שתף קטע נבחר

המתיחות עם המערב שולחת את ארדואן לזרועות פוטין

תשעה חודשים לאחר המשבר החריף ביחסי אנקרה-מוסקבה בשל הפלת מטוס הקרב הרוסי, נראה שניסיון ההפיכה הכושל קירב בין "שתי המדינות המנודות בעיני המערב". בעוד המערב מגנה בחריפות את פעולות ה"טיהור" של ארדואן, הוא צפוי להגיע לרוסיה בימים הקרובים - ולאותת לעולם שיש לו אופציות אסטרטגיות אחרות

היחסים מתחממים, אבל עדיין יש מחלוקות עמוקות בין המדינות. ולדימיר פוטין ורג'פ טאיפ ארדואן (צילום: AP ,EPA) (צילום: AP ,EPA)
היחסים מתחממים, אבל עדיין יש מחלוקות עמוקות בין המדינות. ולדימיר פוטין ורג'פ טאיפ ארדואן(צילום: AP ,EPA)
בזמן שיחסיה של טורקיה עם אירופה וארצות הברית נהיים יותר ויותר מתוחים לאחר ניסיון ההפיכה הכושל ותוצאותיו, הנשיא רג'פ טאיפ ארדואן צפוי לנסוע ביום שלישי הקרוב לרוסיה ולפגוש את הנשיא ולדימיר פוטין. הביקור המשמעותי הזה, מקווה ארדואן, יגרום למערב לעצור לרגע ולחשוב על יחסו כלפי טורקיה.

 

בכירים טורקים מתעקשים שביקורו של ארדואן בסנט פטרסבורג אינו איתות לכך שטורקיה, החברה בנאט"ו ומועמדת לחברות באיחוד האירופי, מפנה את גבה למערב. להיפך, הם אומרים – הביקור הוא צעד נוסף בחימום היחסים עם רוסיה, מהלך שהחל שבועות לפני ניסיון ההפיכה הכושל ב-15 ביולי.

 

אך ההתקרבות למוסקבה, שהטילה סנקציות מסחריות לפני תשעה חודשים לאחר שטורקיה הפילה מטוס קרב רוסי בקרבת הגבול הסורי, מגיעה לאחר שיחסיה של אנקרה עם המערב הגיעו לנקודה מפולגת במיוחד. ארדואן, וטורקים רבים, מתקוממים על מה שהם מתארים בתור דאגה מערבית לענישה הנרחבת שלאחר אירועי ניסיון ההפיכה, אבל אדישות מוחלטת לאירועים הקשים עצמם שבמסגרתם נהרגו 230 בני אדם.

 

"כאילו אנחנו מכוכבי לכת שונים"

הממשלה הטורקית הטילה את האחריות לניסיון ההפיכה על חסידיו של איש דת גולה החי בארה"ב, פתהוללה גולן, ו"טיהרה" את מוסדות השלטון מעשרות אלפים החשודים בתמיכה בניסיון ההפיכה או בגולן, בהם מורים, שוטרים, שופטים וחיילים. מדינות המערב טוענות כי טיהור הרשויות היה מהיר מדי ונעשה ללא כל הבחנה.

 

היחסים בין טורקיה למערב בצומת כל כך קשה, ששר החוץ הגרמני אמר השבוע שאין כל בסיס לדיונים בין הצדדים. "אנחנו מדברים אחד עם השני כאילו אנחנו נציגים מכוכבי לכת שונים לגמרי", אמר. הקנצלר של אוסטריה הוסיף כי יש גם להשעות את הדיונים סביב הצטרפותה של טורקיה לאיחוד האירופי.

 

 

 

 

 (צילום: MCT) (צילום: MCT)
(צילום: MCT)
 

"עבור ארדואן, הפגישה הזו עם פוטין היא בהחלט ניסיון לאותת לחברותיה של טורקיה במערב שיש למדינה אופציות אסטרטגיות אחרות", אמר סינאן אולגן, דיפולומט טורקי לשעבר ואנליסט בינלאומי. "ישנו משחק תפיסתי שטורקיה יכולה להימשך אסטרטגית לרוסיה אם לא יהיה ניתן לשמר את היחסים עם המערב. ישנו גם תמריץ בצד הרוסי להשתמש במשבר בין טורקיה למערב כדי לערער את הלכידות של נאט"ו".

