"הקהילה היהודית באתיופיה בסכנת חיים"
בני הפלאשמורה שישראל מסרבת להעלות נצורים עקב העימותים באתיופיה. חייל משוחרר שאחיו נשארו במחנה: "אחרי הפיגוע בצרפת קראו ליהודים לעלות, אבל כאן יש סכנת חיים מיידית". פנייה לנתניהו לאפשר את העלאתם
פעילים ישראלים למען העלאת בני הפלאשמורה מאתיופיה מקבלים בימים האחרונים דיווחים על מצוקה קשה שעמה מתמודדים חברי הקהילה שנותרו במחנה המעבר שבגונדר בעקבות העימותים המסלימים באזור. חברי הקהילה מספרים על חשש כבד ועל קשיים ברכישת מזון וביציאה מבתיהם. על פי דיווחים שונים כמה מהם נפצעו בעימותים, וכמו כן התפנו מהמחנה עשרה מתנדבים ישראלים בשל הסכנה.
בימים האחרונים נורו למוות כ-100 בני אדם על ידי כוחות הביטחון באתיופיה, המנסים לדכא את הפגנות המחאה נגד הממשלה באזור אורומיה ובאזור אמהרה. המהומות באתיופיה הביאו את משרד החוץ בירושלים לפרסם בסוף השבוע אזהרת מסע לאזורים הללו.
על רקע המצב הביטחוני שוררת דאגה רבה בקרב יוצאי אתיופיה החיים בישראל ושקרוביהם – שישראל מסרבת לאפשר את עלייתם - נותרו באזור גונדר.
יו"ר מטה המאבק להעלאת יהודי אתיופיה, יצחק מולה, שלח אתמול (ג') לראש הממשלה בנימין נתניהו מכתב שמתפרסם כאן לראשונה, ובו ציין: "אנו שבים ודורשים ממך לזרז את החלטת הממשלה מבלי עיכובים נוספים ולהעלות את יהודי גונדר ואדיס אבבה בדחיפות, בטרם יקרה אסון".
במכתב, תחת הכותרת "הקהילה היהודית באתיופיה בסכנת חיים", הוסיף מולה: "אל מטה המאבק להעלאת יהודי אתיופיה מגיעות פניות ממשפחות בישראל המודאגות מהסכנה הנשקפת לחיי בני משפחותיהם, בני הקהילות היהודיות באתיופיה, עקב המצב הביטחוני המחמיר במדינה".
אחד מבני המשפחות האלה הוא סורפל עלמו (22), חייל משוחרר מהצנחנים, שארבעה מאחיו למחצה נותרו במחנה בגונדר והם מסורבי עלייה זה עשור. "אנחנו מאוד חוששים ומודאגים. לפני כחצי שנה אחד מהאחים שלי נפטר שם ממחלה ואנחנו לא רוצים לאבד אח נוסף בגלל הבלגן במדינה", הוא אומר. "הם חיים בפחד, חוששים לצאת מהבית, יש להם בעיות לקנות אוכל. הם בסוג של מצור. היו חילופי אש ועימותים לא רחוק מאזור המגורים שלהם".
עלמו, שעלה לישראל ב-2006 ולא ראה את אחיו עד שהגיע לבקרם לפני כחצי שנה, טוען ש"המדינה צריכה לעשות הכול כדי הביא אותם לכאן". הוא זועם על היחס שלדבריו מקבלים בני הקהילה: "היה פיגוע בפריז והרשויות עשו מסיבת עיתונאים וקראו ליהודים לבוא. עכשיו יש מצב של סכנת חיים מיידית וממשית באתיופיה - ולא אכפת לאף אחד מהפוליטיקאים".
ברקע הדברים עומד עיכוב נוסף בביצוע החלטת הממשלה להעלות כ-9,000 מהממתינים במחנות בגונדר ובאדיס אבבה, אשר לרבים מהם קרובי משפחה שעלו כבר לישראל. כפי שנחשף ב-ynet, ההחלטה שהתקבלה לאחר שנים של מאבק הוקפאה לפני כחצי שנה על ידי משרד ראש הממשלה. לאחר לחץ פוליטי שהפעילו הח"כים מהליכוד דודי אמסלם ואברהם נגוסה, הוסכם באפריל האחרון כי ההחלטה תבוצע.
עם זאת, מאז הרחבת הממשלה נדחה שוב ושוב הדיון שבו הייתה אמורה להיות מאושרת תוכנית לביצוע ההחלטה. בין הפעילים וחברי הכנסת העוסקים בעניין לבין נציגי משרד ראש הממשלה קיימים חילוקי דעות לגבי אופן ביצוע ההחלטה ולגבי מספרם הסופי של חברי הקהילה שיועלו. כך קורה שהתוכנית אינה מיושמת אף שחלפו תשעה חודשים מאז אישורה ובניגוד ללוח הזמנים המקורי שנקבע.
במטה נערכים בימים אלה לקיום הפגנה בדרישה ליישום מיידי של החלטת הממשלה לאור המצב הביטחוני באתיופיה. "נעדכנך כי בימים אלו אנו נערכים להפגנת ענק שלא נראתה כמותה והיא תצא אל הפועל אם חייהם של יהודי אתיופיה ייוותרו בסכנה והחלטת הממשלה לא תבוצע", כתב מולה לראש הממשלה.