טעויות של הורים בהרטבת לילה של הילדים
מעירים את הילד בלילה, מענישים אותו ואוסרים עליו לשתות לפני השינה. לרגל פתיחתו המחודשת של פורום הרטבת לילה ב-ynet, קיבצנו עבורכם את הטעויות הנפוצות של הורים, וגם - דרכי הטיפול האפקטיביות שישימו סוף לבעיה
עשרות מיליוני ילדים בכל העולם סובלים מהרטבת לילה. למרות היקף התופעה, הידע של הורים בנושא מוגבל ביותר, ועקב כך הם עושים לא מעט שגיאות בהתמודדותם עם הבעיה.
בניגוד למה שמקובל לחשוב, הרטבה במרבית המקרים (מעל 90%) אינה בעיה רפואית או פסיכולוגית, אלא נובעת מליקוי בלמידת התאפקות בזמן שינה וקשורה לשינה מאד עמוקה. מדובר בילדים בריאים שלא למדו להפעיל את מנגנון הרפלקסים במצב של שינה, ובמקום לכווץ את שרירי הסוגר של השלפוחית במצב של לחץ, הם עושים את הפעולה ההפוכה ומרפים את השרירים. הורים מתארים ניסיונות לקחת את ילדם לשירותים בלילה, כמצב של גרירת שק תפוחי אדמה. הילד אינו מרגיש שלוקחים אותו, הוא מבולבל ובבוקר אינו זוכר שלקחו אותו.
שגיאות אופייניות של הורים
מעירים את הילד בלילה: מדובר בשגיאה הנפוצה ביותר. במקרה כזה האחריות מועברת מהילד להורים. הילד מרוקן את השלפוחית במצב של שינה, ללא קשר לגירוי מהשלפוחית. אין כל תהליך של למידה. הילד מורגל לרוקן את השלפוחית בזמן שינה.
הגבלת שתייה לפני השינה: השיטה פסולה, מאחר ומרגילים את השלפוחית לתפקד בלילה עם כמויות קטנות של נוזלים.
השפלת או הענשת הילד המרטיב: ילד בן שש וחצי חזר הביתה עם אביו, ממרר בבכי. התברר שהאב, בניסיון לעורר את המוטיבציה של בנו להיגמל, פנה אל הילדים במגרש המשחקים ושאל אם ראו כבר ילד בכתה א' שעדיין מרטיב. הילד הנכלם לא ידע את נפשו מרוב בושה. הורים רבים עושים שגיאות כמו הענשת או השפלת הילד המרטיב או התעלמות מוחלטת מקיום הבעיה. הורים חייבים להבין כי הסובל העיקרי הוא הילד עצמו. פעולת ההרטבה בלילה איננה מודעת והילד איננו מרטיב במתכוון. כאשר ההורה משדר לילד אכזבה או מעניש אותו הוא גורם להחרפת המצב.
שימוש בחיתולים מעבר לגיל חמש: החתלת הילד לא רק שאינה מסייעת לתהליך הגמילה, היא מדכאת את המוטיבציה להיגמל. חיתול בגילאים גבוהים עלול לפגוע בדימוי העצמי של הילד.
אל תפספסו:
- המחיר של ציפיות מוגזמות מהילדים
- מלמדים את הילדים על צבעים ב-3 שלבים
שיטות טיפול בהרטבה
טיפול תרופתי: יתרונות של הטיפול התרופתי בכך שהוא קל לביצוע ואינו מחייב הכנות מיוחדות. החיסרון העיקרי הוא שברגע שמפסיקים להשתמש בתרופה, יש סיכויים גבוהים ביותר לחזרה להרטבה (60%-90%). חיסרון נוסף הוא בתופעות לוואי אפשריות. התרופות חייבות במרשם ובפיקוח של רופא. לא מקובל להתחיל בטיפול תרופתי לפני גיל 6-7.
טיפולים אלטרנטיביים ושיטות אחרות: הומאופתיה, רפלקסולוגיה, שיאצו, אקופונקטורה, היפנוזה, דיאטות סופחות נוזלים ופרחי באך. טיפולים אלו לא הוכחו כיעילים בטיפול בהרטבה.
פסיכותרפיה: השיטה מתאימה רק כאשר סיבת ההרטבה היא פסיכולוגית. הטיפול לא יהיה בהרטבה עצמה, אלא בגורמים הפסיכולוגיים שהביאו להרטבה. טיפול פסיכותרפי במרטיב שסיבת ההרטבה אינה על רקע נפשי, עלול לגרום לנזק, מאחר והטיפול לא יביא לשיפור ותחושת האכזבה והכישלון של המטופל רק תתגבר.
טיפול עם זמזם: בטיפול נעשה שימוש במכשיר המתחיל לצלצל בתחילת ההרטבה. הצלצול אמור להפעיל את מנגנון הרפלקסים וליצור תהליך של למידה. מטרת הטיפול, בניגוד למה שסוברים רבים, אינה ללמד את הילד להתעורר, אלא ללמד אותו להתאפק. גם כאשר הילד אינו מתעורר, הצלצול פועל על המנגנון התת הכרתי שלו.
קיימים שני סוגים של מכשירים - הזמזם והפיפימון:
הזמזם: המכשיר מוצמד לגוף הילד ויש לו מספר חסרונות. הוא אינו בטיחותי מאחר והמגע בין השתן החומצי ללוחית החיישנים עלול לגרום לקורוזיה ולהפרשת חומצה על עור הילד. תזוזת הילד במיטה עלולה לגרום לשפשוף וגירוי בעור. הילד יכול לנתקו בשינה או לכסותו בשמיכה ואז הצלצול יעומעם. ילדים רבים מתנגדים לישון כאשר חוטים מחוברים לגופם. חלק מהזמזמים פועלים באופן אלחוטי כאשר המשדר מונח מתחת לתחתוני הילד. מכשירים אלו פועלים על גלי רדיו וקיימת סכנת קרינה.
הפיפימון: המכשיר מורכב מסדינית עם חיישנים הממוקמת מתחת לסדין ומחוברת לפעמונית ליד המיטה. המכשיר בטיחותי לחלוטין מאחר ואין מגע עם גוף הילד. עוצמת הצלצול גבוהה ומאפשרת התניית הרפלקסים. הטיפול עם מכשיר מביא ל-40%-50% גמילה, כאשר הוא מלווה על ידי איש מקצוע. אצל כל שאר המרטיבים, המכשיר בלבד אינו מספק וחייבים להוסיף לטיפול אלמנטים למידתיים נוספים לגמילה מוחלטת.
הטיפול ההתנהגותי המשולב: מדובר במכשיר שפיתחתי, המבוסס על נסיון קליני ומחקרי עם למעלה מ-40 אלף מרטיבים מגיל 4 עד 35. הטיפול מותאם באופן אישי לפציינט בהתאם למצבו. בטיפול נעשה שימוש במכשיר הפיפימון. בנוסף, משולבים אלמנטים נוספים כמו תרגילי התאפקות, תרגול שרירים טבעתיים, שתיית לחץ, מערך חיזוקים חיוביים לטווח קצר ובינוני, סוגסטיה, תרגילי הרפיה במצבי לחץ, הדרכת הורים ועוד. הטיפול מיועד לגילאים 4 ומעלה, נמשך כ-3-5 חודשים ומניב מעל 90% גמילה.
לכתבות נוספות - היכנסו לפייסבוק הורים של ynet
TheraPee - הטיפול האינטרנטי הממוחשב: מאחר ואין בעולם פתרונות הולמים לבעיית ההרטבה, נבנתה תוכנת מחשב המדמה באופן מדויק את הטיפול ההתנהגותי המשולב הניתן במרפאה. תוכנה זו מאפשרת לעשות את הטיפול מהבית, ללא צורך להגיע פיזית למרפאת הרטבה.
זוהו כל המצבים האפשריים על סמך טיפול בעשרות אלפי ילדים, ופותחה תוכנת מחשב המאפשרת, על ידי שימוש באלגוריתמים מורכבים, לדמות באופן מדויק את הטיפול הניתן במרפאה.
ההורים והילד מזינים את הנתונים, ובתגובה, התוכנה בוחרת את המענה שייתן המטפל. המענה ניתן באמצעות מספר רב של סרטוני וידאו בהם מצולם המטפל מדבר אל הילד והוריו, כאשר הסרטון או סדרת הסרטונים זהים לתגובה הניתנת במרפאה.
תוצאות הטיפול, אינן נופלות מתוצאות הטיפול במרפאה עם מטפל אמיתי. זהו הטיפול הראשון והיחיד בעולם המבוצע online. המערכת מאפשרת לכל ילד מרטיב בעולם לקבל טיפול בהרטבה בביתו בשפת האם שלו וללא צורך במעורבות של מטפל במרפאה. המערכת פועלת כיום באנגלית, ספרדית, טורקית ועברית.
הכותב הוא פסיכותרפיסט, מומחה בטיפול בבעיות הרטבה. רוצים להתייעץ בנושא? היכנסו לפורום הרטבת לילה