המזונות שיכולים לסייע בבעיות פוריות
עודף משקל ותת משקל, הן של הגבר והן של האישה, מפחיתים את הסיכויים לכניסה להריון בעקבות הפרעה לתהליך הביוץ התקין. מהי "דיאטת הפוריות" ואיך היא עשויה לעזור לתהליך הפריון?
לפי הסטטיסטיקה כ-10% מהאוכלוסייה יחוו קשיים בכניסה להריון. ישנן סיבות רבות לבעיות פוריות. חלק מהבעיות דורשות טיפולים מסוגים שונים כמו פרוצדורות ניתוחיות, טיפולים הורמונליים ועוד. בחלק מהמקרים הסיבות לבעיות הפוריות הן בהחלט בשליטתנו.
קראו עוד
טיפולי פוריות: איך זה מתבצע, מי זכאי ואיך מתחילים
הגורם המפתיע שמשפיע על הפוריות
טיפולי פוריות: 6 חידושים שיעזרו להיכנס להריון
משקל ופוריות
עודף משקל ותזונה משפיעים בצורה משמעותית על היכולת להשיג הריון. גם זוגות הנמצאים בטיפולי IVF יכולים בהחלט לשפר את הסיכוי להריון בעזרת הרגלי תזונה, פעילות גופנית וסגנון חיים בריא.
כהכנה לקראת הריון חשוב לשאוף למשקל גוף בריא. עודף משקל והשמנה מפחיתים את הסיכויים לכניסה להריון בעקבות הפרעה לתהליך הביוץ התקין. חשוב לציין, שגם לנשים בתת משקל צפויה בעיה בביוץ ובמחזור חודשי, בגלל חוסר ברקמת שומן שחשובה מאוד לתהליכים ההורמונליים הקשורים לביוץ.
נתונים מצביעים על כך שכ-30% מהמקרים של בעיות פריון קשורים בבעיות משקל עודף משקל וגם לתת משקל. במחקר גדול נמצא, שטווח משקל אופטימלי לפוריות נמצא בטווחי = BMI 18.5-24.
בנשים עם עודף משקל והשמנה תספיק לעתים ירידה של 10%-5% מהמשקל על מנת לשפר תהליכי ביוץ ולהשיג הריון. בנשים עם תת משקל של פחות מ-BMI 19 נראה מחזור לא סדיר ולעיתים העדר ביוץ.
במידה שיש צורך בירידה במשקל לקראת כניסה להריון, חשוב להימנע מדיאטות קיצוניות ומומלץ להתייעץ עם דיאטנית קלינית מוסמכת.
נשים במשקל תקין או נמוך שמתעמלות באופן אינטנסיבי 5 שעות ויותר בשבוע, עלולות לסבול מהיעדר ביוץ ובעיות פריון.
שמירה על משקל בריא חשובה גם לפוריות הגבר. השמנה עלולה לשנות רמות טסטוסטרון והורמונים נוספים ולפגוע בספירת הזרע ובתנועתיות שלו. בנוסף, למשקל הגוף ישנם עוד גורמים תזונתיים שמשפיעים על פוריות הגבר.
חוסר ברזל ופוריות
לפי הערכות, כרבע מאוכלוסיית העולם סובלת מחסר ברזל. גם בישראל נשים רבות סובלות מחסר ברזל.
לפי נתונים שנאספו במחקר האחיות הגדול בארה"ב שכלל 18,544 אחיות בגיל פריון שניסו להיכנס להריון, ראו ש-25% מהמקרים של בעיות פוריות נבעו מהפרעות בביוץ. לפי מחקר זה ברזל ממקור צמחי ומתוסף הורידו ככל הנראה את הסיכון להפרעות הביוץ.
ניתן להשלים את המחסור בברזל מהמזונות הבאים: קטניות, טחינה משומשום מלא, גרעינים אגוזים ושקדים, ירקות עליים, דגנים מלאים ודגנים המועשרים בברזל. כדי לשפר ספיגת ברזל ממזונות אלה מומלץ לאוכלם עם מזון עשיר בוויטמין C – פירות הדר, פלפל אדום, קיווי, תות שדה.
מהי דיאטת הפוריות?
