"גיל בני הנוער ששותים יורד כל הזמן". לילה עם סיירת ההורים בגנים בירושלים
הגנים הציבוריים בעיר מועדים לפורענות בעיקר בחופש הגדול. צעירים מכל האזור מתרכזים בהם מדי לילה, והאלכוהול מוביל לא פעם לאלימות. לכן מדי לילה, במסגרת פעילות של המשרד לביטחון פנים, מסיירים עשרות הורים בין בני נוער, משוחחים, מרגישים את הדופק ומסייעים במקרה הצורך. כתב ynet התלווה לאחת הקבוצות
כמו ביישובים רבים בארץ, גם הגנים הציבוריים במרכז ירושלים מושכים אליהם מדי לילה בקיץ חבורות צעירים, מצוידות בבקבוקי אלכוהול, ולפיכך מתקצר המרחק בין עוד בילוי של צעירים לתקריות מסוכנות של אלימות ופלילים. לשוטרים המגיעים מדי פעם לגנים יש סמכויות נרחבות אך כוח אדם מוגבל, ולפיכך פועלות במקביל סיירות הורים של המשרד לביטחון פנים: מתנדבים העוברים בנקודות הסיכון, משוחחים עם בני הנוער ומסייעים במקרי קיצון.
התלווינו ללילה לאחת מקבוצות ההורים, הלובשים אפודות כחולות המזהות אותם ומסתובבים בקבוצות של ארבעה. לפני היציאה המשימה נראית חסרת סיכוי. בני נוער, על פי רוב שתויים במידה כזאת או אחרת, אמורים לקבל בבוז ובזלזול חבורת מבוגרים שמגיעה להטיף להם באמצע החופש הגדול. אולם הגישה ההורית דווקא הוכיחה את עצמה, וברוב המקרים מתפתח אמון בין הנערים למתנדבים.
את הסיור פותח אורי נוימן, מנכ"ל האיגוד הירושלמי למאבק בסמים ואלכוהול הפועל תחת עיריית ירושלים. "מגיעים לכאן נוער לא רק מהעיר אלא גם מאזורי הלוויין. נערים מהחינוך הממלכתי, ממלכתי דתי, חרדי – רואים הכול מהכול", הוא מסביר. "המטרה היא להפגין נוכחות. אנחנו מדברים איתם, רואים מה שלומם, עוזרים בעת הצורך. אנחנו מאמינים שעצם הנוכחות שלנו גורמת להפחתת התנהגויות מסוכנות".
- בני הנוער לא נרתעים?
"ברגע שהם מבינים שאנחנו לא משטרה זה לא מרתיע. הם מכירים אותנו. יש פה במרכז העיר סיירת הורים קרוב לשש שנים. אם יש נער שיכור הם יודעים לקרוא לנו לבוא ולסייע. יודעים שנדאג לזה שהוא לא יישאר לבד בלילה אלא יגיע הביתה בשלום. במרבית המקרים הנוער מבין שאנחנו לטובתו".
הסיור מתחיל בחצר בית הספר הניסויי. לקראת חצות אנחנו מזהים קבוצות נערים בני 17-16 עם בקבוקי אלכוהול ונרגילות. בתחילה התגובות מקרב הנערים פחות מסבירות פנים. "מה אתם עושים פה? אין לכם חיים?", אומרת אחת הנערות להורים, אבל מהר מאוד מתפתחת שיחה של כמה דקות, ובמהלכה ההורים כבר יכולים להבחין אם יש משהו חריג הדרוש טיפול או התערבות.
"אנחנו לא שותים הרבה – ולא תמיד יש אלכוהול", אומר אבי (16), אחד הנערים במקום. "אבל כן, יש חבר'ה שעוברים את הגבול ומתנהגים כאן כמו חיות".
דניאל (17) מוסיף: "אנחנו באים לפרוק, ליהנות. שותים אלכוהול אבל לא הרבה. אם שוטר מסתובב פה לפני 23:00 בלילה אז אנחנו מראים לו תעודה של מישהו בן 18. אם זה אחרי 23:00 בלילה הוא יכול לשפוך את האלכוהול. אז אם אנחנו רואים שוטרים – אנחנו בורחים".
ברחבי הארץ פועלות יותר מ-130 סיירות הורים שבהן כ-4,000 מתנדבים. בירושלים יש תשע סיירות ו-170 מתנדבים. בשל הצלחת המיזם בעשור שעבר, ב-2010 החליט המשרד לביטחון פנים להגדילו משמעותית באמצעות תקציבים, הדרכות סיורים והכשרות מתנדבים. במשרד אומרים שבסקר שנערך לאחרונה נמצא כי רובם המכריע של ההורים שנשאלו ציינו כי סיירות ההורים מעלות את תחושת הביטחון האישי של ילדיהם.
בדרך מבית הספר לגן העצמאות מספר נוימן על מצבי קיצון שבהם נתקלו חברי סיירות ההורים: "היו מקרים שילדים הגיעו למצב קרוב לחוסר הכרה. בירושלים זה גם אופייני מאוד לחורף. כשהטמפרטורות יורדות אתה צריך לוודא שהוא גם לא קופא למוות. מצב קיצון זה גם להגיע למקום שיושבים בו ארבעה נערים עם נערה ושותים אלכוהול. אתה רוצה לוודא שהיא במצב בסדר".
- מה עושים במצב כזה?
"משתדלים שיהיו נשים בצוות. שידברו איתה, שיוודאו שהיא בסדר ואם צריך אז לבודד אותה. לפני כמה שנים ליווינו ברכבת הקלה ארבע נערות שחלקן היו שיכורות לגמרי. היה ברור שאם הן נוסעות לבד הביתה קורה להן משהו. ליווינו אותן עד פתח הבית. אבל אנחנו שומרים על הפרטיות של הנערים והנערות. לא נספר להורים מיוזמתנו".
בגן העצמאות מפוזרות קבוצות רבות של נערים מצוידים בבקבוקי אלכוהול. ההורים מתקרבים אל אחת מהן. הצעירים מזהים מהר שמדובר בסיירת הורים ומתפתחת שיחה. "חשבתי שזה בהתחלה שוטרים – אבל הם נראים אנשים טובים שאכפת להם", אומר אחד הנערים. "אמרנו להם אנחנו לא מעשנים, רק שותים קצת".
ג'ניה חדד, אחת מחברות הסיירות, מסכמת: "אנחנו לעתים מופתעים מהגילאים של הילדים ששותים. הוא יורד. גם יש יותר אוכלוסייה חרדית ודתית בחוץ, כאלה עם פאות ארוכות אבל כבר לא מתלבשים שחור לבן. אנחנו גם מופתעים מהתגובות החיוביות. לפעמים באים ילדים ואומרים לנו שיש ילד צריך עזרה. לעתים רחוקות מקבלים תגובה של 'תלכו מפה, מה אתם עושים'. אם זה קורה – לא בכוח".
- מתי תקראו למשטרה?
"במקרה אלימות או משהו מאוד קיצוני".