היועמ"ש: העתקת עמונה לאדמות סמוכות - סוגיה משפטית כבדת משקל
עם זאת הבהיר מנדלבליט בדיון בלשכתו על פינוי המאחז כי "אין מניעה משפטית" לבחון את מעמד האדמות הסמוכות למאחז כדי להקים בהן את היישוב החדש. בחודש שעבר אמר היועמ"ש כי הסדרת מעמד יישובים שהוקמו על אדמות פלסטניות פרטיות אינה חוקתית
היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט קיים אמש (יום א') בלשכתו דיון בהצעה של ועדת ההסדרה לפינוי עמונה, שהוקמה בשנה שעברה על ידי שרת המשפטים איילת שקד, שלפיה יש להקים את ההתנחלות עמונה באדמות סמוכות למיקומה הנוכחי – במבנים נפקדים. במהלך הדיון, שבו השתתפו גם פרקליט המדינה שני ניצן, המשנים ליועמ"ש, חברי צוות ההסדרה ונציג משרדי הממשלה הרלוונטיים, הבהיר מנדלבליט כי מדובר ב"סוגיה משפטית כבדת משקל", אך כי אין מניעה משפטית לבחון את הנושא.
בחודש שעבר דווח כי היועץ המשפטי לממשלה מתנגד לחוק ההסדרה ואף אמר כי הפתרון המוצע להסדרת מעמדם של עמונה, ויישובים אחרים שהוקמו על אדמות פלסטיניות פרטיות ביהודה ושומרון, אינו חוקתי ולא יעבור את מבחן בג"ץ. מעבר לכך, הוסיף היועמ"ש, הוא יזיק להתיישבות.
לפני כשנתיים הורו שופטי בג"ץ להרוס את כל הבתים במאחז עמונה שבמועצה האזורית מטה בנימין עד לסוף שנת 2016. נשיא בית המשפט העליון דאז, השופט אשר גרוניס, כתב בהחלטה כי "נוכח הקושי הגלום בביצוע ההריסה, שהרי מרבית המבנים משמשים למגורים, ועל מנת שתהיה אפשרות לבחון חלופות למגורי התושבים, אנו מורים כי הצווים ימומשו תוך שנתיים מיום מתן פסק דין זה".
לפני כשנה הקימה השרה שקד את ועדת ההסדרה לבחינת אפשרות הכשרת מעמדם החוקי של יישובים בלתי חוקיים בשטחים. הוועדה המליצה לפנות את המאחז אך להקימו מחדש בקרקעות סמוכות, שלפי עמדת חברי הוועדה ניתן להגדיר "נכסי נפקדים". על פי הסדר זה, קרקעות פרטיות, שבשלב זה בעליהן לא נמצאים, יאוכלסו על ידי אנשי עמונה וייעשה הסדר לפצות את הבעלים בעתיד.
הסדר זה נחשב בעייתי על פי החוק הישראלי והבינלאומי, ובית המשפט אפשר אותו בעבר רק במקרים נדירים. ישראל חוששת גם מתביעות של בית הדין הבינלאומי הפלילי בהאג ומגינוי על ידי האו"ם.
בדיון אמש בלשכתו הבהיר היועץ מנדלבליט כי המלצה זו "מעוררת סוגיות משפטיות כבדות משקל", בין השאר גם בתחום דיני הקניין ומעמדם של נכסי נפקדים, ובתחום דיני התכנון והבנייה. היועץ הבהיר כי נקודת המוצא להסדרה אפשרית תהיה "הקפדה ללא פשרות על קיום שלטון החוק בכלל, וביו"ש בפרט".
בהתייחסו להמלצות הצוות, סיכם מנדלבליט שאין מניעה משפטית לבחון את מעמדן הקנייני של החלקות הסמוכות שקיימת לגביהן הערכה ראשונית להיותן נכסי נפקדים, וזאת כדי שיהיה אפשר לדון באופן מסודר ויסודי בהמלצת צוות ההסדרה.