מדריך: אכלתם מהקורנפלקס ואתם משלשלים – מה לעשות?
בעקבות הודעתה של חברת יוניליוור כי דגני בוקר מזוהמים בסלמונלה הופצו לרשתות השיווק - אלה סימני המחלה, וזה מה שצריך לעשות אם נדבקתם בחיידק
המשך פרשת הקורנפלקס המזוהם: חברת יוניליוור הודתה כי לא פחות מ-643 משטחים - כ-150 אלף מוצרים - זוהמו בפרשת הסלמונלה. מתוכם, לפי יוניליוור, יצא לצרכנים משטח אחד שבו היו 240 מוצרים. יתר המוצרים הנגועים, לדברי החברה, לא יצאו מתחומי המפעל.
משרד הבריאות הגיב היום לפרשה ואמר כי הוא שוקל לנקוט באמצעים משפטיים נגד חברת יוניליוור. בשבוע הבא ייצא צוות בדיקה בכיר של המשרד כדי לבצע בדיקה מקיפה במפעל. שר הבריאות יעקב ליצמן תקף את חברת יוניליוור ואמר כי הוא רואה בחומרה את התנהלותה הכושלת לדבריו, וכי החברה "שיקרה לציבור ולמשרד הבריאות".
אז איך לזהות אם נדבקתם בסלמונלה, מה לעשות אם אתם משלשלים ומתי צריך לרוץ לרופא? הנה כל התשובות לכל השאלות:
איך התגלה הזיהום?
כל חברות המזון עורכות בקרות יומיות בכל קווי הייצור הבודקות את טיב המוצרים, כשדגימות נשלחות למעבדה לאיתור זיהום. בכמה מהדגימות של מוצרי דגני הבוקר התגלה החיידק הצואתי סלמונלה.
קראו עוד על הפרשה:
תלמה מודה: יש סלמונלה בקורנפלקס ובקוקומן שהגיעו למדפים
דו"ח: לא ודאי שמוצר עם סלמונלה לא זלג החוצה סלמונלה בקורנפלקס: למה זה עלול לגרום?מה זה החיידק הזה?
הסלמונלה שייך למשפחת החיידקים הצואתיים, שכעשירית מהזנים שלה מסוכנים לאדם ועלולים לגרום למחלה קטלנית. מרבית זני הסלמונלה רגישים מאוד לחום ואינם שורדים בטמפרטורות גבוהות. עם זאת, הזן W775 עמיד לחום וקור ומסוגל לשרוד לעתים גם אחרי הרתחה.
איך הזדהם הקורנפלס בסלמונלה?
מרבית מוצרי המזון של חברות הענק מיוצרים על ידי מכונות רובוטיות ללא מגע יד אדם. עם זאת, חלק מהרכיבים בפס הייצור חשופים לסביבה. ייתכן כי באחד משלבי הייצור נוצר מגע כלשהו בין הפרשות אדם (כמו רוק מעיטוש או שיעול, או ידיים חשופות) לבין הרכיבים. כמו כן ייתכן, באופן תאורטי, שעובד גרם לזיהום מכוון של המוצרים.
איך נדבקים בסלמונלה?
החיידק עובר בעיקר דרך מים מזוהמים, צואה, ולעתים גם באמצעות מזון מזוהם. ההעברה בין בני אדם קלה מאוד, והיא לרוב "פקו-אוראלית" כלומר – יד שנגועה ובאה במגע עם חלל הפה או עם מזון או שתייה.
מהם סימני המחלה?
החיידק גורם לחום גבוה, כאבי בטן, שילשולים שעלולים להיות גם ריריים או דמיים, בחילות והקאות. במקרים קשים ונדירים מאוד, עלול החיידק לחדור לזרם הדם, לגרום לזיהום כללי (ספסי) או דלקת קרום המוח, עד למוות.
תוך כמה זמן מרגע שאכלתי קורנפלקס עלולים להופיע סימני המחלה?
חיידק הסלמונלה מתרבה בקצב איטי יחסית, ומרגע ההדבקה מתחילים להופיע סימפטומים לרוב תוך כשלושה ימים. עם זאת, במקרים מסויימים עשוי החיידק לגרום לסימפטומים כבר תוך 6 שעות מרגע ההדבקה.
אם התחלתי לשלשל ואכלתי קורנפלקס השבוע, מה צריך לעשות?
ברוב המקרים, בזמן מחלת שלשול, כשמצבו הכללי של החולה יציב, הוא עירני וחיוני, מצליח לשתות ולאכול, ואינו סובל מהקאות או משלשול דמי-רירי, אפשר להסתפק בהקפדה על היגיינה מקסימלית, חיטוי ידיים לאחר ביקור בשירותים ולפני כל מגע עם מזון, וביקורת אצל הרופא בקופת החולים. אם השלשולים בלתי פוסקים, מופיע בהם דם או ריר, חום גבוה, סירוב לשתות ומיעוט במתן שתן, יש צורך לפנות לרופא.
מי נמצא בקבוצת סיכון הדורשת תשומת לב מיוחדת?
תינוקות מתחת לגיל שנה, קשישים, או חולים הסובלים ממחלות דיכוי מערכת החיסון. במקרה של חשד לזיהום, יש במקרים אלה צורך להיוועץ ברופא.
מה הטיפול?
הטיפול המרכזי בכלל החולים הוא שתייה מספקת ומתן תמיסת אלקטרוליטים (דוגמת "מינרלי", "אלקטרורייס") או במקרים קשים עירוי נוזלי, כיוון שהסכנה המרכזית היא התייבשות העלולה לגרום לקריסת מערכות. כמו כן כאמור, יש להקפיד על היגיינה מקסימלית, וחיטוי טוב של הידיים.
מתי צריך אנטיביוטיקה?
לרוב לא נהוג לטפל בזיהום בסלמונלה באנשים בריאים בין גילאי שנה עד 50 שהם במצב כללי יציב. עם זאת, אצל תינוקות מתחת לגיל שנה, קשישים או אלה הסובלים ממחלות של דיכוי מערכת החיסון, או באלה שלקו במחלה קשה בעקבות לסלמונלה, נהוג לטפל באנטיביוטיקה מסוג אזניל, צפלוספורינים או פלואוקווינולונים.
סימני האזהרה הדורשים פניה לרופא:
חום גבוה מעל 3 ימים ברציפות.
איבוד הכרה או ישנוניות.
שלשול רירי או דמי.
מיעוט במתן שתן.
הקאות ושלשולים מרובים.
סירוב לשתות.
הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים והכתב הרפואי של ynet