 

פגישתו של ארדואן עם פוטין תהיה הפעם השנייה שהמנהיג הטורקי נפגש עם מנהיג מדינה זרה מאז ניסיון ההפיכה, זאת לאחר שנשיא קזחסטן הגיע לאנקרה. בכירים טורקים תהו מדוע שום מנהיג מערבי לא הביע סולידריות.

 

"הן רוסיה והן טורקיה נחשבות מדינות מנודות בעיניי המערב", אמר אנדריי קורטונוב, מנכ"ל המועצה הרוסית ליחסים בינלאומיים, ארגון המקורב למשרד החוץ הרוסי. "על פני השטח, ניסיון ההפיכה הכושל משך את טורקיה קרוב יותר לרוסיה. אך עדיין ישנם חילוקי דעות משמעותיים בין שתי המדינות".

 

המחלוקות בין המדינות טמועות בין היתר בסוגייה הסורית, שבמסגרתה תומכת רוסיה בנשיא בשאר אסד אך אנקרה רוצה שיסולק מהשלטון. גם בדרום הקווקז ישנם הבדלים במדיניות שתי המדינות, כאשר טורקיה תמכה באזרבייג'ן במאבקה מול ארמניה, בת בריתה של רוסיה, באזור הבדלני נגורנו קרבאך.

 

"הפגישה בין פוטין לארדואן תראה עד כמה שני הצדדים מוכנים להתפשר", הבהיר קורטונוב. "השאלה היא אם המהלך הנוכחי של רגיעה טקטית יכול להיות מתורגם לשותפות אסטרטגית עמוקה".

 

"רוצים סולידריות מהמערב - ולא מקבלים כלום"

וושינגטון ככל הנראה תעקוב אחר הפגישה הזו מקרוב. יחסיה עם אנקרה מתוחים במיוחד לאור שהותו של איש הדית בארה"ב, שכאמור מואשם על ידי שלטונו של ארדואן בניהול הניסיון הצבאי להפיל את הנשיא מהשלטון.

 

גולן, שחי בגלות מרצון בפנסילבניה מאז 1999, מכחיש כל מעורבות בניסיון ההפיכה ובוושינגטון כבר אמרו כי יסגירו אותו רק בתנאי שטורקיה תספק ראיות ממשיות למעורבותו באירועים. מזכיר המדינה האמריקני ג'ון קרי צפוי לבקר בטורקיה בסוף החודש, כך אמרו בכירים, כאשר הנושא של גולן ככל הנראה יעמוד בלב פגישותיו עם נציגים באנקרה.

 

"בתקופה כזו, הפסיכולוגיה הציבורית של טורקיה מצפה לגילויי סולידריות ואחווה, אבל זה לא מה שאנחנו מקבלים מהמערב", הבהיר פארוק לוגוגלו, שגריר טורקיה לארה"ב לשעבר ופוליטיקאי בכיר באופוזיציה החילונית.

 

בעוד העיתוי של ניסעתו של ארדואן לרוסיה עשוי להתפרש כאיתות למערב, לוגוגלו אמר כי הוא מטיל ספק בכך שהמהלך אכן יהיה חיבוק רוסי מלא או נזק בלתי הפיך ליחסים עם ארה"ב. "היחסים שהין טורקיה לארה"ב הם כמו נישואים קתוליים: אין כזה דבר גירושים", אמר. "שני הצדדים צריכים אחד את השני. היחסים כבר עמדו שלא מעט מבחנים בעברף ואני חושב שאנחנו נתגבר גם על המכשול הנוכחי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, AFP
היחסים מתחממים. פוטין וארדואן
צילום: AP, AFP
מומלצים