שתף קטע נבחר

פריצת דרך עולמית: חולי סרטן יטופלו בתאים מהונדסים גנטית

אונקולוגים מאוניברסיטת סצ'ואן קיבלו בחודש שעבר את האישורים הנדרשים כדי להחדיר לחולי סרטן ריאות גרורתי (שכל טיפול אחר לא עזר להם) תאי T (תאי מערכת החיסון) שנלקחו מדמם והונדסו גנטית בשיטת קריספר - שמהווה תקווה חדשה בעולם הרפואה

פריצת דרך מדעית: אונקולוגים מאוניברסיטת סצ'ואן קיבלו בחודש שעבר את האישורים הנדרשים כדי להחדיר לחולי סרטן ריאות גרורתי (שכל טיפול אחר לא עזר להם) תאי T (תאי מערכת החיסון) שנלקחו מדמם והונדסו גנטית בשיטת קריספר.

 

השיטה היא טכנולוגית העריכה הגנומית המובילה בעולם כיום, ה- CRISPR/Cas9. טכנולוגיית קריספר היא טכנולוגיית הנדסה גנטית בה מוחדרים לתאים סמן מולקולרי שמזהה רצפים גנטיים ספציפיים על כרומוזום ואנזים שחותך את הכרומוזום באזור המסומן וגורם לשיתוק הגן המבוקש.

 

תאי ה-T של החולים הונדסו כך שיושתק אצלם הגן שנקרא PD-1 שבמצב רגיל מונע מתאי T להפעיל תגובה חיסונית ולתקוף תאים בריאים. הכוונה היא להרבות את תאי ה-T המהונדסים בתרבית, להחדיר אותם לדמם של החולים, שם הם ישוטטו, יתכווננו לתאים הסרטניים ויתקפו אותם.

 

בארה"ב נמצא בשלבי אישור ניסוי קליני דומה בו תאי ה-T מהונדסים כך שיושתק הגן PD-1, יושתק גן נוסף וגם יוכנס גן שלישי לפני שהתאים יוחדרו חזרה לחולים. בשנה שעברה אושר בארה"ב שימוש בנוגדנים שחוסמים את החלבון PD-1 לטיפול בסרטן הריאות אך עדיין קשה לנבא עבור כל חולה עד כמה הנוגדנים משפיעים.

 

 

הנדסה גנטית לטיפול במחלות (צילום: Shutterstock) (צילום: Shutterstock)
הנדסה גנטית לטיפול במחלות(צילום: Shutterstock)

 

בקרת טעויות

אחת הבעיות המוכרות בשיטה היא שידוע שעל אף היעילות והדייקנות שלה, עלולות לקרות טעויות בפעילות ועלולה להיות עריכת גן במקום לא נכון בגנום, מה שיכול להוביל לאפקטים מזיקים. חברת גנומיקה סינית תוודא במהלך הניסוי שלא היו שינויים בגנום תאי ה-T המהונדסים לפני שיוחדרו חזרה לחולים.

 

חשש נוסף שקיים הוא שתאי ה-T המהונדסים יעוררו תגובות אוטו-אימוניות, כלומר, מתקפה של מערכת החיסון של החולים כנגד תאים בריאים ברקמות שונות. אחד החוקרים הציע לקחת תאי T מאזור הגידול בריאות ולא מהדם משום שהם כבר התמחו בתקיפת התאים הסרטניים, הבעיה היא שגידולי הריאה לא נגישים כל כך. יש לציין שהטיפול של הנוגדנים לא מעורר תגובות אוטואימוניות. הניסוי הקליני יתחיל בסין עם 10 חולים בשלב ראשון באופן מדורג ויעקוב אחר כל תגובה שהם מפתחים.

 

הזריזות הסינית

לסין יש מוניטין של התקדמות מהירה עם קריספר, לפעמים מהירה מדי. סין נותנת עדיפות גבוהה למחקר ביורפואי. החוקרים אומרים שהם קיבלו אישורים מהר בזכות הניסיון שלהם בתחום הניסויים הקליניים בטיפולי סרטן.

 

אם הניסוי הזה יתקדם כצפוי סין תהיה שוב החלוצה בשימוש בטכנולוגית מעוררת דיון זו. היא היתה הראשונה להנדס קופים בטכנולוגיית קריספר ואף עוברים אנושיים. העוברים בהם השתמשו במחקר שהתפרסם במגזין נייצ'ר באפריל בשנה שעברה לא היו כאלו שיכולים להתפתח עד לידה חיה, אך עדיין המחקר הזה עורר דיון סוער לגבי האם וכיצד יש להשתמש בטכנולוגית קריספר ליצירת שינויים תורשתיים בגנום האנושי.

 

קיימות גם דאגות נוספות. חלק מהמדענים מבקשים לראות עוד מחקרים שבודקים האם הטכנולוגיה מייצרת שינויים מסוכנים לא צפויים בגנום, אחרים דואגים שיצורים מהונדסים בקריספר יפגעו במערך האקולוגי בטבע.

 

טכנולוגית הקריספר בהחלט מהווה תקווה חדשה בעולם הרפואה יחד עם סיכונים חדשים-ישנים, מה שבטוח אנחנו נמשיך לעקוב ולדווח.

 

הטקסט פורסם לראשונה בעמוד הפייסבוק - "מדע גדול, בקטנה"

 

כך מתפתח תא סרטני. צפו:

 

 

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פריצת דרך מדעית
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים