הפטיטיס C: איך להילחם במחלה
כשני אחוזים מהאוכלוסייה, שהם כ-100 אלף איש, נשאי נגיף הפטיטיס סי, אבל לא כולם מודעים לכך. מהם התסמינים שצריכים לעורר חשד ומה הטיפול? צפו בדיון באולפן ynet
בשיתוף עמותת ח"ץ
הפטיטיס או "צהבת" פירושה דלקת של הכבד. דלקת כבד נגיפית מסוג C (הפטיטיס C) מועברת בד"כ במגע של דם עם דם נגוע בנגיף (הנגיף מחולל המחלה). בישראל חיים כ-100,000 נשאי נגיף ההפטיטיס C, שהם כ-2% מהאוכלוסייה.
רובם (כ-80% מהם) אינם מודעים כלל למחלתם, כיוון שאינם חשים תסמינים כלשהם. נגיף הפטיטיס C גורם לדלקת כרונית בכבד שעלולה לפגוע בתפקוד הכבד ולהוביל לשחמת. הפטיטיס C הוא הגורם העיקרי לסרטן כבד ולצורך בהשתלת כבד.
קראו עוד
הפטיטיס C: הקושי לאבחן - והתסמינים הנפוצים
זיהום כרוני של הפטיטיס C: מהגילוי לריפוי
הפטיטיס C: האם המחלה עתידה להיעלם?
מדובר בבעיה בריאותית ציבורית עולמית המשפיעה על מיליונים מדי שנה. לפי הערכה, ישנם כ-180 מיליון אנשים בעולם הסובלים מהמחלה ובכל שנה נדבקים ממנה כ-4 מיליון בני אדם.
מחקרים עדכניים על חולי הפטיטיס C מראים עליה בתחלואה, שיעורי אשפוז גבוהים יותר, ושיעורי תמותה גבוהים פי שלושה מאלו של האוכלוסייה הכללית. בין 20% ל 30% מהחולים הכרוניים בהפטיטיס C מפתחים שחמת כבד, ו-1-4% מפתחים גם סרטן ראשוני בכבד.
כשמדובר על סרטן הכבד, אחוז התמותה גבוה מאוד, מכיוון שתקופת ההישרדות עם סרטן כבד מוגבלת. כשמדובר על שחמת הכבד, 33% מהחולים עם הפטיטיס כרונית נפטרים תוך 10 שנים.
קיימות מספר אוכלוסיות עיקריות הנמצאות בסיכון להידבק במחלה:
מי שקיבל עירוי דם נגוע לפני 1992 (כשהתחילו לבדוק כל מנת דם לקיומו של הנגיף)
עולים ממדינות חבר העמים לשעבר
המזריקים סמים, אפילו באופן חד פעמי
קבוצות סיכון נוספות כוללות:
חולי כליות המטופלים בדיאליזה
נשאי/חולי איידס
המבצעים קעקועי פירסינג באמצעות מחטים ומכשור לא סטרילי
עובדי מערכת הבריאות שנדקרו ונחשפו לדם נגוע בנגיף
מי שנולד לאם חולה במחלה
לאתר עמותת ח"ץ - ארגון ישראלי לבריאות הכבד
לעמוד הפייסבוק
למידע על המחלה - באתר משרד הבריאות