7 בעלי חיים מיוחדים שתפגשו בספארי באפריקה
רבים מהמטיילים שמגיעים איתי לשמורות הטבע המיוחדות של אפריקה מופתעים לטובה מעושר מיני בעלי החיים שיש לסוואנה האפריקאית להציע. בואו להכיר
בשיתוף החברה הגיאוגרפית
בשלבים הראשונים של הטיול לספארי באפריקה, ג'ירפה גבוהה או זברה מפוספסת מספיקות כדי לגרום להתלהבות כללית של המטיילים, ואז כמובן שכולם רוצים לראות את האריה – מלך החיות.
אבל מהר מאד האורחים הנרגשים בג'יפ מבינים שבטיול ספארי באפריקה יש עוד הרבה בעלי חיים מיוחדים לראות. פחות מוכרים, אבל בהחלט מרשימים ומסקרנים.
אציג את שבעת בעלי החיים המיוחדים ביותר שתוכלו לפגוש (עם לא מעט מזל) בטיול ספארי בסוואנה האפריקאית.
1. פנגולין - דב נמלים משוריין
הפנגולין הוא אחד מהיונקים המוזרים ביותר שתראו באפריקה ובעולם בכלל. גופו מכוסה קשקשים חומים, גדולים וחדים, מה שגורם לו להיראות כמו הכלאה בין דב נמלים לאצטרובל.
הוא הולך על שתי רגליו האחוריות, רגליו הקדמיות כמעט שלא נוגעות בקרקע, והוא נעזר בזנבו הארוך לשיווי משקל. הוא מזהה את מזונו - נמלים וטרמיטים - בזכות חוש הריח המפותח שלו.
בעזרת הטפרים החזקים ברגליו הקדמיות הוא מסוגל לחפור את קיני הנמלים ואת תילי הטרמיטים, וניזון מהם בעזרת לשונו הארוכה והדביקה (שיכולה להגיע עד לאורך של 40 ס"מ).
נדיר לראות את הפנגולין, בעיקר כי הוא פעיל לילה ובמשך היום מתחבא במאורות שחפרו חיות אחרות.
לפנגולין 8 מינים באפריקה ובאסיה. כלל מיני הפנגולין סובלים מצייד בלתי חוקי אינטנסיבי ומצויים בסכנת הכחדה חמורה. הם מהווים את אחד מבעלי החיים הנסחרים ביותר בשוק השחור, בעיקר לשווקים בסין ובוויאטנם.
אחת מהתצפיות המרגשות עליהן שמעתי הייתה של גור פנגולין רכוב על גב אימו, כשלפתע הם זיהו אריות מתקרבים. האם התכדררה סביב הגור ולאחר ניסיונות של האריות, הם איבדו עניין ועזבו.
2. למי קראת צבוע?
צבועון הרעמה נקרא בשמו העממי Aardwolf, שמשמעותו באפריקנס "זאב אדמה". החוקרים עדיין חלוקי דעות לגבי שיוכו הטקסונומי והאם נכון לשייכו למשפחת הצבועים.
אמנם הוא מזכיר בצורתו צבוע, אך בניגוד אליו, הוא ניזון בעיקר מטרמיטים והרבה מהם. הצבועון פעיל בלילה ויכול לאכול בערב אחד בין 200,000-300,000 טרמיטים.
השיניים שלו מותאמות לאכילת חרקים מלאי החלבון, אבל קטנות מדי מכדי לאכול בשר. בפעם הבאה שאתם בנסיעת ספארי לילי, כוונו את הפנסים שלכם אל תלי הטרמיטים, אולי יתמזל מזלכם.
3. קלאו אדום פנים
כשחייתי בשמורת מקלאלי בדרום אפריקה, היו העופות הללו אחראים על השכמות הבוקר שלי, לצערי, מוקדם יותר ממה שרציתי. הקול העמוק שהם מפיקים מגיע למרחק רב של כמה קילומטרים.
שמם בשפת שבט הצונגה הוא "נקו-טו-טו", והוא נהגה בצורה המזכירה את קריאתם העמוקה.
זהו עוף גדול וכבד למדי שמגיע עד למשקל של 4 ק"ג. צבע עור הפנים החשוף שלהם משתנה עם התבגרותם, ונע מצבע צהבהב אצל הצעירים לאדום עז אצל הבוגרים, בגיל 4-6 שנים. לנקבות כתמים כחולים על העור האדום.