בעקבות מחקר האחיות פרסמו חוקרים מאוניברסיטת הרווארד המלצות לדיאטה שתשפר פוריות. נמצא, שבנשים עם בעיות ביוץ ופריון אשר הקפידו על עקרונות "דיאטת הפוריות" היה 66% פחות סיכוי לבעיות ביוץ יחסית לקבוצת הנשים שלא הקפידה.
גם בנשים שבעיית הפריון שלהן לא נבעה מבעיות ביוץ, נראתה ירידה של 27% בסיכון לאי פריון לאחר הקפדה על "דיאטת הפוריות".
עקרונות הדיאטה:
פחות שומן טראנס: סוג שומן שנמצא בחטיפים ומאפים מוכנים צ'יפס וסוגים שונים של מרגרינה. חשוב להגביל צריכת שומן טראנס לעד 4 גר' ביום. ניתן למצוא נתונים לגבי תכולת שומן טראנס בטבלת הסימון התזונתי על אריזת המוצר.
יותר שומן בריא: שמן זית טחינה אבוקדו אגוזים שקדים ואומגה 3 מדגי ים.
יותר חלבון מהצומח ופחות מהחי: מומלץ לצרוך קטניות, טופו חלבון סויה ואגוזים ופחות בשר.
פחמימות מורכבות עתירות בסיבים עם אינדקס גליקמי נמוך: יותר דגנים מלאים וקטניות פחות סוכרים, מיצים, משקאות קלים עתירי סוכר, קמח לבן ודגנים מלוטשים.
מוצרי חלב עם שומן מלא: באופן מפתיע נמצא שנשים שצרכו מוצרי חלב דלי שומן סבלו יותר מבעיות פוריות לעומת נשים שצרכו מוצרי חלב עם שומן מלא ואפילו גלידה. כמובן מספיק לצרוך 1-2 מנות מוצרי חלב עם שומן מלא ביום ולא מעבר לכך, גם לגבי גלידה מדובר על חצי כוס גלידה חלבית שאינה דלת שומן.
ברזל ממקור צמחי או מתוסף ומולטיויטמינים: נטילה בהתאם לצורך ולאחר ייעוץ דיאטני.
לכל המתכננות הריון חשוב לצרוך 400 מק"ג של חומצה פולית ביום 3 חודשים לפני הכניסה להריון ובטרימסטר הראשון. זאת על מנת למנוע מומים מולדים במערכת העצבים ועמוד שידרה.
בנשים שעוברות טיפולי IVF ראו שכדאי לצרוך 800 מק"ג ביום במהלך הטיפולים ובהריון עצמו.
ומה בנוגע לפוריות הגבר?
נמצא ש-30% ממקרי בעיות הפוריות קשורים לבעיות פוריות בצד הגברי. ברוב המקרים מדובר בבעיות בספירת זרע במבנה הזרע ובתנועתיות שלו. תזונה בהחלט יכולה להשפיע על תקינות הזרע. חשוב לאכול לפי עקרונות התזונה הנבונה והבריאה.
המלצות:
1. להרבות בירקות מכל הצבעים כ-4-5 מנות ביום ועוד כ 2-3 מנות פרי- מזונות אלו עשירים בנוגדי חמצון שחשובים לתקינותו של תא הזרע.
2. לאכול דגנים מלאים בעיקר.
3. לצרוך מוצרי חלב דלי שומן.
4. פחות בשר אדום.
5. יותר דגים, חזה עוף, הודו וקטניות אגוזים.
6. פחות מזון מטוגן, חטיפים ומאפים שמנים.
7. יותר שמן זית אגוזים שקדים אבוקדו וטחינה.
8. שמירה על משקל בריא.
9. פעילות גופנית במידה -30 דקות 5 ימים בשבוע. חשוב לדעת! -רכיבה אינטנסיבית על אופניים - יותר מ 5 שעות בשבוע עלולה לפגוע בפוריות הגבר.
10. פחות אלכוהול והפסקת עישון –מומלץ תמיד.
הכותבת היא דיאטנית קלינית המתמחה בבעיות משקל, סוכרת הריונית ופוריות, בעיות מערכת עיכול
כך האיברים זזים בגוף במהלך ההריון. צפו: