המשטרה נכנסת למזרח ירושלים: "מחפשת להביא בלגן לכפרים"
ברקע התוכנית להקמת תחנות בשכונות הערביות אומרים תושבים ל-ynet: "מחפשים להביא צרות. נכנסים כדי ליצור חיכוך". כשהמצלמה כבויה יש מי שמודה: "משטרה זה טוב, אבל ישרפו לי את האוטו אם ידעו שאמרתי את זה"
כיצד מתייחסים תושבי מזרח ירושלים להכרזות המשטרה על העמקת המעורבות והקמת תחנות בתוך השכונות? תלוי את מי שואלים ותלוי אם הדברים מצולמים או לא. בגלוי, מול המצלמה, הרוב המוחלט של התושבים שדיברנו איתם היום (ד') הביעו התנגדות תקיפה מחשש להתנכלויות ותוך האשמה שדווקא הנוכחות המשטרתית היא זו שיוצרת תסיסה ומלהיטה את הרוחות.
אולם כשהמצלמה נעלמת, בשיחות של אחד על אחד, חלק מהתושבים בירכו על הכוונות להגביר את השיטור במזרח ירושלים בטענה שהדבר יטיב עם שומרי החוק.
"מי שקיבל את ההחלטה לפתוח תחנות במזרח ירושלים לא מחפש להביא שקט אלא בלגן", אמר מוחמד אבו חומוס מוועדת המעקב של עיסוויה. "הם מחפשים להביא צרות. אל תשים דלק מול אש. לא יצא מפה אף דוקר או דורס. אנחנו אלה שסבלו מההתנהגות של המשטרה".
- מה לגבי הפרות הסדר בכפר וההתקפות שיוצאות ממנו על הציר המוביל למעלה אדומים והאוניברסיטה העברית?
"זה לא יום-יום ולא 24 שעות. מתחילת האינתיפאדה המשטרה יושבת בכל מזרח ירושלים, בכל השכונות הפלסטיניות. גם כשיש שקט - הם מחפשים בלגן. יש לי דו"חות של המשטרה שבהם כתוב שקציני משטרה אומרים שנכנסים לכפרים 'ליצור חיכוך' בכוונה. הם אומרים שמסוכן בעיסוויה ובמזרח ירושלים כדי להפחיד וכדי להביא עוד שוטרים ולקבל עוד כסף.
"האלימות היא בגלל מסגד אל-אקצה. כי נכנסים אליו מתנחלים ולתושבים ממזרח ירושלים לא מאשרים להיכנס. צריך לשאול מה מביא את הילדים לאלימות. במזרח ירושלים אין גני משחקים, אין לילדים מה לעשות. הילדים שלנו משחקים בערבים ושוטרים. תחנות משטרה זה מה שיעזור?"
גם אחמד אחמד, תושב עיסוויה העובד בבניין במערב העיר, טוען שהנוכחות המשטרתית היא זו שמביאה לתסיסה: "אם אין משטרה יש שקט. כשמגיעה משטרה הם רואים בן אדם, שואלים איפה התעודה, תרים את המכנסיים, תעשה ככה ותעשה ככה. כשאתה מפריע לו הוא מתעצבן. כשאין משטרה האנשים נחמדים. תראה - שקט. כל אחד הולך לעבודה שלו. ילדים הולכים לבית ספר. אין בעיות. לא צריך משטרה בתוך הכפר. אני מאמין שהתושבים לא יקבלו טוב את התחנה החדשה ויעשו בעיות".
מנגד, שלא למצלמה, אומר לנו גבר בשנות ה-50 לחייו מעיסוויה שתושבים רבים במזרח העיר מעוניינים בתגבור הנוכחות המשטרתית כדי להפחית את רמת העבריינות והאלימות באזור, אולם מפחדים להגיד זאת בקול.
"יש לי ילדים אבל אף פעם לא דפקו לי בדלת שוטרים", הוא אומר. "המשטרה יודעת מי זורק אבנים, מי שורף גלגלים. ברוך השם לילדים שלי עד היום אין תיקים. אני שומר על הילדים שלי".
- אז למה אף אחד לא אומר את זה למצלמה?
"כולם מפחדים. אחר כך בערב ישרפו לי את האוטו. יגידו 'למה דיברת ככה מול מצלמה? למה אמרת שתחנת משטרה זה טוב?'. מה הרווחתי מזה? לי אישית תחנת משטרה זה טוב - כי אני לא עושה בעיות".
תושב חריג שמוכן לדבר ולהזדהות הוא אבו סובחי אבו שר, שאומר: "למדתי משהו אחד: תלך ישר, הכול יהיה בסדר. אני אף פעם לא פחדתי מהמשטרה. מה יש לי לפחד ממנה אם אני בסדר?"
התוכנית: תחנות קטנות בכפרים
אתמול פרסמה המשטרה את עיקרי התוכנית החדשה לחיזוק הביטחון בירושלים, שזכתה לאישור השר לביטחון הפנים גלעד ארדן והמפכ"ל רוני אלשיך. בבסיסה עומדת הקמת תחנות ונקודות משטרה במזרח העיר, תוספת תקני כוח אדם, אמצעים טכנולוגיים מתקדמים, שינוי מבני של יחידות המחוז ועוד.
התוכנית הוצגה גם בפני ראש העיר ניר ברקת, אשר הנחה את אנשי משרדו להיות שותפים ומשולבים באופן מלא עם המשטרה.
בהודעת המשטרה נכתב: "צוותי העבודה בחנו ועיבדו את עקרונות ההפעלה במגוון נרחב של תחומים, שיישומם נפרש על פני תוכנית רב-שנתית מדורגת ובאופן כזה שיאפשר לציבור קבלת השינוי ולמידת יתרונותיו".
מחוז ירושלים נערך לשינוי המבנה הארגוני שלו, שיושתת על שני מרחבים קלאסיים - ציון וקדם - בפיקוד תתי ניצבים, וכן מרחב אופרטיבי בעיר העתיקה, מרחב דוד. המרחבים יפעלו באמצעות תחנות ונקודת משטרה שיופעלו במערב העיר (מוריה, בית שמש, לב הבירה) ובמזרח העיר (שפט, שלם ועוז). כמו כן יהיו נקודות משטרה בתוך הכפרים.
עוד נכללת בתוכנית הקמת נקודות משטרה בתוך כפרי מזרח העיר שייקראו מש"מ (מוקד שירות משולב) ויכללו מתן מענה משטרתי לתושבי הכפר - הגשת תלונות, חקירות וכדומה - ובאותו המקום יישבו, בכפיפה אחת, גם גורמים אזרחיים ששירותם נחוץ לתושבים.
במהלך סדנת מפקדים אמר היום מפקד המחוז, ניצב יורם הלוי: "מדובר במהלך משמעותי המהווה שובר שוויון במציאות הנוכחית. יחד עם שותפינו אנו מובילים שינוי במציאות הביטחונית-חברתית בירושלים, הכולל שיפור שירותי המשטרה והנגשתם לכל הציבור".