"צחקנו שנמות בתאונת טיפוס במקום בית אבות"
ד"ר ניקה צ'נקוב, בעצמה מטפסת הרים, מספרת על בן זוגה בוריס גורפינקל שנהרג בטיפוס בהר אושבה בגיאורגיה: "בפעם האחרונה שדיברתי איתו הוא נשמע מהוסס". אבל היא מצהירה: "אמשיך לטפס על הרים ברמת סיכון נמוכה"
"פעם אמרנו שהלוואי שלא נירקב בבית אבות אלא ניהרג בתאונת טיפוס. זה היה בצחוק מהול ברצינות. הכוונה הייתה שגם בגיל 80-70 נמשיך לטפס על הרים", כך סיפרה הבוקר (יום א') ד"ר ניקה צ'נקוב, זוגתו של בוריס גורפינקל שנהרג בשבוע שעבר עם חברו מיכאל לויאנט בתאונת הטיפוס בהר אושבה בגיאורגיה.
"ביום ראשון שעבר דיברתי בפעם האחרונה עם בוריס. הוא נשמע מהוסס כי הם עמדו בפני אתגר רציני ולא היו בטוחים במאמץ הפיזי לעבור את המסלול", היא ממשיכה. "לא ניסיתי להניא אותו מהמשך המסלול. מאוד סמכתי עליו וקיוויתי שהם ירדו מההר כי זה הר מאתגר והפכפך. בוריס כבר עמד באתגרים גדולים ומורכבים יותר".
הם הכירו לפני יותר מעשור שנים בפעילות משותפת בחוגי טיפוס הרים בישראל. לפני כחמש שנים הפכה ההיכרות לזוגיות משפחתית ולהורות משותפת לאביגיל (4) ואמה (3 חודשים). הם התגוררו בקיבוץ משמר העמק.
"מאחר שגם אני מטפסת הרים לא הייתי דאגנית", אומרת צ'נקוב. "תמיד יש חשש, כמו בכל ספורט אתגרי. אחרי שהם לא יצרו קשר במשך שלושה ימים מאז שיצאו לטיפוס, לא ענו על מיילים והודעות, פניתי לחברת הביטוח והם הפעילו את חברת החילוץ מגנוס. אז התחילו מחשבות שליליות. אתה בולם את המחשבות ומקווה שהם התעכבו בגלל מזג האוויר או תקלה טכנית".
אמש, לאחר פרסום ההודעה הרשמית על מותם של שני המטפסים הישראלים, שוחחה צ'נקוב עם פסיכולוגית ילדים וזו ייעצה לה לספר לבת אביגיל על האסון. "היא הבינה בהתאם לרמה שלה", מסבירה צ'נקוב. "היא בכתה, היא שאלה בסוף אם אבא מת ואמרה שהיא רוצה לנסוע לגיאורגיה לראות איפה אבא מת".
- את תמשיכי לטפס?
"אני אמשיך לעסוק בזה אבל ברמת סיכון נמוכה".
גורפינקל נולד באוקראינה ועלה לארץ בגיל 21 לאחר ששירת בצבא הרוסי. הוא היה בעל שני תארים - בפיזיקה ומתמטיקה, ועבד כמורה לפיזיקה, מתמטיקה ומחשבים בבית ספר תיכון מגידו. בעבר, כשנשאל על תחביבו, סיפר בסרט שערכו בקיבוצו: "אני לא תוקף את ההר. זה טיפשי בעיניי, אני כל כך קטן לעומת ההר הגדול, אבל כשאני מתמודד עם ההר - אני מתמודד מולי. מול החולשות שלי, הפחדים שלי. זו עבודה מאוד קשה שצריך לבצע".
נסיבות התאונה בחבל מסטייה שבצפון מערב גיאורגיה עדיין לא ברורות. גופותיהם של גורפינקל, לויאנט ושני מטפסים נוספים – שבדי ורוסי – אותרו על ידי יחידת החילוץ של חבל מסטייה ומסוק של רשות החירום הממלכתית של גיאורגיה.
לויאנט, שעלה לישראל בגיל 21, עבד כמהנדס בחברת קואלקום באזור ההיי-טק מת"מ שבדרום חיפה. אחיו סיפר שהוא עסק בטיפוס הרים מגיל צעיר. הוא הותיר אחריו הורים, בת זוג ושלושה ילדים.