הצעה ברגע האחרון: מספר משרדי הממשלה יצומצם ל-18
זאת מ-30 משרדים כיום - כך לפי תוספת אגף התקציבים במשרד האוצר לחוק ההסדרים. אם תאושר ההצעה, היא תיכנס לתוקף רק עם הקמת הממשלה הבאה
ההצעה קובעת שיוקם צוות בין-משרדי שיבחן את המלצות הדו"ח הגנוז שהמליץ על הפעלת איחוד משרדים. כך למשל משרדי המודיעין, ההסברה, התפוצות, הדתות וירושלים יהיו כולם תחת משרד ראש הממשלה; משרדי הכלכלה, המדע, התיירות והתקשורת יפעלו תחת משרד כלכלה מורחב; משרד הפנים והמשרד לפיתוח הנגב והגליל ימוזגו למשרד משותף, ועוד.
מדובר בדו"ח שחובר בחשאי על ידי משרדי ראש הממשלה והאוצר יחד לאחר הבחירות. על פי ההצעה, בכל משרד יוכלו לכהן כמה שרים בתפקידים שונים, כך שהוא לא בהכרח מצמצם את הסחר הפוליטי בעת הקמת הממשלה, אולם השרים יישבו יחד באותו משרד, מה שיחסוך בחלק מעלויות המטה.
על פי הדו"ח קיימות שתי חלופות: הראשונה היא כאמור צמצום המשרדים ל-18 והשנייה היא ל-12, שכרגע ירדה מהפרק. לפי הצעת האוצר, אם הממשלה תאשר אותה, היא תחליט למעשה כבר היום על הקטנת הממשלה הבאה, אך לא תשפיע במאום על עצמה.
אולם בשלב זה נראה כי היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט לא יאפשר לאוצר להכניס את המהלך לחוק ההסדרים, שכן צמצום מספר המשרדים כרוך בשינוי חוק יסוד. בנוסף אין מה להיחפז כעת ולקבוע את הצמצום אם בלאו הכי מדובר על הממשלה הבאה שאמורה לקום רק ב-2019. על פי הערכות, ההצעה תצא בסופו של דבר מחוק ההסדרים, אולם באוצר מקווים כי היא כן תעבור את אישור הממשלה בליל חמישי כדי שיהיה ניתן להמשיך ולקדמה.
בהצעה מצוין כי ישנם משרדי ממשלה רבים ש-35%-45% מההוצאות שלהם הן על המטה עצמו. על פי האומדנים שנעשו בדו"ח, הקטנת מספר המשרדים יכול להביא לחיסכון של מיליארד שקל בשנה. בשנה הראשונה של יישום הדו"ח מעריכים כי החיסכון יעמוד על 400 מיליון שקל. באוצר מציעים במטרה לדרבן את הממשלה הבאה לקיים את הצעה, לקבוע כבר עכשיו כי במידה שלא יאומץ הדו"ח יתבצע קיצוץ רוחבי של 400 מיליון שקל.