה האם. "אלן אוהבת אותה ואומרת שהיא דומה לה. הבובה תעודד אותה להשתמש ברגליים התותבות, אחרי שראתה שהיא לא היחידה".
הרמוני נדבקה בחיידק הקטלני מנינקוקוק B בספטמבר אשתקד, כשהיתה רק בת עשרה חודשים. היא הובהלה לבית החולים עשרה ימים לאחר שהצליחה לעשות צעד הליכה ראשון. הרופאים לא מצאו מה אינו כשורה. בבוקר שלמחרת, האם מצאה אותה כשהיא סובלת מכחלון, אך שוב נשלחה לביתה על ידי רופא המשפחה, בטענה כי מדובר בוירוס.
שעות אחר כך, הרמוני הפכה לישנונית, והיא הובהלה שוב לבית החולים. בתוך ארבע שעות, גופה של הפעוטה כבר כוסה בפריחה אדומה-סגלגלה המכונה "פורפורה" ומעידה על מחלה מסוכנת. הרופאים אמרו להורים כי הסיכוי שתשרוד הוא עשרה אחוזים בלבד. היא הועברה לאשפוז ביחידה לטיפול נמרץ, תחת אנטיביוטיקות לתוך הווריד ומכונת הנשמה, ולבסוף נאלצו הרופאים לקטוע את ידיה, רגליה וקצה אפה שהפכו לנמקיים.
כנגד כל הסיכויים, הילדה הקטנה הצליחה להיאבק בחיידק האלים ושרדה. לאחר תהליך שיקום ארוך, הותאמו לה תותבות, והיא כיום ממשיכה להתרגל להליכה בעזרתם, ובסיוע העידוד של הבובה החדשה.
החיידק האלים: כל התשובות לכל השאלות
מנינגוקוק הוא חיידק המצוי בלוע של ילדים בריאים. למעשה, עד 20 אחוז מהילדים נושאים אותו, מבלי לחלות. אלא שלעיתים, הוא עלול לגרום למחלה חמורה, בשתי צורות עיקריות: מנינגוקוקסמיה – התפשטות החיידק לדם ואיתו לאיברים שונים, או מנינגיטיס – דלקת קרום המוח.
החיידק תוקף לרוב ילדים: מעל 50 אחוז מהמקרים מתגלים אצל ילדים בגיל שנתיים, אך התחלואה מופיעה גם במבוגרים. החיידק שתקף עתה בישראל, הוא ככל הנראה זן אלים של המנינגוקוק המקורי.
מה הסימנים הראשונים?
תחילה גורם המנינגוקוק לתסמינים שונים במערכת הנשימה העליונה: נזלת, שיעול קל המלווים בחום גבוה. אל אלה
עשויה להתלוות פריחה כתמית אדומה-כחלחלה על פני העור, שאינה נעלמת בנגיעה קלה. המנינגוקוק עלול לגרום גם לפגיעה במערכת העצבים, עד לירידה במצב ההכרה ופרכוסים.
מה הסיכונים?
כאמור, המנינגוקוק עלול לגרום לדלקת קרום המוח, העלולה לגרום אצל 5-15 אחוז מהנדבקים לתמותה. גם אצל הנותרים בחיים, מתרחשים לעיתים נזקים מוחיים ועצביים העלולים להתרחש גם לאחר ההחלמה. במקרי מנינגוקוקסמיה, בהם חדר החיידק לדם, עלול להתרחש כשל איברים, דימומים בלתי נשלטים בשל הפרעה במנגנון קרישת הדם, פגיעה בשריר הלב ועד מוות בתוך שעות.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
כיצד נדבקים בחיידק?
מנינגוקוקוס הוא חיידק מדבק ביותר, העובר באמצעות מגע ישיר, דרך רסיסי רוק או אף. די בשיעול או עיטוש בודדים כדי להעביר את החיידק מאדם לאדם. לפיכך, חולה בבית החולים החשוד כנשא של החיידק, מועבר מיידית לחדר מבודד.
מתי לפנות לרופא?
חום הוא תסמין שכיח אצל תינוקות וילדים, ולפיכך אין צורך בכל עליית חום בטיפול רפואי, שכן ברוב המקרים המדובר בדלקת נגיפית החולפת מאליה. אם בנוסף לחום הגבוה הילד ישנוני, מסרב לאכול, ומופיעה על פני העור תפרחת בצורת כתמים אדומים – כחלחלים שאינה נעלמת למשך שניות לאחר לחיצה קלה באצבעות על המקום, או במקרה של הופעת פרכוסים או חוסר הכרה, יש לפנות לרופא או לחדר מיון מיידית.
כיצד מתבצע האבחון?
בחדר המיון תעברו בדיקת רופא, לאחריה במידת הצורך יבוצע הליך הקרוי "בירור ספסיס מלא", הכולל בדיקות דם, בדיקת נוזל שתן, ובדיקת נוזל שדרה – LP לשם איתור החיידקים. בחשד לזיהום בחיידק, תועברו לאשפוז במחלקה בחדר מבודד, והילד יקבל טיפול אנטיביוטי לתוך הוריד למשך מספר ימים, עד לקבלת תשובה סופית מהמעבדה על סוג החיידק המדוייק שצמח בתרבית שנלקחה.
האם יש טיפול מונע?
אלה שהיו במגע עם חולה שנדבק במנינגוקוק במשך מספר שעות, יקבלו לרוב טיפול תרופתי מונע במשך יומיים. משרד הבריאות דואג למתן הטיפול האנטיביוטי המונע לאוכלוסייה שבאה במגע עם החיידק.
האם קיים חיסון?
החיסון המצוי בשוק הוא נגד זנים אחרים. הזן שתוקף עתה הוא מקבוצת "מנינגוקוק B" שאין כנגדו חיסון, לפיכך אין דרך למנוע את המחלה באופן מובדק.
האם לבקש מהרופא אנטיביוטיקה ליתר בטחון, גם אם הילד אינו חולה?
חום היא תופעת ילדות מאוד שכיחה, והיא נובעת ברובה מזיהומים נגיפיים כמו נגיף השפעת. אנטיביוטיקה אינה יעילה כנגד נגיפים, וגם אסורה במתן שלא לצורך בשל התפתחות זני חיידקים עמידים. לפיכך, אם הילד לא בא במגע עם חולה שאובחן במנינגוקוק, אין כל צורך בטיפול אנטיביוטי.
איך להבדיל בין חיידק לוירוס ומתי צריך אנטיביוטיקה? צפו: