שתף קטע נבחר

 

האם מותר לטבול במקווה עם גבס?

במקרה של שבר שדורש גבס, כיצד ניתן לטבול במקווה - והאם בכלל מותר לטבול? מסתבר שמדובר בבעיה לא פשוטה כלל ועיקר. הרב מסביר מתי אי אפשר להתיר, ומתי אפשר להקל

שאלה:

שברתי את הרגל, ואני מגובסת חצי רגל מלמטה. איך אפשר לטבול במקווה עם רגל מגובסת? אני לא יכולה להתכופף לתוך המים, ואני צריכה להיות בגבס עוד חודש ימים (ז'נה).

 

 

<< לכל השו"תים במדור החדשו"ת >>

 

תשובה:

בעת הטבילה במקווה יש צורך שכל הגוף יבוא במגע עם המים ללא חציצה, ולכן טבילה עם גבס מהווה בעיה, משום שהגבס חוצץ בין המים לגוף. לפיכך, לכתחילה רצוי שלא לטבול כל עוד יש גבס, ויש מקום להתיר טבילה עם גבס רק במקרה שיש רווח בין הגבס לגוף, והמים יכולים להיכנס.

 

בדרך כלל אין רווח כזה, ולכן צריך לחפש פתרון אחר; אם הדבר מתאפשר - יש להסיר את הגבס לפני הטבילה, ולגבס את הרגל בשנית לאחריה. ברם, אפשר לעשות זאת רק לאחר איחוי ראשוני של השבר, שנמשך בדרך כלל כשלושה שבועות, שכן קודם לכן קיים סיכון של תזוזה בשבר, כאבים חזקים ונפיחות מחודשת. כמו כן, יש צורך בטיפול של רופא בתהליך. מכון פוע"ה עשוי לסייע במציאת רופא שיהיה מוכן לסייע בכך.

 

אם אי אפשר להסיר את הגבס לזמן הטבילה, ואתם יכולים למשול ברוחכם ולהימנע מעבירה כגון קִרבה גופנית עד להסרת הגבס, יש לחכות עד שהגבס יוסר.

 

במקרים שבהם יש קושי רב להמתין עד להסרת הגבס, יש מקום לסמוך על דעתם של פוסקים מסוימים שהקלו בשעת הדחק לטבול עם הגבס (כגון ציץ אליעזר, חלק ד סימן ט). במקרה שעושים זאת, רצוי לקצר את שהיית הגבס במים ככל שניתן, ולייבש אותו מיד לאחר מכן באמצעות מייבש שיער, תוך זהירות שלא לגרום לכוויות.

 

מתי אפשר להקל?

טבילה עם הגבס עלולה לגרום לקלקולו, ולכן יש שהתירו לעטוף את הגבס בניילון. אולם אם עושים זאת, יש לעטוף אותו באופן שהניילון ייצמד לגבס, לא יגלוש מעבר לגבס כלל, ולא ימנע כניסת מים מתחת לגבס.

 

 

יש יותר מקום לסמוך על הדעה המקלה לטבול עם גבס במקרה שהגבס הונח לתקופה ממושכת של שלושה חודשים ומעלה, ובמקרה שבני הזוג טרם קיימו מצוות פריה ורביה. כמו כן, יש יותר מקום להקל אם האישה איננה נוהגת לכסות את הגבס כשהיא יוצאת מחוץ לביתה, משום שחציצה על מיעוט הגוף שהאדם לא מקפיד עליה, ולא אכפת לו שהיא תיראה, אינה מונעת טבילה.

 

יהי רצון ש-ה' ישלח רפואה שלימה לכל מכותייך בתוך שאר חולי ישראל (משיב: הרב רונן לוביץ, רבה של ניר עציון).

 

  • לבירורים ושאלות אפשר לפנות למענה הטלפוני של צהר בענייני בהלכה. ימים א'-ה', בין השעות 19:00-23:00, בטלפון 1-800-200-377.
  •  

    לפנייה לכתב/ת
     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: shutterstock
    על שבר בת עמי
    צילום: shutterstock
    מומלצים