הקלאו מסוגל לעוף, אבל תמצאו אותו בעיקר הולך על הקרקע בחפשו אחר חרקים, לטאות נחשים ועוד. הם חיים בקבוצות של 3-5 עופות בממוצע, כשבכל קבוצה זכר ונקבה דומיננטים שתפקידם להעמיד דורות של צאצאים, ושאר חברי הקבוצה הם צעירים המסייעים בגידולם.
הקלאו נחשב "פגיע" מבחינת מצב השימור שלו. אמנם הנקבה מטילה 2 ביצים, אבל בדרך כלל הבכור הוא זה שיקבל את מלוא תשומת הלב, מה שמשאיר לאחיו הצעיר סיכויים קלושים לחיות מעבר לשבוע ימים. לפיכך, רק מחצית מהגוזלים החיים מצליחים לשרוד ולעזוב את הקן.
הם מאוד טריטוריאליים ויתקפו קלאואים אחרים שאינם שייכים לקבוצה שלהם. כמו כן, הם ידועים בכך שהם שוברים חלונות של בתים ומכוניות, כיוון שהם רואים בהם את השתקפותם עצמם וחושבים שמדובר בפולש, מה שהופך אותם לחביבי הזגגים.
שמורת מניארה בטנזניה היא גן עדן לציפורים וביתם של קבוצת קלאואים אדומי פנים.
4. שנבוב - חזיר האדמה
השנבוב קיבל את שמו בזכות שיניו הנבובות (חלולות), המשמשות אותו ללעיסת הנמלים והטרמיטים מהם הוא ניזון. שמו הנפוץ הוא Aardvark, שמשמעותו באפריקנס 'חזיר יבשה', וזאת בזכות חזותו החזירית וצבעו הוורדרד.
לפני כמה שנים, כשעבדתי כמדריך ספארי בשמורת פינדה (Phinda) בדרא"פ, ביקש ממני אורח אמריקאי, למצוא לו שנבוב. "כבר ראיתי הכל", הוא אמר, "הייתי בעשרות טיולי ספארי, אבל שנבוב טרם ראיתי".
האתגר היה בהחלט רציני, במיוחד מכיוון שגם אני מעולם לא ראיתי שנבוב. למזלי רק ערב לפני, אחד המדריכים הודיע במכשיר הקשר כי הוא ראה בחטף את חזיר האדמה החמקמק.
החלטנו לצאת לחפשו לקראת ערב, כיוון שהשנבוב הוא חיה פעילת לילה. דן, הגשש שלי, בדק את הזרקור שלו, התיישב על כסא הגשש בחזית הרכב ויצאנו לדרך. הרמתי את אפרכסת מכשיר הקשר והכרזתי שאני יוצא במטרה למצוא שנבוב.
המדריכים האחרים החלו להסתלבט עלי ברשת הקשר, ואחד מהם אמר לי שכבר עדיף שאחפש חד-קרן. דן הסתובב אלי, ובאנגלית עם מבטא זולו כבד הוא אמר לי "אל תקשיב להם, אם ראו אותו אתמול, יש סיכוי שנמצא אותו!". והוא צדק.
טים היה כל כך מאושר כשבסופו של חיפוש ארוך ומתיש זכינו לתצפית של כמה שניות על השנבוב, לפני שהוא רץ במהירות לשיחים. זו הייתה הפעם הראשונה שראיתי שנבוב, וגם הפעם האחרונה.בינתיים.
5. סרוואל - יפה לפחות כמו צ'יטה
החתול היפיפה הזה מחזיק בכמה נתונים מחמיאים. יש לו רגליים ארוכות מאד ואוזניים גדולות מאד ביחס לגודל גופו. אכן, האוזניים הגדולות עוזרות לו לאתר את הטרף שלו והרגליים הארוכות מקפיצות את החתול הזה לגובה של כ-2 מטרים באוויר!
אם תראו סרוואל בצייד סביר להניח שתראו אותו גם מצליח. 40% מנסיונות הצייד שלו ביום ו-60% מנסיונות הציד שלו בערב מסתיימים בהצלחה! בטיול האחרון שלי לשמורת הסרנגטי בטנזניה פגשנו את החתול היפה הזה משוטט על הדרך הראשית, והוא נתן לנו לצלם אותו קצת, לפני שנעלם בסבך.
6. כמו עט נוצה
הלבלר, באנגלית- Secretarybird, הוא עוף דורס עם חזות ייחודית ומעניינת. הוא קיבל את שמו בזכות ציצית הנוצות בחלק האחורי של ראשו, שהזכירה לחוקרים האירופאים את עטי הנוצה שניתלו על האוזן ע"י הלבלרים (פקידים) במאה ה-19.
זהו עוף דורס המשתמש ברגליו הארוכות והטפרים החדים שלו כדי לבעוט בטרף שלו - חרקים, מכרסמים, לטאות ונחשים. רגליו הארוכות מכוסות קשקשים ומגינות עליו מכל נשיכה לא רצויה מצד הטרף.
כאשר הוא מכה ובועט, הנוצות והזנב עוזרים לו בשיווי משקל ובהטעיית הטרף בזמן מחול הצייד. לעתים ניתן לראות את בני הזוג על עץ שיטה, מכינים את הקן שלהם לקראת הדגירה.
בטיול הבא שלכם למסאי מרה בקניה או לשמורת הסרנגטי בטנזניה חפשו אותו הולך על הקרקע במישורי העשב הפתוחים.
7. שמונה אצבעות לי יש קולובוס גרזה
הקוף היפה הזה נראה כמעט לא אמיתי. הוא חי בעיקר ביערות העבותים של מרכז אפריקה, שם הוא מקפץ מעץ לעץ בצורה וירטואוזית. משמעות השם קולובוס היא "בעל מום", וזאת מפני שיש לו רק 4 אצבעות בכל יד.
הבוהן שלו התנוונה בתהליך אבולוציוני, כנראה כאדפטציה לתנועה מהירה ולקפיצות בין הענפים. על אף העובדה שהוא נפוץ במרכז אפריקה, בכל זאת יש לכם סיכוי לראות אותו גם כאשר אתם בדרך לספארי בסוואנה של מזרח אפריקה.
העיר ארושה שבטנזניה היא שער הכניסה לשמורות הגדולות כדוגמת סרנגטי, טרנגירי ומכתש הנגורונגורו. העיר שוכנת קרוב לשני הרים גבוהים במיוחד, האחד הוא הקילימנג'רו (5,895 מ') הגבוה בהרי אפריקה; והשני, הוא הר מרו (4,565 מ') החמישי בגובהו באפריקה, שלמרגלותיו נמצאת שמורת ארושה. זוהי שמורה קטנה ויפה, הכוללת מגוון של בתי גידול טבעיים.
בין השאר יש בה יער משווני ירוק, המהווה את ביתם של קופי הקולובוס. ביקור בשמורה מבטיח כמעט בוודאות תצפית טובה על החיות המעניינות הללו, ואם תהיו ממש ברי מזל, אולי תזכו לראות תינוק צעיר של קוף הקולובוס, שפניו וורודות ופרוותו לבנה כשלג.
קצרה היריעה מלהכיל בזמן כתיבת הכתבה עלו וירו מועמדים רבים מהפודיום של בעלי החיים המיוחדים אותם אפשר לראות בספארי. כלל לא הזכרתי את הזאבים הטלואים, עליהם סיפר מוטי קירשנבאום ז"ל כפי שרק הוא ידע, או את הקרנף צר השפה, שאוכלוסייתו מתמעטת בשל צייד בלתי חוקי.
ישנם המון בעלי חיים מעניינים אותם אפשר לראות בטיולי ספארי באפריקה. חווית הספארי היא ללא ספק פסגת החלומות לשוחרי הטבע ואוהבי בעלי החיים.
תודה לכל המטיילים שיוצאים לטייל ביבשת. ההנאה שאתם מפיקים מטיולי הספארי עוזרת באופן ישיר לשימור החיות ומאפשרת לממשלות לתחזק את שמורות הטבע ואף להרחיבן.
גד עזר הינו מדריך בחברה הגיאוגרפית ומומחה ליבשת אפריקה.
רוצים גם אתם לטוס לספארי? לחצו כאן