שתף קטע נבחר

 

40% מהאוכל בעולם נזרק לפח. גם בגללכם

800 מיליון איש הולכים לישון רעבים כל לילה, מזון שנזרק מבזבז לנו 940 מיליון דולר בשנה, ומזבלות האוכל הן הגורם מספר 3 בעולם לפליטת גז חממה – אז למה אנחנו משליכים לפח יותר משליש מהמזון רק כי הוא לא יפה או כי שבענו? בכל העולם מנסים עכשיו לחולל שינוי, גם באולימפיאדה

כשהארכיטקט האיטלקי קרלו דה סנקטיס הלך לחתונה של חבר בפרברי רומא לפני כשנתיים הוא לא ציפה למצוא את עצמו מדבר על בזבוז המזון. כשהמסיבה הלכה והתרוקנה החלו דה סנקטיס וחבריו לתהות מה יעשה המלצר לידם במזון שלא נאכל ושאותו התחיל לאסוף. "שאלנו אותו מה הם הולכים לעשות בכל השאריות והוא הצביע על הפח. לא יכולנו להאמין שכל האוכל הנהדר הזה פשוט ייזרק", הוא מספר.

 

דה סנקטיס הרגיש מחיוב לפעול. יחד עם חבריו, שני עורכי דין ומעצב אתרים, הוא הקים את Equoevento, ארגון ללא מטרות רווח שמושבו ברומא, ושאוסף אוכל שלא נאכל מאירועים ומעביר אותו למוסדות צדקה כדי שיחולק לרעבים. "בצד אחד יש כל כך הרבה מזון שלא נאכל ובצד השני יש כל יום כל כך הרבה אנשים שאין להם אוכל בכלל", הוא אומר.

200 אלף ארוחות ממזון שנאסף מ-400 אירועים (צילום: MCT) (צילום: MCT)
200 אלף ארוחות ממזון שנאסף מ-400 אירועים(צילום: MCT)
בין 30 ל-40 אחוזים מהמזון שמיוצר בעולם כלל אינו נאכל משום שהוא מתקלקל במהלך הפקתו או העברתו או נזרק לפח על-ידי חנויות וצרכנים. מנגד, לפי נתוני האו"ם כמעט 800 מיליון בני אדם הולכים לישון רעבים כל לילה. הבעיה הפכה קשה כל כך עד שקיצוץ בזבוז המזון העולמי בחצי עד שנת 2030 הוכנס לרשימת מטרות הפיתוח העולמי שאימצו מנהיגי העולם בשנת 2015.

 

מאיטליה עד גרמניה, מברזיל ועד קניה, עוד ועוד יוזמות להצלת מזון מזריקה לפח לטובת אלה הזקוקים לו – הולכות וצומחות. חלק מהמומחים אומרים שהמגמה הזו עשויה להיות התשובה להררי המזון המבוזבז שנוצרים מדי יום. Equoevento למשל חילקה עד כה 200 אלף ארוחות ממזון שנאסף מכ-400 אירועים. מומחים אומרים שהפחתת המזון המבוזבז אינה רק חובה מוסרית אלא גם דרך להפחית בפליטת הגזים בעולמנו ההולך ומתחמם, פליטה שאותה קושרים לחקלאות, האחראית לכ-20% מפליטת גזי החממה כולה. ארגון המזון והחקלאות של האו"ם חישב והגיע למסקנה שמזון מבוזבז הוא הגורם השלישי בגודלו בעולם בפליטת גזי חממה אם מתייחסים אליו כאל מדינה בפני עצמו.

גרמניה פתחה בקמפיין: "זה טוב מכדי להיזרק" (צילום: MCT) (צילום: MCT)
גרמניה פתחה בקמפיין: "זה טוב מכדי להיזרק"(צילום: MCT)

אלפי קילומטרים מרומא, בקניה, מכה שורשים יוזמה אחרת – כזו המנצלת את המזון שמקוטלג כמכוער מדי עבור מדפי המרכולים המערביים כמו גזרים לא יפים, מלפפונים מעוקלים ותפוחים פגומים. ארגון Enviu שמושבו בניירובי חותר להפוך כחמש טונות של סחורה "לא מושלמת" ל-78 אלף ארוחות בית ספר מדי יום במסגרת תוכנית חלוצית שהוא מפתח בשיתוף עם מרכז החדשנות החדש של תוכנית המזון העולמית. לפי ארגון המזון והחקלאות העולמי כשליש מכל המזון בעולם מתקלקל או נזרק בעת ההעברה שלו מהמקום שבו הוא מיוצר למקום שבו הוא נאכל, והעלות השנתית העולמית של זה היא עד 940 מיליארד דולר.

 

"כ-10% מהפירות והירקות הטריים באיחוד האירופי באים מקניה, וכשהתוצרת מועברת לנמל התעופה היא ממוינת שם לפי מדדים של יופי", אומר רוברט אופ, ראש מיזם החדשנות בתוכנית המזון העולמית. "לפי הערכות כ-25% מהמזון, שהם כ-75 טונות מדי יום, נדחה על-ידי המשווקים או הצרכנים". אם כן ייעשה שימוש במזון הזה שאותו פוסלים, חקלאים לא יאבדו עוד הכנסה וילדים רבים יותר יקבלו את האוכל שלו הם זקוקים, הוא מסביר. "יש כמות אדירה של אוכל שמתבזבזת מדי שנה ועדיין יש רעב, כך שאם אפשר לגרום למערכות המזון להיות יעילות יותר, להפחית את הבזבוז ולשפר את ההפצה – זה יהיה דבר טוב למלחמה ברעב".

גם הכפר האולימפי מתגייס - מה שלא יאכלו הספורטאים, יאכלו העניים (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
גם הכפר האולימפי מתגייס - מה שלא יאכלו הספורטאים, יאכלו העניים(צילום: רויטרס)

זרקת אוכל? תיקנס ב-83 אלף דולר

בעוד המאמצים להפחית את בזבוז המזון מתפשטים ברחבי העולם, גם לספורטאים המתחרים כעת באולימפיאדה יהיה חלק בזה – אולי ללא ידיעתם. Refetto-Rio, יוזמה של שני שפים – האיטלקי מסימו בוטורה והברזילאי דויד הרץ – אמורה להפוך את האוכל שאינו נצרך בכפר האולימפי לארוחות עבור רעבים.

 

יוזמות כמו Equoevento ו-Refetto-Rio הן יוזמות קטנות אמנם בהתחשב בממדי הבזבוז העולמי, אבל מומחים אומרים שכל יוזמה כזו עוזרת. בריאן ליפינסקי מהמוסד העולמי למשאבים אומר כי הגישה של שימוש ביוזמות ספורדיות כאלה בצירוף מדיניות רשמית של מדינות בתחום בזבוז המזון נחוצה כדי להשיג הפחתה משמעותית של בזבוז המזון. "ייתכן שההשפעה של אחד הארגונים האלה קטנה בפני עצמה, אבל זו באמת אחת הדרכים היחידות לטפל בבזבוז הזה עכשיו", הוא אומר. לדבריו, הגיע הזמן להפסיק להתמקד בשאלה איך לייצר עוד אוכל לאוכלוסייה ההולכת וגדלה של העולם, ולהתמקד במקום זאת במאמצים להפחית את בזבוז המזון.

סופרמרקט זרק מזון טוב לפח? העונש - עד שנתיים מאסר (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
סופרמרקט זרק מזון טוב לפח? העונש - עד שנתיים מאסר(צילום: רויטרס)

ובאירופה? הנציבות האירופית הציעה שחברות האיחוד האירופי יגבשו כולן תוכניות להפחתת הבזבוז של מזון ב-30% לפחות עד 2025. גרמניה היא המובילה בתחום – בשנת 2012 השיקה ממשלת גרמניה את הקמפיין "זה טוב מכדי להיזרק", והחלה גם בתוכנית שיתוף מזון שבמסגרתה משתמשים באינטרנט כדי לחלק מזון שנותר בחנויות במצב טוב מכדי שיזרקו אותו. ב-2015 אסרה צרפת בחוק על מרכולים גדולים להשמיד מזון שלא נמכר ושהוא עדיין אכיל. הפרת החוק יכולה לשלוח את מנהלי המרכול הסורר לשנתיים בכלא ולהביא להענשתו בקנס של יותר מ-83 אלף דולר.

 

בשבוע שעבר אישרה איטליה חוק המקל על סופרמרקטים לתרום למוסדות צדקה מזון שלא נמכר כדי להפחית את הבזבוז. "עדיין יש מודעות קטנה מדי למזון ברחבי העולם", אומר דה סנקטיס בעודו בודק

בטלפון שלו מי ממתנדביו נרשם לבצע את איסוף המזון הבא. "אנשים לא מתכננים מה לאכול ויש בזבוז גדול בבתים. אנחנו חייבים ללמד אנשים על בזבוז מזון משום שזו בעיה אמתית".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: MCT
מהקצירה עד למכירה - האוכל הולך לאיבוד
צילום: MCT
מומלצים