שתף קטע נבחר

הנחיות משרד הבריאות שיחסכו לכם כסף על קרם הגנה

משרד הבריאות הפיץ מסמך הנחיות בו מפורטים השלבים למריחה נכונה של קרם הגנה מהשמש. המסמך בודק ומשיב אחת ולתמיד: האם קרם יקר יותר באמת טוב יותר, ועד כמה יעילים הקרמים עם מקדם הגנה הגבוה מ-50

האם מרחתם נכון את מסנן הקרינה מהשמש ועד כמה קרם יקר באמת טוב יותר? משרד הבריאות, בשיתוף האגודה למלחמה בסרטן, הפיץ מסמך הנחיות חדש הקובע כיצד יש להתמרח נגד קרני השמש המזיקות להגנה מסרטן, מאיזה גיל ניתן להשתמש בקרם ההגנה, מה תוקף המוצרים השונים ועד כמה תכשירים שעולים יותר באמת יעילים מאחרים.

 

להגנה אפקטיבית, ממליץ משרד הבריאות למרוח קרם הגנה בנדיבות: כמות קרם ההגנה הנדרשת על מנת שתסופק מידת ההגנה המוצהרת עליו הינה כמות של 35 גרם לאדם בוגר (כמות של כ-6 כפיות). רוב הצרכנים משתמשים בכמות קטנה מכך, וכך נגרם אובדן יעילות התכשיר.

 

במשרד מבהירים כי אין תכשיר המגן מקרינת השמש באופן מוחלט, ולכן אין להאריך את משך השהייה בשמש גם אם נעשה שימוש בתכשיר הגנה. כדי להבטיח הגנה רצופה, יש לחדש את המריחה בכל שעתיים, וכן לאחר שחייה, הזעה וניגוב העור במגבת. במקרה של שחייה או הזעה כדאי להשתמש במקדם הגנה עמיד במים.

  

מסנן קרינה. איזו כמות צריך למרוח? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מסנן קרינה. איזו כמות צריך למרוח?(צילום: shutterstock)

 

סוגי הקרינה המזיקים

תכשירי ההגנה מפני השמש המכילים מסנני קרינה על סגולה, מיועדים לשימוש חיצוני על העור והם נמכרים במרקמים שונים של קרם, ספריי וג'ל. הם אמורים להגן מפני שני סוגי קרינת UV אולטרא סגולה (מתוך 3 קיימות) לפי אורך הגל.

 

קרני UVC הן קרניים בעלות אורך גל קצר של 100 עד 290 ננומטר הנספגות על ידי שכבת האוזון ואינן מגיעות לפני כדור הארץ. קרני UVB הן בעלות אורך גל בינוני של 290 עד 320 ננומטר והן הקרניים "המשזפות".

 

קרני ה-UVB חודרות אל שכבת העור העליונה אפידרמיס ומעודדות את תאי המלנוציטים לייצר יותר מלנין, שהוא הפיגמנט המקנה לעור את צבעו. כיום ידוע כי לקרינה זו גם תרומה בהתפתחות סרטן העור.

 

קרני UVA הן בעלות אורך גל ארוך של 320 עד 400 ננומטר. לקרניים אלו יש חוזק זהה לכל אורך השנה ואין משמעות לחודשי השנה או למידת המרחק של כדור הארץ מן השמש.

 

קרניים אלה חודרות דרך בגדים קלים, זכוכיות ומגני רוח, ומשמעות הדבר היא כי גם נסיעה במכונית עם חלונות סגורים אינה מגינה מפני קרינה זו. היא חודרת את שכבת העור החיצונית – האפידרמיס, ומגיעה עד לדרמיס, פוגעת בקולגן ובאלסטין וגורמת להזדקנות העור, לפיגמנטציה ולסוגים שונים של סרטן העור.

 

מדד ההגנה מפני השמש

מוצרי הגנה מהשמש מגנים לרוב מקרינת UVB, חלקם מגנים גם מקרינת UVA. כיום נדרשת הגנה רחבת טווח הכוללת הגנה משני סוגי הקרניים.

 

מדד ההגנה מקרינת UVB נקרא SPF. מדד זה משקף את היחס בין משך הזמן בו התכשיר מגן מפני אדמומיות (אריתמה), למשך הזמן בו מתקבלת אריתמה ללא תכשיר הגנה. עם זאת, אין יתרון ממשי למוצרים בעלי SPF גבוה מ-50, על פני מוצרים אחרים.

 

מכאן, שתוספת ההגנה של תכשירים עם מקדמי הגנה מעל SPF 50 הינה שולית, על אף שתוספת המחיר משמעותית. המלצות גופים רפואיים שונים ברחבי העולם אינן אחידות, אולם טווח מקדם ההגנה המינימלי המומלץ נע בין SPF של 15 עד 30.

 

מרבית תכשירי ההגנה נמכרים ללא תאריך תפוגה, כיוון שאורך חיי המדף שלהם ארוך מ-30 חודשים. במשרד הבריאות קוראים לציבור לשים לב לתאריך "טוב לאחר פתיחה", המציין עד מתי ניתן להשתמש בתכשיר מרגע הפתיחה של האריזה. המשמעות היא שמרגע הפתיחה, התכשיר טוב לשימוש ל-24 חודשים נוספים.

 

את מקדם ההגנה יש לשמור במקום קריר ומוצל ויש להימנע מלאחסן אותו במקום סגור עם טמפרטורה קיצונית כמו רכב חונה.

 

השמש מזיקה לעור שלנו. צפו: 

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למנוע את נזקי השיזוף
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים