עשתה את זה: המסע של ירדן ג'רבי למדליה אולימפית
את צעדיה הראשונים על מזרן הג'ודו עשתה ירדן ג'רבי כבר בגיל שש, קטפה מדליות בכל מעמד אפשרי וב-2013 הגיעה לפסגת הענף כשהוכתרה בריו לאלופת העולם. שלוש שנים לאחר מכן שבה לאותו המקום כדי לזכות במדליה שכה הייתה חסרה לה - השמינית אי פעם של ישראל במשחקים האולימפיים
הזכייה
של ירדן ג'רבי
(27) במדליית הארד אמש (ג') באולימפיאדת ריו 2016, לא הפתיעה את מי שעקב בשנים האחרונות אחרי הג'ודוקא הישראלית. עוד לפני היציאה למשחקים האולימפיים, נחשבה ג'רבי למועמדת בכירה לעמוד על הפודיום בברזיל.
הג'ודוקא הוכתרה לאלופת העולם ב-2013, זכתה בסגנות ב-2014 וענדה על צווארה שלוש מדליות באליפויות אירופה השונות (אחת מכסף ושתיים מארד). את צעדיה הראשונים באולם הג'ודו עשתה כבר בגיל 6. כבר שנים רבות שהיא מתאמנת במועדון "מיטב" של שני הרשקו, שמשמש במקביל גם כמאמן נבחרת הנשים של ישראל.
ג'רבי נולדה בכפ"ס לנורית, אדריכלית ושמאית מקרקעין, ושמוליק, ממציא המונה האלקטרוני במונית. את שנות ילדותה העבירה בנתניה. היא לומדת לתואר ראשון בכלכלה וניהול באוניברסיטה הפתוחה במקביל לקריירת הג'ודו שלה, שהיום הגיעה לשיא חדש.
בעקבות היכולת הנהדרת ב-2013, במהלכה כאמור זכתה באליפות העולם, נבחרה ג'רבי לג'ודוקא הטובה בעולם על-ידי האיגוד העולמי. בנוסף זכתה בפרס ספורטאית השנה של ישראל ב-2013 ו-2014 על-ידי הוועד האולימפי, וכן בטקס המצוינות של משרד התרבות והספורט.
השנה השיגה ג'רבי את מדליית הזהב בגראנד פרי בהוואנה, אבל בשלוש התחרויות האחרונות שקדמו לאולימפיאדה סיימה במקום החמישי לאחר שהפסידה בכל אחת מהן בקרב על הארד.
הנסיקה של ג'רבי החלה למעשה בשנת 2012, כאשר זכתה במקום השני באליפות אירופה במשקל של עד 63 ק"ג (משקלה הנוכחי). למרות ההישג, אליס שלזינגר הועדפה על פניה ויצאה לאולימפיאדה בלונדון.
ה"קרב" בין השתיים ליווה את הג'ודו הישראלי במשך שנים רבות, עד ששלזינגר החליטה לעזוב ולהתחרות עבור בריטניה בעקבות התכתשויות רבות עם האיגוד המקומי.
"השקעתי את כל החיים שלי, זה השתלם"
"אני פה בשביל לנצח, לתת את הדם ואת הנשמה ואני עדיין לא מאמינה. שיעירו אותי, אני פשוט לא מאמינה", אמרה ג'רבי לאחר הזכייה במדליית הארד. "הגשמתי את החלום שלי. אומרים שלישראלים אין את האופי, אבל יש לנו את האופי. השקעתי את כל החיים שלי, זה השתלם. כל מי שאומר שישראלים לא יכולים להצליח - זו טעות. זה קורה, זה קורה!".
"מה יש לאמא להגיד לבת שלה שעושה כזה מאמץ אדיר? שאני אוהבת אותה", כך תיראה נורית ג'רבי, אמה של ירדן, את תחושותיה לאחר ההישג הנפלא. "היינו מנותקים כבר כמה ימים, לא ניהלנו שיחות.
היא הייתה ממוקדת בתחרות - וזהו".
ג'רבי עברה יום קרבות לא פשוט, במהלכו הפסידה למריאנה סילבה הברזילאית ברבע הגמר, ואם לא די בכך גם סבלה מחתך בפניה, אך היא הצליחה להתאושש ולהשיג את המדליה הנכספת. "הפציעה בשפה לא הטרידה אותנו. היינו יותר מוטרדים מהשיפוט", סיפרה נורית ג'רבי. "אין ספק שירדן הגיעה ביכולת מדהימה, בכושר מצוין ובמצב המנטלי שצריך".
זמן קצר לאחר הניצחון של ג'רבי, התקשר נשיא המדינה ראובן (רובי) ריבלין לברכה. "את פשוט אלופה, כל הכבוד לך", אמר הנשיא. "תודה רבה כבוד הנשיא. אני מאוד מעריכה את השיחה הזו ואני מתרגשת עם כולם. אני עדיין לא מאמינה", השיבה הג'ודוקא הישראלית. "תהני, את הגיבורה שלנו", אמר לה ריבלין.